HSSC Group D exam paper 18 November 2018 (Answer Key) – Shift 1

HSSC Group D 18 November 2018 exam paper (Shift 1 – morning shift) with Answer Key available here. (English Paper)

Exam:— HSSC Group D
Exam Organiser :— HSSC
Exam Date :— 18/11/2018 (Morning Shift)
Total Question :— 90

To view this paper in Hindi language  Click Here

HSSC Group D solved exam paper 18 November 2018 – 1st Shift

1. Raindrops are spherical due to
(A) Continuous evaporation
(B) Viscosity of water
(C) Air friction
(D) Surface tension of water

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

2. _______ is used in the manufacture of borax.
(A) Washing soda
(B) Baking soda
(C) Brine
(D) Baking powder

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

3. The third battle of Panipat was fought during
(A) 1761
(B) 1526
(C) 1556
(D) 1739

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

4. A corporate entity which was recently became 2nd Trillion Dollar public listed company in the world is
(A) Apple
(B) Amazon
(C) Alibaba
(D) Walmart

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

5. Who plundered the peacock throne of Shah Jahan?
(A) Nadir Shah
(B) Timur
(C) Ahmad Shah
(D) Abu Ali

Show Answer

Answer –

Hide Answer

6. Find the number which is not like the other 3 numbers.
(A) 29
(B) 31
(C) 39
(D) 41

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

7. HUHM means
(A) Haryana Urban Health Mission
(B) Haryana Upper Heavy Machine
(C) Haryana Under Honest Mission
(D) Haryana Urban Human Scheme

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

8. Which committee recommended the establishment of the scheme “Democratic Decentralisation” in India ?
(A) Ashok Mehta Committee
(B) Balwant Rai Committee
(C) G. V. K. Rao Committee
(D) Gadgil Committee

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

9. Solutions of the equation 4√3x2 + 5x – 2√3 = 0 are
HSSC group D

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

10. The second battle of Panipat was fought between Hemu and
(A) Aurangzeb
(B) Nadir Shah
(C) Akbar
(D) Timur

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

11. The idea of residuary powers with the center in Indian Constitution was borrowed from the Constitution of
(A) France
(B) Canada
(C), Australia
(D) UK

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

12. Which among the districts in Haryana has highest population density ?
(A) Gurgaon
(B) Panipat
(C) Faridabad
(D) Sirsa

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

13. If TEST is coded as ’64’ then ‘EXAM’ is
coded as
(A) 34
(B) 43
(C) 45
(D) 44

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

14. 50 V of neal is produced each second in a 5Ω resistance. The potential difference across the resistor is
(A) √50 V
(B) 40 V
(C) 5√10 V
(D) 10√5 V

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

15. in which of the following states the saddle Peak is situated ?
(A) West Bengal
(B) Andaman and Nicobar
(C) Goa
(D) Coconut Island

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

16. In Δ ABC, AB = 2√5 cm, AC = 10 om, BC= 4√5 cm then B is
(A) 120°
(B) 60°
(C) 90°
(D) 45°

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

17. Than Pension Thare Pass Scheme introduced during 2015, with a view to ensure
(A) Transparency in pensions
(B) Transparency in government results
(C) Transparency in supply of cooking gas
(D) Transparency in social security pensions

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

18. The date of election of the Speaker of Lok Sabha is fixed by
(A) Speaker Pro team
(B) Rajya Sabha Chairman
(C) Minister for Parliamentary Affairs
(D) None of the above

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

19. If the equations 5x+ky = 3 and kx + 5y = 3 represent the same line then k=
(A) 1
(B) 5
(C) 3
(D) None of these

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

20. Ranjit Sagar dam is constructed on which of the following rivers?
(A) Ravi
(B) Sutlet
(C) Beas
(D) Chenab

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!