HP District Manager Pre Exam Paper 22 December 2019 (Answer Key)

HP District Manager Pre Exam Paper 22 December 2019 (Answer Key): Himachal Pradesh HPPSC HP District Manager Pre Exam Paper 22 December 2019 with Answer Key. HP District Manager Pre Exam Paper held on 22 December 2019 in Himachal Pradesh state with the answer key available here.

Exam Paper – HPPSC District Manager Pre Exam 2019
Exam Organiser – HPPSC (Himachal Pradesh Public Service Commission)
Subject – General Studies
Date – 22 December 2019
Total Question – 100

HPPSC HP District Manager Pre Exam Paper 2019

Himachal Pradesh District Manager Preliminary Exam Paper 2019 (Answer Key)
1. Name the country which announced one-month free visa on arrival to foreign nationals from nearly 50 Nations:
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) Maldives
(d) Myanmar

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. Jyske Bank, which has launched the world’s first negative interest rate mortgage, is associated to which country?
(a) Finland
(b) Sweden
(c) Norway
(d) Denmark

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. India’s first water clinic for Elephants has opened in which of the following cities?
(a) Mathura
(b) Jaipur
(c) Raipur
(d) Jhansi

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4. STRIDE, Which is in news recently, is associated with which of the following issues?
(a) To boost research culture
(b) To boost woman empowerment
(c) To boost tribal development
(d) To protect water bodies

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. Which international organisation has recently released its report “Working on a warmer planet”?
(a) ILO
(b) UNICEF
(c) UNESCO
(d) FAO

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

6. Which of the following Indian mountains was included by UNESCO in the tentative list of world heritage sites recently?
(a) Mount Trishul
(b) Mount Kamet
(c) Mount Kailash
(d) Mount Nanda Devi

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

7. Who has become the first Indian to win an individual medal at the gymnastic World Cup?
(a) Aruna Budda Reddy
(b) Aditya Ranjan
(c) Sachin Reddy
(d) Sakhya Krishnan

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

8. Which state government has launched KHUSHI scheme to provide free sanitary napkins to girls?
(a) Goa
(b) Bihar
(c) Odisha
(d) Assam

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

9. President Ram Nath Kovind inaugurated the World Hindi Secretariat building in?
(a) Sri Lanka
(b) Mauritius
(c) Nepal
(d) Thailand

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. Which UT has become the first in India to be 100% solar energy efficient?
(a) Chandigarh
(b) Diu
(c) Delhi
(d) Puducherry

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. Which country launched its first commercial movie theatre after a nearly 40 years ban?
(a) Saudi Arabia
(b) Qatar
(c) Oman
(d) Nigeria

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

12. English language Day is observed on April 23rd it is the birthday and date of death of which of famous writer?
(a) Oscar Wilde
(b) Charles Dickens
(c) John Milton
(d) William Shakespeare

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

13. Who has recently been awarded the MS Swaminathan award for Environment protection 2019?
(a) Jose Gracizano De Silva
(b) Achim Steiner
(c) Antonio Guterres
(d) Kenneth M Quinn

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

14. Which government has passed an amendment by which Sikhs in the country will be allowed to carry Kripan and use it during religious-cultural functions?
(a) Canada
(b) Australia
(c) United Kingdom
(d) United States

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

15. In which Indian city the first tree ambulance has been inaugurated?
(a) Chennai
(b) Kochi
(c) New Delhi
(d) Amravati

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

16. LIC’s slogan ‘Yogakshemam Vahamyaham’ is which means in English, ‘your welfare is our responsibility’ is derived from which of the following ancient Hindu text?
(a) Bhagwad Geeta
(b) Ramayan
(c) Arthshastra
(d) Rigved

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17. The Lok Sabha has passed the personal law (amendment bill) 2019 which seeks to remove which disease as a ground of divorce?
(a) Tuberculosis
(b) AIDS
(c) Cancer
(d) Leprosy

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

18. Which of the following cities has become the world’s first national park City?
(a) London
(b) New York
(c) Stockholm
(d) Mexico city

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

19. Which country has lost its first Glacier named ‘Okjokull Glacier’ due to climate change?
(a) Iceland
(b) Finland
(c) Denmark
(d) Norway

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. Which country topped Asia in a Dell Global women entrepreneur cities index 2019?
(a) Indonesia
(b) Pakistan
(c) Singapore
(d) India

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.