RRC (Delhi) 02-11-2014 Exam Paper

RRC (Delhi) exam paper conducted by RRC (Railway Recruitment Cell) on 02-11-2014 under Group ‘D’ available here with complete answer key.

[ This exam paper also available in Hindi language. ]

RRC (Delhi) Exam Paper – 02/11/2014

1. The compound used in photography-
A. None of these
B. Silver Bromide
C. Nitric Acid
D. Sodium Hydroxide

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2. Which is the correct formula of sugar/sucrose?
A. None of these
B. C6 H12 O6
C. C12 H20 O11
D. C2 H4

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3. Find the correct answer, which pair is incorrect-
A. None is incorrect
B. Protons – Positively charged
C. Neutrons – Neutral
D. Electrons – Negatively charged

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4.’Hg” is symbol of which one of the element?
A. None of these
B. Helium
C. Hydrogen
D. Mercury

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

5.’Sulphur’ a non-metallic element which occurs in many allotropic forms is mined by a special technique called-
A. None of these
B. Tunnel Process
C. Frasch process
D. Vaporization process

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

6. Which element is used in making micro-processors for applications in computers?
A. Silicon
B. Phosphorus
C. Ozone
D. Sulphur

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. What is true about Smiriti Irani?
1. She is a graduate.
2. She became Human Resource Minister of India.
3. She was a TV actor.
A. 1 and 3
B. 1,2,3
C. 2 and 3
D. 1 and 2

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. ‘General Manager’ in Indian Railways deals with responsibility as head of-
A. None of these
B. Division
C. Workshop
D. Zone

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

9. An autobiography ‘One Life is Not Enough’ is written by-
A. Manmohan Singh
B. Chetan Bhagat
C. Sanjay Baru
D. Natwar Singh

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

10. How many periods ( horizontal columns ) and groups (vertical columns) are there in Mendeleef’s periodic table?
A. Seven and eighteen
B. Eight and Eighteen
C. Eighteen and seven
D. None of these

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

11. Which one is not a member of SAARC countries?
A. Sri Lanka
B. Bangladesh
C. China
D. Pakistan

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

12. Onam is the regional festival of-
A. Tamil Nadu
B. Gujarat
C. Kerala
D. Assam

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. Read the following controversial statements and answer-
1. Child makes mistakes (on rape) by Mulayam Singh Yadav.
2. Kali Peeli nurses of Kerala by Kumar Vishwas
3. For how long would UP youths go and beg in Maharashtra by Rahul Gandhi.
4. Film stars were good for song and dance and not for public service by Mayawati.
As per media reports which is correct?
A. 2,3, and 4
B. 1,2, and 4
C. 1,2 and 3
D. 1,2,3, and 4

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

14. Who has succeeded General Bikram Singh and become Chief of Army Staff?
A. Kishan Kumar
B. V.K. Singh
C. Dalbir Singh Suhag
D. Anup Raha

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

15. A Passenger plane carrying 280 passenger crashed near Ukraine by a missile fire was a plane of-
A. Russian Airlines
B. Indian Airlines
C. Malaysian Airlines
D. Singapore Airlines

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

16. Sahara group chairman sent to jail by supreme court of India in a contempt case is based in India at-
A. Lucknow
B. New Delhi
C. Allahabad
D. Gurgaon

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17. The former minister of Delhi Government run by AAP got into controversies in a raid against Ugandan women in New Delhi-
A. Somnath Bharti
B. Kumar Vishwas
C. Shazia Ilmi
D. Manish Sisodia

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Directions—(Q. 18-20 ) Examine carefully the following statements and answer the three intems that follows-
Out of four friends A,B,C and D
A and B speak English and Hindi
A and C speak Hindi and Bengali
A and D speak Telugu and English
C and D speak Bengali and Talugu

18. Who does not speak Bengali?
A. D
B. A
C. B
D. C

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. Who speaks English Telugu and Hindi?
A. A
B. D
C. C
D. B

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. Which language do A,B and D speaks
A. Telugu
B. Hindi
C. English
D. Bengali

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

21. The term ‘DAVP’ stands for-
A. Directorate of Advertising & Visual Publicity
B. Directorate and Advertising & Vocal Publicity
C. Division of Audio-Visual publicity
D. Department of Audio-Visual Publicity

