RRC (Allahabad) 17-11-2013 Exam Paper

RRC (Allahabad) 1st shift exam paper conducted by RRC (Railway Recruitment Cell) on 17-11-2013 under Group ‘D’ available here with complete answer key.

[ This exam paper also available in Hindi language. ]

RRC (Allahabad) Ist Shift Exam Paper – 17/11/2013

1. The pH value of pure water is-
A. 8
B. 5
C. 7
D. 6

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2. Small- pox is caused by-
A. Virus
B. Bacteria
C. Fungus
D. None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

3. DNA was synthesized first time by-
A. Har Gobind Khorana
B. Charles Darwin
C. Watson and Crick
D. Mendel

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

4. Who appoints Chairman and members of state public Service Commisson?
A. UPSC
B. President
C. Chief Minister
D. Governor

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

5. Which is the biggest epic in the world?
A. Ramayana
B. Mahabharat
C.Sakuntalam
D. Yajurveda

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. Which is the heaviest metal in the world ?
A. Uranium
B. Iridium
C. Gold
D. Platinum

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

7. 100 x 0.2+0.01×1000+110=?
A. 112
B. 124
C. 122
D. 140

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

8. Parkinson’s disease affects-
A. Nervous System
B. Circulatory System
C. Respiratory System
D. Excretory System

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. FIFA World Cup 2014 will be played in-
A. Brazil
B. Mexico
C. Spain
D. England

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

10. How many stars are there in Indian Railways Logo?
A.10
B. 15
C. 16
D. 17

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

11. Which of the following was the Childhood name of emperor Shershah?
A. Farid
B. Kasim
C. Qurram
D. Akram

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

12. Ain-i-Akbari was written by-
A. Amir Khusro
B. Abul Fazl
C. Bairam khan
D. None of these

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

13. Moti Masjid is located at-
A. Fatehpur Sikri
B. Agra
C. Kolkata
D. Aurangabad

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. In which form energy is stored in the body?
A. ATP
B. Glucose
C. Heat
D. Sucrose

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

15. India’s first Cooperative University will be set up at-
A. Anand- Gujrat
B. Rae- Bareli- U.P.
C. Shibsagar- Assam
D. Indore- M.P.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

16. The difference between the place value of 2 in the numeral 2423821 is-
A. 0
B. 23821
C. 19980
D. None of these

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. What will be the missing number in the following series?
8,1,10,2,………….3,14
A. 16
B. 12
C. 5
D. 4

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. Salim is 10 years old now. His grandfather is 62 years old. In how many yea6r time will grandfather’s age will be exactly equal to 5 times of Salims age?
A. 6
B. 5
C. 4
D. 3

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

19. In which country did the ‘Chess’ originated?
A. China
B. India
C. Burma
D. Russia

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

20. Fear of numbers is called-
A. Acrophobia
B. Numerophobia
C. Digitophobia
D. Hydrophpbia

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.