HSSC Group D exam paper 18 November 2018 (Answer Key) – Shift 2

HSSC Group D 18 November 2018 exam paper (Shift 2 – Evening shift) with Answer Key available here. (English Paper)

Exam:— HSSC Group D
Exam Organiser :— HSSC
Exam Date :— 18/11/2018 (Evening Shift)
Total Question :— 90

To view this paper in Hindi language  Click Here

HSSC Group D solved exam paper 18 November 2018 – 2nd Shift

1. Kalka constituency comes under the district of
(A) Ambala
(B) Panchkula
(C) Rohtak
(D) Karnal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2. _______ river is believed to be the part of sapta sindhu region.
(A) Yamuna
(B) Saraswati
(C) Markanda
(D) Sahibi

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. To promote sustainable development Haryana developed a Forest Policy during the year
(A) 2006
(B) 2016
(C) 2014
(D) 2018

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4. Pinjare gardens are also called as
(A) Vrundavan
(B) Yadavindra gardens
(C) Nandanavanam
(D) Rose gardens

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

5. __________ is the main soil problem in Haryana.
(A) Drought
(B) Soil erosion
(C) Earthquake
(D) Flood

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. Consider the following statements about River Dolphin.
(A) They Are Found in Gangetic-Brahmaputra river basin
(B) Locally they are called ‘Susu’
(C) They are a blind species
(D) All the above

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

7. _______ said Haryana is derived from The word ‘Aryana’
(A) Dr. H. R. Gupta
(B) Rahul Shandrityayana
(C) Satish Dwivedi
(D) Chahamana

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

8. The type of mirror used in solar furnace is
(A) Convex mirror
(B) Concave mirror
(C) Cylindrical mirror
(D) Plane mirror

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

9. Theme of 2018 International Yoga Day is
(A) Yoga for peace
(B) Yoga for better health
(C) Yoga for wellbeing
(D) Yoga for happiness

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

10. ______ is an Ingredient in antacids.
(A) Na2CO3
(B) Na2CO3 .10H2O
(C) NaHCO3
(D) NH4Cl

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. The agricultural practice which is done under silviculture is
(A) Growing medicinal and aromatic shrubs
(B) Growing pasture land
(C) Growing grassland
(D) Development and care of forest

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

12. The evidence of History of Haryana is not found at
(A) Ashoka Pillar
(B) Chaneti Stupas
(C) Sanchi Stupas
(D) Stupas at Thaneshwar

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. In Mahabharata Haryana is called Bent Bahudhana means
(A) Land of Gods
(B) Land of grains
(C) Land of immensa riches
(D) Land of agriculture

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

14. Find the number which is not like the other 3 numbers.
(A) 64
(B) 125
(C) 220
(D) 343

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

15. Haryana has a history going back to the Vedic Age, which was the home of the Legendary ________ Dynasty.
(A) Mughal
(B) Slave
(C) Bharata
(D) Nizam

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

16. Which of the following committees set up to make recommendation about Fundamental Duties?
(A) Gadgil Committee
(B) Swaran Singh Committee
(C) Santhanam Committee
(D) J. S. Verma Committee

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

17. Solutions of the equation 4x2 – 4a2x + (a4 – b4) = 0 are
(A) a2 – b2/2 , a2 + b2/2
(B) a + b, a – b
(C) 2a2b + b2, 2ab
(D) 0.0

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

18. During the excavation of Harappan civilization king’s crown was discovered in
(A) Banawall
(B) Rakhigarhi
(C) Kunal
(D) Agroha

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. Which of these provisions of the Constitution reveal the secular character of the Indian State ?
1. Preamble
2. DPSPS
3. Fundamental Rights
Choose the right code.
(B) 1 and 2
(A) 1 and 3
(C) All the above
(D) 2 and 3

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

20. During which year Sachar formula was introduced ?
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1946

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!