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

22. Video-conferencing can be classified as one of the following types of communication-
A. Audio-Visual two way
B. Visual
C. Audio
D. Audio-Visual one way

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

23. Which of the following is not a renewable natural resource?
A. Salt
B. Clean air
C. Fertile soil
D. Fresh water

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

24. Which of the following parameters is not used as a pollution indicator in water?
A. Density
B. Total Dissolved Soilds
C. Coliform Cont
D. Dissolved Oxygen

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

25. Assertion (A): There are more laws on the books today than ever before and more crimes being committed than ever before.
Reason (R): Because to reduce crime we must eliminate the laws.
Choose the correct answer from below-
A. A is doubtful, R is true and R is not the correct explanation of A
B. A is true, R is doubtful and R is not the correct explanation of A.
C. A is false, R is true and R is the correct explanation of A.
D. A is doubtful, R is doubtful and R is not the correct explanation of A.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

26. Which of the following is not a programming language?
A. C++
B. Pascal
C. Microsoft Office
D. Java

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

27. Internet explorer is a type of-
A. IP address
B. Operating system
C. Compiler
D. Browser

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

28. New pension system (NPS), now national Pension system, was introduced for the new recruits joining government service on or after-
A. May 2006
B. January 2014
C. January 2004
D. April 2005

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

29. Match List- I and List II and select the correct answer from the codes given below-
List-I                                      List II
a. Ozone Hole                      1. Tsunami
b. Greenhouse effect            2. UV radiation
c. Natural hazards                3. Methane
d. Sustainable development 4. Eco-centrism
Codes:
.   a b c d
A. 4 2 3 1
B. 2 3 1 4
C. 3 2 1 4
D. 4 3 1 2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

30. Who among the following created the office of the district collector in India?
A. Sir Charles Metcalfe
B. Lord Cornwallis
C. Warren Hastings
D. The Royal commission on Decentralization

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

31. Read following statements-
i. Share of employment in agriculture is declining in India.
ii. Employment in industries is increasing.
iii. Women participation in labour force has increased.
Which is/are correct?
A. Only iii
B. i and ii
C. i, ii, and iii
D. Only i

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

32. What is the correct proportion of use of nutrients Nitrogen N, Phosphorus P and Potassium K in cereal crops?
A. None of these
B. 8:3:2
C. 10:3:2:1
D. 4:2:1

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

33. i. In recent years Government spending has increased on elementary education.
ii. Public schools require no payments for tuition fee, uniform, Mid-day meals and books
iii. In a private school, these expenses also borne by the Government.
iv. As per Government records public schools performed better than private school in rural area of elementary education.
Choose the correct answer-
A. Only ii and iv
B. All are correct
C. i, ii and iii
D. Only i and ii

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

34. The Swavalamban Scheme launched by Central Government for the benefit of-
A. None of these
B. Government employees
C. Industrial workers
D. Workers in the unorganized sector

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

35. What is global ranking of India in Human Development Index according to HDR 2013?
A. 45
B. 134
C. 136
D. 34

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

36. Who is the Chairman of Cabinet Committee on Investments?
A. Home Minister
B. Finance Minister
C. Prime Minister
D. President of India

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

37. Which statements are true about Bodoland?
i. Bodoland is a area of Bodo language speaking people of Assam.
ii. It is administered by an autonomous Bodoland Territorial Council.
iii. It is separate Union Territory.
iv. At present Bodoland Territorial Council is a 46 members body.
A. i,ii and iv
B. i, ii, and iii
C. Only iii
D. iii and iv

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

38. Who was the Chairperson of Second Administrative Reforms Commission?
A. Vineeta Rai
B. M. Veerappa Moily
C. V. Ramachandran
D. Jaya Prakash Narayan

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

39. As per recent data of world development indicators what is the percentage of rural population having access with sanitation facilities in 2012?
A. 30.65
B. 18.70
C. 56.84
D. 24.75

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

40. Following States made in 2000
1. Bihar
2. Jharkhand
3. Chhattisgarh
4. Uttaranchal
Choose the correct answer-
A. 3 and 4
B. All
C. 2,3, and4
D. 2 and 3

