CTET exam paper 1 – 8 December 2019 – Child Development & Pedagogy (Answer Key)


CTET exam paper 1 – 8 December 2019 – Child Development & Pedagogy (Answer Key): CTET exam paper 1 – 8 December 2019 – Part 1 Child Development & Pedagogy (Answer Key). Central Teacher Eligibility Test (CTET) held on 8/12/2019, Paper 1 (Class 1 to 5).

Exam Paper: Paper 1 (Class 1 to 5)
Exam Part: 1 (Child Development & Pedagogy)
Exam Organiser: CBSE
Exam Date: 08/12/2019
Exam Time: 9:30 Am to 12 Pm
Total Question: 30

To view this paper in Hindi language  Click Here

CTET exam paper 2019 – Paper 1 (Class 1 to 5)

Part 1 (Child Development & Pedagogy)

Directions : Answer the following questions (0. Nos. 1 10 30) by selecting the correct/most appropriate options.

1. Child-centered pedagogy promotes
(1) rote memorisation.
(2) labelling and categorization of students base on ability.
(3) exclusive reliance on text books.
(4) giving primacy to children’s experiences.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

2. Emotions and cognition are _____each other.
(1) inter-woven with
(2) not related to
(3) completely separate from
(4) independent of

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

3. In the constructivist framework, learning is primarily
(1) acquired through conditioning.
(2) focused on the process of meaning making.
(3) based on rote-memorization.
(4) centered around reinforcement.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

4. ‘Naive theories that children construct about various phenomenon
(1) should be replaced by correct one through repetitive memorization.
(2) should be challenged by presenting counter evidence and examples.
(3) should be ignored by the teacher.
(4) should be punished by the teacher.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

5. Repeatedly asking children to engage in learning activities either to avoid punishment or to gain a reward
(1) would encourage children to focus on mastery rather than performance goals.
(2) decreases children’s natural interest and curiosity involved in learning.
(3) decreases extrinsic motivation.
(4) increases intrinsic motivation.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

6. Which of the following statements about learning is correct from a constructivist perspective ? (1) Learning is conditioning of behaviours by repetitive association.
(2) Learning is the process of construction of knowledge by active engagement.
(3) Learning is the process of reproduction and recall.
(4) Learning is the process of rote memorization.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

7. Presenting students with clear examples and non-examples
(1) causes gaps in their understanding of concepts.
(2) focuses on procedural knowledge rather than conceptual understanding.
(3) is an effective way to encourage conceptual change.
(4) leads to confusion in the minds of students.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

8. A primary school teacher can encourage children to become effective problem solvers by
(1) dismissing and penalizing ‘incorrect answers’.
(2) encouraging children to make intuitive guesses and then brainstorming on the same.
(3) offering materialistic rewards for every small tasks.
(4) emphasizing only on procedural knowledge.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

9. Which of the following practices promote meaningful learning ?
(i) Corporal punishment
(ii) Co-operative learning environment
(iii) Continuous and comprehensive evaluation
(iv) Constant comparative evaluation
(1) (i), (ii), (iii)
(2) (ii), (iii), (iv)
(3) (i), (ii)
(4) (ii), (iii)

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

10. How can teachers facilitate understanding of complex concepts in children?
(1) By repetitive mechanical drill
(2) By providing opportunities for exploration and discussion
(3) By delivering a lecture
(4) By organizing competitive events

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

11. The primary cause of individual variations is
(1) the environmental influences.
(2) the complex interplay between the heredity and the environment.
(3) the genetic code received by the individuals from birth parents,
(4) the inborn characteristics.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

12. Which of the following are examples of secondary socializing agency?
(1) School and media
(2) Media and neighbourhood
(3) Family and neighbourhood
(4) Family and media

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

13. In which of the following periods does physical growth and development occur at a rapid pace ?
(1) Middle childhood and adolescence
(2) Adolescence and adulthood
(3) Infancy and early childhood
(4) Early childhood and middle childhood

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

14. Which of the following is NOT a principle of development ?
(1) Development is influenced by both heredity and environment.
(2) Development is universal and cultural contents do not influence
(3) Development is lifelong.
(4) Development is modifiable.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

15. During classroom discussions, a teacher often pays more attention to boys than girls. This is an example of
(1) Gender relevance.
(2) Gender constancy.
(3) Gender bias.
(4) Gender identity.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

Pages: 1 2


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *