BPSC 65th PRE exam paper 15 October 2019 – Answer Key – English

BPSC 65th PRE exam paper 15 October 2019 – Answer Key – English: BPSC 65th PRE exam paper held on 15 October 2019 with Answer Key available in the English language.

Subject — General Studies
Exam Organiser — BPSC (Bihar Public Service Commission)
Exam Date — 15/10/2019
Total Question — 150

To view this paper in Hindi language  Click Here

BPSC 65th PRE exam paper 2019 – (English)

1. Who was the founder of the Indian National Congress?
(A) William Adam
(B) A. O. Hume
(C) Rash Behari Bose
(D) Motilal Nehru
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2. Who said, “Swaraj is Thy araj have it? birthright and I shall have it”?
(A) Bipin Chandra Pal
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Subhash Chandra Bose
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3. Rabindranath Tagore gave up his “Knighthood” because of
(A) brutal suppression of Civil Disobedience Movement
(B) execution of Bhagat Singh
(C) Jallianwala Bagh Tragedy
(D) Chauri Chaura Incident
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

4. Who established the Servants of India Society?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Bhagat Singh
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

5. Which revolutionaries were hanged in the “Kakori Train Robbery Case”?
(A) Ram Prasad Bismil and Ashfaqulla
(B) Veer Savarkar and Vasudev Chapekar
(C) Prafulla Chandra Chaki and Khudiram Bose
(D) Surya Sen and Udham Singh
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

6. Who wrote the book, Desher Κatha?
(A) Sakharam Ganesh Deuskar
(B) Rajendra Prasad
(C) Nivaran Chandra
(D) Murali Mohan Prasad
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. Who was the Editor of Searchlight newspaper in Bihar?
(A) Abdul Bari
(B) Lambodar Mukherjee
(C) Murali Mohan Prasad
(D) Ramananda Chatterjee
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. Who formed the “Bihar Socialist Party” in 1931?
(A) Phulan Prasad Varma
(B) Swami Yoganand
(C) Narhari Parikh
(D) Dadabhai Naoroji
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – E

Hide Answer

9. Who wrote the book, India for Indians?
(A) C. R. Das
(B) M. G. Ranade
(C) V. D. Savarkar
(D) S. N. Banerjee
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

10. ‘Satyashodhak Samaj’ was founded by
(A) Dayanand Saraswati
(B) Jyotiba Phule
(C) Gandhiji
(D) Dr. Baba Saheb Ambedkar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. Who was the first woman President of the Indian National Congress?
(A) Kasturba Gandhi
(B) Mrs. Annie Besant
(C) Sarojini Naidu
(D) Bhakti Laxmi Desai
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

12. Who was the first Satyagrahi of the Individual Satyagraha Movement?
(A) Sarojini Naidu
(B) O. Rajagopalachari
(C) Vinoba Bhave
(D) Subhash Chandra Bosc
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. Who was the founder of the ‘India House’ in London?
(A) Shyamji Krishnavarma
(B) Rash Behari Bose
(C) Ramchandra
(D) Taraknath Das
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

14. Who led the Salt Satyagraha in Bhagalpur?
(A) Shri Krishna Singh
(B) Mahadev Lal Sarraf
(C) Kumar Mishra
(D) Satyanarayan
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

15. Who led the ‘Ambari Satyagraha’ in 1939 in Bihar?
(A) Rahul Sankrityayan
(B) Yadunandan Sharma
(C) Swami Sahajanand
(D) Swami Yoganand
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

16. IF 16 then the value of S is
(A) 125
(B) 120 + ⅓
(C) 135 + ⅓
(D) 130
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17. Two trains, each of length 150 metres, are moving in opposite directions with equal speed of 90 km per hour. The time taken by the trains to cross each other will be
(A) 3 seconds
(B) 4.5 seconds
(C) 6 seconds
(D) 9 seconds
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. The next term in the sequence 1, 3, 9, 15, 25, 35, 49, ….. will be
(A) 80
(B) 64
(C) 81
(D) 63
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

19. If x2 – y2 = 7 and x – y = 1, then the length of a diagonal of a rectangle with length and width respectively x cm and y cm will be
(A) 5 cm
(B) 6 cm
(C) 7 cm
(D) 8 cm
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. In a class of 80 students, 60% students play carrom, 45% play chess and 10% students neither play carrom nor chess. The number of students who play only chess is
(A) 36
(B) 24
(C) 12
(D) 8
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.