CDS General Knowledge Exam Paper – 14 February 2016


CDS General Knowledge Exam Paper - 14 February 2016

Combined Defense Services (CDS) General Knowledge solved exam paper conducted by UPSC on 14 February 2016 available here. UPSC organizes CDS Exam twice in a year. This is a first CDS exam paper of year 2016. CDS exam will consist of three papers – English, General Knowledge and Elementary Mathematics.

Exam Paper :— (CDS) General Knowledge
Exam Organizer :— Union Public Service Commission (UPSC)
Exam Date :— 14 February 2016

(See other paper of this exam – English Paper)
[ This exam paper also available in Hindi language. ]

CDS (General Knowledge) solved exam paper (1st) 2016

1. Consider the following statements :
1. Abhinavagupta wrote a comprehensive treatise called the tantraloka which systematically presents the teachings of the kyla and trika systems.


2. The samaraichchakaha by haribhadra suri written in gujarat around the eighth century is technically not a tantric work but is saturated with tantric ideas and practices.
Which of the statements given above is/are correct ?
A. 1 only
B. 2 only
C. both 1 and 2
D. neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2. Which of the following is/are example(s) of ‘Near Money’ ?
1. Treasury bill
2. Credit card
3. Savings accounts and small time deposits
4. Retail money market mutual funds.
Select the correct answer using the code given below :
A. 1 only
B. 2 only
C. 1, 2 and 3
D. 1, 3 and 4

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3. Which one of the following terms is used in economics to denote a technique for avoiding a risk by making a counteracting transaction ?
A. dumping
B. hedging
C. discounting
D. deflating

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

4. ‘Citizenfour’. the 87th academy award winner in the category of documentary feature. is based in the life of-
A. Abraham lincoln
B. Albert Einstein
C. Edward Snowden
D. Laura poitras

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

5. Which one of the following is not a thrust area in the railway budget 2015-16 ?
A. online booking of disposable bed rolls
B. defence travel system to eliminate warrants
C. 180 days in advance ticket booking facility for passengers
D. bio-toilets

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

6. Which one of the following service of india post has permanently been discontinued ?
A. money order
B. telegram
C. postal life insurance
D. inland letter

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

7. The category of ‘ overseas citizens of india’ was entered in the citizenship act of india though an amendment in the year-
A. 1986
B. 1992
C. 1996
D. 2003

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

8. The right to education was added to the fundamental rights in the constitution of india through the-
A. constitution (86th Amendment) Act, 2002
B. constitution (93th Amendment) Act, 2005
C. constitution (87th Amendment) Act, 2003
D. constitution (97th Amendment) Act, 2011

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. Consider the following statements :
1. The inscriptions on the pillar at rummindei give vivid details of ashoka’s dhamma.
2. The nigalisagar inscription records the fact of ashoka having visited the konagamana stupa.
Which of the statements given above is/are correct ?
A. 1 only
B. 2 only
C. both 1 and 2
D. neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. Consider the following statements :
1. The province of assam was created in the year 1911.
2. Eleven districts comprising assam were separated from the lieutenant governorship of bengal and established as an independent administration under a chief commissioner in the year 1874.
Which of the statements given above is/are correct ?
A. 1 only
B. 2 only
C. both 1 and 2
D. neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. Which of the following statements is/are true ?
1. Faxian’s gaoseng faxian zhuan was the earliest first-hand chinese account of buddhist sites only 25 years old at the time of writing the text.
2. Faxian was only 25 years old at the time of writing the text.
3. Faxian’s main aim in coming to india was to obtain and take back texts containing monastic rules.
Select the correct answer using the code given below :
A. 1, 2 and 3
B. 2 only
C. 1 and 3 only
D. 3 only

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

12. Which of the following statements are correct ?
1. Ability to pay principle of taxation holds that the amount of taxes people pay should relate to their income or wealth.
2. The benefit principle of taxation states that individuals should be taxed in proportion to the benefit they receive from government programmes.
3. A progressive tax takes a larger share of tax from poor families that it does from rich families.
4. Indirect taxes have the advantage of being cheaper and easier to collect.
Select the correct answer using the code given below :
A. 1 and 3 only
B. 2 and 4 only
C. 1, 2 and 4 only
D. 1, 2, 3 and 4

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. Which of the following statements(s) is/are false ?
1. Wages boards are tripartite in nature, with representatives from workers, employers and independent members.
2. Except for the wage board for journalists and Non-Journalists, all the other wages boards are statutory in nature.
3. Second national commission on labour has recommended against the utility of wage boards.
Select the correct answer using the code given below :
A. 1 only
B. 2 only
C. 1 and 2 only
D. 1, 2 and 3