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

41. Demand of a separate ‘Vidharbha’ State coming from-
A. Madhya Pradesh
B. Gujarat
C. Tamil Nadu
D. Maharashtra

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

42. Some politicians used to raise voice against migration as threat to their State, what is correct legal position in this regard?
A. None of these
B. Residing in other State is unlawful
C. Aggrieved State has power to throw these migrants out of their territory.
D. All India citizen can move freely throughout the territory of India

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

43. Which one is not a Fundamental Right?
1. Right to Employment
2. Right to Equal Wages
3. Right to Equality
4. Right to Property
A. Only 2
B. 1,2 and 4
C. All
D. Only 4

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

44. The State shall not discriminate against any citizen on grounds only of religion, race, caste, sex, place of birth or any them, but State shall make special provision for-
1. Women
2. Children
3. Economically Backward Classes
4. SC & ST
A. Only 3
B. 1,2,3 and 4
C. 1,2 and 3
D. 1,2 and 4

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

45. Abolition of Untouchability is a Fundamental Right under which Article of Indian Constitution?
A. 19
B. 15
C. 17
D. 18

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

46. Which State does not have two Houses of the Legislature?
A. Jharkhand
B. Bihar
C. Andhra Pradesh
D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

47. Read following statements about council of Ministers of a State-
1. The total number of Ministers, including the Chief Minister in the Council of Ministers in a State Shall not exceed fifteen per cent of the total number of members of the Legislative Assembly of that State.
2. Number of Minister, including the Chief Minister in a State not be less than twelve.
3. Governor may exceed limit of fifteen percent in case of exigencies.
Which one is correct?
A. Only 2
B. 1 and 2
C. 1,2 and 3
D. Only 1

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Directions—(Q. 48-50) compare Quantity A and Quantity B, using information given therein of the two quantities. Find if any relationship is there and select one of the given answer choices-
48. Quantity A: The least prime number greater than 24.
Quantity B: The greatest prime number less than 28.
A. The relationship[ cannot be determined from the information given.
B. Quantity A is greater
C. Quantity B is Greater
D. The two quantities are equal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

49 Prakash is younger than Vikash.
Quantity A: Twice Prakash’s age
Quantity B: Vikash’s age
A. The relationship cannot be determined from the information given.
B. Quantity A is greater.
C. Quantity B is greater.
D. The two Quantities are equal.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

50. Quantity A: 54% of 360
Quantity B: 150
A. The relationship cannot be determined from the information given.
B. Quantity A is greater.
C. Quantity B is greater.
D. The two Quantities are equal.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

51. In a fund raising event, 43 participants donated Rs. 60 each, 21 participants donated Rs. 80 each and 16 participant donated Rs. 100 each. What was the average donation per participant?
A. Rs. 80.10
B. Rs. 60.25
C. Rs. 73.25
D. Rs. 43.50

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

52. A car got 33 miles per gallon using gasoline that cost Rs. 2.95 per gallon. Approximately what was the cost, in Rupees, of the gasoline used in driving the car 350 miles?
A. 40
B. 10
C. 20
D. 30

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

53. A certain jar contains 60 jelly beans- 22 white, 18 green, 11 yellow, 5 red and 4 purple. If a jelly bean is to be chosen at random, what is the probability that the jelly bean will be neither red nor purple?
A. 0.54
B. 0.91
C. 0.85
D. 0.09

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

54. Working done at its constant rate, machine A produces K litres of a chemical in 10 min. Working done at its constant rate, machine B produces K litres of chemical in 15 min. how many minutes does it take machine A and B working simultaneously at their respective constant rates, to produce K litres of the chemical?
A. 8 min
B. 6 min
C. 5 min
D. 7.5 min

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

55. By weight, liquid A makes up 8 percent of solution R and 18 percent of solution S. if 3 grams of solution S, then liquid A accounts for what percent of the weight of the resulting solution?
A. 19%
B. 10%
C. 13%
D. 15%

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

56. If 1+x+x2+x3 = 60 then the average of x,x2,x3 and x4 is equal to which of the following?
A. 30x
B. 12x
C. 15x
D. 20x

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

57. An investment in a mutual fund increased by 12% in a single day. If the value of the investment before the increase was Rs. 1,300, what was the value after increase?
A. Rs. 1,300
B. Rs. 156
C. Rs. 1,456
D. Rs. 1,356

