MP Librarian Exam Paper 18/08/2018 (with Answer key)

MPPSC Librarian recruitment exam paper 2018 with answer key available here. This MPPSC Librarian exam 2018 is held by Madhya Pradesh Public Service Commission (MPPSC) on 18 august 2018. All questions and their answer are based on final answer key provided by MPPSC.

Post : Librarian
Exam Organiser : MPPSC
Exam Date : 18/08/2018
Total Questions : 200

To view this paper in Hindi language  Click Here

MP Librarian Exam Paper – 2018

1. Which of the following is never followed by page number
A. Bibliography
B. ibid
C. op.cit
D. loc.cit

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

2. Which Association’s tagline is ‘Connecting people and Information’?
A. SLA
B. IFLA
C. IASLIC
D. ALA

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

3. Match the following?
(a) IASLC (I) 1969
(b) IATLIS (II) 1975
(c) AGRIS (III) 1955
(d) ASLIB (IV) 1924
.     a  b  c  d
A. III II IV I
B. IV III I II
C. III I II IV
D. II III IV I

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

4. The Act enacted in India in 1856 on “Intellectual Property Right” was based on-
A. British Patent Law, 1852
B. The Patent Bill, 1813
C. American Patent Law, 1810
D. The Design Act, 1911

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

5. Which Law of Library Science is related with the obligation of state, library authority and reader?
A. First Law
B. Fifth Law
C. Second law
D. Third Law

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

6. Arrange the following books in order of their publication .
I. Classified Catalogue Code
II. Prolegomena to Library Classification
III. Five Laws of Library Science
IV. Colon Classification
Code
A. I IV III II
B. III II IV I
C. I II III IV
D. III IV I II

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

7. In the Sear’s List of Subject Headings, preferred headings are indicated by ________.
A. Making them as preferred Headings
B. Underlining them
C. Italicizing them
D. Printing them in bold type

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

8. ‘TIFF’ file format is first created by ________.
A. Aldus Corporation
B. Microsoft
C. C-Cube Microsystems
D. Sun Microsystems

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

9. Intra facet phase relation is used for representing relationship between:
A. Two isolates belonging to the different facets
B. Two isolates belonging to the same facet
C. Two isolates belonging to the same subject
D. Two isolates belonging to the different subjects

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

10. In UDC, common isolates are called ___________.
A. Common subdivisions
B. Form subdivisions
C. Common Auxiliaries
D. Special subdivisions

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

11. ‘Universities Handbook’ is published by_________.
A. Association of Indian Universities
B. University Grants Commission
C. Publication Division, GOI
D. Ministry of Culture

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

12. Who evolved the Dynamic theory of classification.
A. Hulme and his associates
B. Richardson and his associates
C. Ranganathan and his associates
D. Brown and his associates

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

13. Match the following:
(a) C. A. Cutter I. Subject Classification
(b) H. E. Bliss II. Universal Decimal Classification
(c) J.D. Brown III. Expansive Classification
(d) Paul otlet and Henry La Fontain IV. Bibliographic Classification
.    a  b  c  d
A. I II II IV
B. IV III II I
C. II III IV I
D. III IV I II

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

14. Canon of exhaustiveness is one of the canons of:
A. Array
B. Chain
C. Filiatary Sequence
D. Characteristics

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

15. In CC, the main class C-Physics is further divided into:
A. Host class
B. Compound class
C. Generic class
D. Canonical class

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

16. In cataloguing, the square brackets [ ] are used for-
A. To enclose information taken from outside
B. To enclose the details of the printer / manufacturer
C. To enclose series statement
D To enclose the statement of accompanying material

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

17. Who was the Chairman of UGC Committee on National Network System for University Libraries?
A. S. R. Ranganathan
B. Yash Pal
C. P. N. Kaula
D. R. C. Mehrotra

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

18. Who was the father of Browne Charging System?
A. Nina E. Browne
B. Vina E. Browne
C. H. E. Browne
D. F.E. Browne

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

19. ZOTERO is a _____________
A. Content Management System
B. Reference Management System
C. Serials Management System
D. Bibliographic Reference Management system

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

20. ‘Mendeley’ is developed by –
A. ProQuest
B. Sonny Software
C. Labtiva
D. Elsevier

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.