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. The rank of major general in indian army is equivalent to-
A. air marshal in indian air force
B. rear admiral in india Navy
C. air commodore in indian air force
D. commodore in indian Navy

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

15. Among the currently operational indian satellites, there is no-
A. communication satellite
B. navigation satellite
C. earth observation satellite
D. jupiter orbiter satellite

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. Consider the following statements about the president of india-


1. The president has the right to address and send message to the council of ministers to elicit specific information.
2. The president can call for information relating to proposals for legislation.
3. All decisions of the council of ministers relating to administration of the president.
Which of the statements given above are correct ?
A. 1 and 3 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 2 only
D. 1, 2 and 3

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

17. In which one of the following cases, the constitutional validity of the muslim, women (Protection of Right of Divorce) Act 1986, was upheld by the supreme court of india ?
A. muhammad ahmed khan Vs. shah bano begum
B. danial latifi Vs. union of india
C. mary roy Vs. state of kerala
D. shankari prasad Vs. union of india

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. Which of the following statements about the vijayanagara empire is/are true ?
1. The kings claimed to rule on behalf of the God virupaksha.
2. Rulers used the title “Hindu Suratrana” to indicate their close links with Gods.
3. All royal orders were signed in kannada. Sanskriti and tamil.
4. Royal portrait sculpture was now displayed in temples.
Select the correct answer using the code given below :
A. 4 only
B. 1 and 2 only
C. 1, 2 and 3
D. 1, 2 and 4

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

19. Iqta in medieval india meant-
A. land assigned to religious territorial units assigned to army officers
B. land revenue from different territorial units assigned to army officers
C. charity for educational and cultural activities
D. the rights of the zamindar

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

20. Which one of the following books was not illustrated with paintings in Akbar’s court ?
A. hamzanama
B. razmnama
C. baburnama
D. Tarikh-i-Alfi

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

21. Which of the following is not a ‘Public Good’ ?
A. electricity
B. national defence
C. light house
D. public parks

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

22. Which one of the following is not among the aims of the second five year plan (1956-57 to 1960-61) ?
A. rapid industrialization with particular emphasis on the development to basic and heavy industries.
B. large expansion of employment opportunities.
C. achieve self-sufficiency in food grains and increase agricultural production to meet the requirements of industry and exports.
D. reduction of inequalities in income and wealth and a more even distribution of economic power.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

23. The national policy for children, 2013 recognizes every person as a child below the age of-
A. 12 years
B. 14 years
C. 16 years
D. 18 years

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

24. Which one of the following is not a monitorable target to the beti bachao beti padhao abhiyan ?
A. provide girls toilet in every school in 100 child sex ratio (CSR) districts by the year 2017.
B. 100 percent girls’ enrolment in secondary education by the year 2020.
C. promote a protective environment for girl children through implementation of protection of children from sexual offenses (POSCO) Act, 2012.
D. train elected Representatives/Grassroot functionaries as community champions to mobilize communities to improve CSR and promote girl’s education.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

25. Which one of the following is not an objective of the rashtriya uchchatar shiksha abhiyan (RUSA) ?
A. improve the overall quality of private educational institutions
B. ensure reforms in the affiliation, academic and examination systems
C. create regional imbalances in access to higher education
D. create an enabling atmosphere in the higher educational institutions to devote themselves to research and innovations

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

26. Which of the following statements with regard to preventive detention in india is/are correct ?
1. The detenue has no rights other than those mentioned in clauses (4) and (5) of article 22 of constitution of india.
2. The delenue has a right to challenge the detention order on the ground that he was already in jail when the detention order was passed.
3. The detenue can claim bail on the ground that he has been in prison beyond twenty-four hours without an order of the magistrate.
Select the correct answer using the code given below :
A. 1 and 2 only
B. 2 only
C. 3 only
D. 1, 2 and 3

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

27. A member of lok sabha does not become disqualified to continue as a member of the house if the member-
A. voluntarily gives up his/her membership of the political party from which he/she was elected
B. is expelled by the political party from which he.she had been elected to the house
C. join a political party after being elected as an independent candidate
D. abstains from voting contrary to the direction by his/her political party

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

28. Which one of the following languages is not recognized in the eighth schedule to the constitution of india ?
A. english
B. sanskrit
C. urdu
D. nepali

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

29. Which kingdom did the temple of hazara rama belong to ?
A. avadh
B. travancore
C. vijayanagara
D. ahom

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

30. Consider the following statements about votive inscriptions in the second century BC :
1. They record gifts made to religious institutions.
2. The tell us about the idea of transference of the meritorious results of the action of one person to another person.
Which of the statements given above is/are correct ?
A. 1 only
B. 2 only
C. both 1 and 2
D. neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Pages: 1 2 3 4


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *