CTET Paper 1 – 7 July 2019 Child Development and Pedagogy Answer Key

CTET Paper 1 – 7 July 2019 Child Development and Pedagogy Answer Key CTET July 2019 Answer Key. CTET Paper 1 CDP part answer key available here in English language. CTET (Central Teachers Eligibility Test) held by CBSE on 7 July 2019.

Exam – CTET Paper 1 (Primary Level – Class 1 to Class 5)
Part – 1 Child Development and Pedagogy
Exam Organiser – CBSE
Total Question – 30
Exam Date – July 7, 2019 (Morning Shift – 09.30 AM to 12.00 PM)

CTET exam paper 2019 Paper – 1 (Primary Level 1-5)
Part – 1 (Child Development and Pedagogy)

Directions : Answer the following questions (Q. Nos. 1 to 30) by selecting the correct/most appropriate options.

1. Assessment –
(1) should be done only in terms of marks.
(2) should be based on objective type written tasks.
(3) should be undertaken as a separate activity.
(4) should be a part of the teaching learning process.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

2. In a constructivist frame, learning is –
(1) the process of acquisition of knowledge.
(2) a change in behaviour as a result of experience.
(3) active and social in its character.
(4) passive and individualistic.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

3. When teachers have positive beliefs about students and their abilities, the students –
(1) become demotivated and stressed.
(2) are not affected in any way.
(3) are eager and motivated to learn.
(4) become relaxed and stop putting in any efforts to learn.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

4. Children’s errors –
(1) are a part of learning and give an insight into their thinking.
(2) are insignificant in the teaching learning process.
(3) reflect how careless children are.
(4) should be immediately corrected by asking them to do repeated practice

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

5. Use of methods where learner’s own Initiative and efforts are involved is an example of –
(1) Learner-centered method.
(2) Traditional method
(3) Inter personal intelligence
(4) Deductive method

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

6. What principle does the following highlight?
“Students who do not perform well, feel that they are not ‘good enough’ and feel demotivated. They are then likely to give up easily without trying or persisting in doing tasks.”
(1) Heredity and environment are not separable.
(2) Heredity and environment are not related.
(3) Cognition and emotions separable.
(4) Cognition and emotions are not related

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

7. A teacher can encourage children to become effective problem solvers by
(1) emphasizing on rote memorisation of the information given in the textbook.
(2) encouraging children to make intuitive guesses and to look at multiple solutions to the problem.
(3) writing step-by-step solution to all the questions in the textbook.
(4) giving them plenty of opportunities to answer similar kinds of questions from the textbook.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

8. The major proposition of Jean Piaget’s theory is that –
(1) Children’s thinking is quantitatively different from adults.
(2) Children’s thinking is qualitatively different from adults.
(3) Children’s thinking is inferior to adults.
(4) Children’s thinking is superior to adults.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

9. Gender is a/an –
(1) In social construct
(2) economic concept
(3) biological determinant
(4) Psychological entity

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

10. Which of the following correctly identifies the broad domains of development ?
(1) Physical; personality; spiritual and emotional
(2) Social; physical; personality; self
(3) Physical; cognitive; social and emotional
(4) Emotional; intellectual; spiritual and self

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

11. Which of the following statements about intelligence is correct ?
(1) Intelligence is hereditary trait that involves mental activities such as memory and reasoning.
(2) Intelligence is multidimensional involving several abilities not entirely measurable by intelligence tests.
(3) Intelligence is the ability to think convergently.
(4) Intelligence is a relatively permanent change in behaviour as a result of experience.

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

12. Which of the following is the primary socialising agency?
(1) Government
(2) Media
(3) Family
(4) School

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

13. According to Lev Vygotsky, learning is
(1) a passive activity
(2) a conditioned activity
(3) a social activity
(4) an individual activity

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

14. Which of the following characterizes a child in the preoperational stage ?
(1) Deferred Imitation
(2) Irreversibility of thought
(3) Circular reactions
(4) Goal-directed behaviour

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

15. Which of the following statements regarding children and their learning is correct?
(1) Children’s socio-economic background determines and limits their motivation and learning capability.
(2) Children have to be rewarded and punished to make them motivated for learning.
(3) All children are naturally motivated to learn and are capable of learning.
(4) Children’s motivation to learn and their capability to learn is predetermined by heredity only.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.