Haryana Police Sub Inspector (SI) exam paper 2 December 2018 (Answer Key)

Haryana Police Sub Inspector (SI) exam paper 02 December 2018 (Answer Key) Morning shift : HSSC Haryana Police Sub Inspector (SI) exam paper held on 02 December 2018 in morning shift with answer key available here in English language.

Post & Department:— Sub Inspector (Haryana Police)
Exam Organiser :— HSSC (Haryana Staff Selection Commission)
Exam Date :— 02/12/2018 (10:30 AM to 12 PM)
Total Question :— 100

To view this paper in Hindi language  Click Here

Haryana Police Sub Inspector (Male) Exam Paper – 2018

1. What is the circum radius (in cm) of an equilateral triangle whose side is 9 cm ?
(A) 3√3
(B) 3√3/2
(C) √3
(D) 3√3/4

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2. Choose the missing number in the series 2, 3, 6, 15, 42, ?
(A) 84
(B) 123
(C) 94
(D) 60

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

3. According to Haryanvi folklore, Guggapir is believed to be the protector of
(A) Human .
(B) Birds
(C) Cows
(D) Snake

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

4. GPRS is used in mobile phones for
(A) Sending SMS
(B) Data communication
(C) Voice communication
(D) None of the above

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

5.This festival celebrated on the third of the bright moonlight nights in the month of Shravana. (A) Gugga navami
(B) Sanjhi
(C) Teej
(D) Govardhan Pooja

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

6. Which of the following is false for Watson and Crick model of DNA ?
(A) The helix has deep, wide major groove and shallow narrow minor groove
(B) The two strands run antiparallely
(C) A complete turn occurs in every 34A°
(D) Adenine can binds to thymine by 3 hydrogen bonds and guanine can binds to cytosine by 2 hydrogen bonds

Show Answer

Answer –

Hide Answer

7. Which of the following is not a standardisation organisations in the field of Information Technology?
(A) ISO
(B) ISI
(C) IEEE
(D) ANSI

Show Answer

Answer –

Hide Answer

8. Recently referendum on legalise abortion was held in which of the following countries ?
(A) Spain
(B) Italy
(C) Finland
(D) Ireland

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

9. ____ is a traditional Punjabi oral storytelling that came to South Asia with migrants from the Arabian peninsula.
(A) Rasalila
(B) Katak .
(C) Gugga
(D) Kissa

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

10. If A and B are symmetric matrices, then AB-BA is
(A) Null matrix
(B) Symmetric matrix
(C) Skew-symmetric matrix
(D) None of these

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

11. Earliest evidence of garlic cloves in South Asia was found here which dates to the Mature Harappan Period.
(A) Babarkot
(B) Bhirrana
(C) Balu
(D) Farmana

Show Answer

Answer –

Hide Answer

12. In the context of online transaction, BHIM refers to
(A) Bharat Interface for Money
(B) Bharat Immediate Money Transfer
(C) Bharat Interface for Mobile Money
(D) Bharat Internet for Money

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

13. Maharana Pratap fought against Mughals in the historical battle of
(A) Chittorgarh
(B) Haldighati
(C) Mewar
(D) Lahore

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

14. Decimal equivalent of binary number 10100101 is
(A) 128
(B) 165
(C) 156
(D) 135

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

15. An essential feature of Federal System is
(A) Separation of Powers
(B) Divison of Powers
(C) Centralisation of Powers
(D) Autonomy to States

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

16. _______ is used in cryoscopy to obtain the very low temperatures required for superconductivity.
(A) Argon
(B) Neon
(C) Krypton
(D) Helium

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

17. Complete the analogy.
Ocean : Water :: Glacier : ?
A) Mountain
(B) Cave
(C) Snow
(D) Desert

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

18. Recently India’s first 3D Planetarium was inaugurated in which of the following cities?
(A) Nehru Planetarium, Delhi
(B) Swami Vivekananda Planetarium, Mangalore
(C) Tara Mandir, Porbandar
(D) None of these

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

19. Kalka-Shimla railway, one of the world heritage sites was built in the year
(A) 1989
(B) 1906
(C) 1898
(D) 1888

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

20. Operator used for dereferencing is
(A) *
(B) &
(C) →
(D) >>

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!