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

(Q. 58-62) Read the following information and answer the questions is given below it.
Asha is older then Suraj. Vikas is older than Suraj but younger the Asha. Saurav is younger than Gaurav and Suraj. Suraj is older than Gaurav.
58. Who is the eldest?
A. Saurav
B. Asha
C. Suraj
D. Vikash

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

59. Who is the youngest?
A. Saurav
B. Suraj
C. Gaurav
D. Asha

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

60. Whose age is between Vikash and Gaurav?
A. None of these
B. Suraj
C. Sourav
D. Asha

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

61. Whose age is between suraj and Saurav?
A. None of these
B. Vikash
C. Gaurav
D. Asha

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

62. Whose age is exactly in the middle of all the five?
A. Asha
B. Suraj
C. Vikash
D. Gaurav

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

63. The Ashoka Pillar at Allahabad provides information about the reign of-
A. Chandragupta II
B. Chandragupta Maurya
C. Chandragupta I
D. Samundragupta

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

64. The largest Stupa at Sanchi is assignable to the period of the-
A. Guptas
B. Mauryas
C. Kushanas
D. Satavahanas

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

65. Who was the first Indian ruler to face the invasions of Mahmud of Ghazni?
A. None of these
B. Jayachandra
C. Prithviraj Chauhan
D. The Shaka King, Jaipala

Answer- *

66. Who led the Recolutionary Yugantar Party?
A. None of these
B. Jatindra Nath Mukherjee
C. Sachindra Nath Sanyal
D. Rash Bihari Bose

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

67. Give the correct chronological order-
1. Communal award
2. Simon Commission
3. First Round Table Conference
4. Gandhi-Irwin Pact
A. 2,3,4,1
B. 1,2,3,4
C. 2,1,3,4
D. 2,3,1,4

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

68. From the places given below pick up the one first conquered by Alauddin Kilji as The sultan of Delhi-
A. Malabar
B. Devgiri
C. Malwa
D. Gujarat

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

69. The Rowlett Act was passed during the Viceroyalty of-
A. Minto II
B. Hardinge II
C. Chelmsford
D. Reading

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

70. The Headquarters of the Ghadar Party was at-
A. Moscow
B. Allahabad
C. Karachi
D. San Francisco

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

71. The greatest threat to the world’s coral reef systems emanates from-
A. More frequent coral bleaching
B. UV light band
C. Starvation caused by decline in Zoo-plankton
D. Cyanide fishing

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

72. Which of the following affects biodiversity?
A. All of these
B. Environmental pollution
C. Ocean acidification
D. Climatic change

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

73. Carotene is found in-
A. Turnip
B. Lemon
C. Carrot
D. Radish

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

74. The first Mushlim President of the INC was-
A. Badraddin Tyabji
B. Abul Kalam Azad
C. Ajmal Khan
D. M.A Jinnah

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

75. Who propounded ‘Drain of Wealth Theory’?
A. None of these
B. Dadabhai Naoroji
C. R.C. Dutta
D. Gopal k. Gokhale

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

76. Which agency is responsible for the estimation of poverty in India?
A. Finance Commission
B. Planning Commission
C. Rural Development Ministry
D. Ministry of Food and Civil Supplies

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

77. ‘Every object continues in its state of rest or of uniform motion in a straight line if no net force acts upon it.’ This definition is called-
A. None of these
B. Newton’s First Law of Motion
C. Newton’s second law of motion
D. Newton’s third law of motion

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

78. Joule(s) is S.I. unit of-
A. None of these
B. Power
C. Velocity
D. Work

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

79. A cricket ball released from the top of a tall building strikes the ground with a higher velocity than a ball released from the first floor.
This Statement is-
A. Sometime true sometime false
B. False
C. true
D. can’s be explained

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

80. Too much consumption of tea and coffee can result in deficiency of-
A. Vitamin B12
B. Calcium
C. Vitamin C
D. Albumin

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

81. Gall bladder stones are deposits of-
A. Cholesterol
B. Calcium
C. Phosphorus
D. Glucose

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

82. The Vitamin which aids in clotting of blood is-
A. D
B. B1
C. K
D. C

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

83. An iron nail sinks in water whereas a ship made of iron and steel floats. This phenomena is best described by theory of-
A. Kapler
B. Archimedes
C. Newton
D. Einstein

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

84. Water has its minimum volume and maximum density at which temperature?
A. 100 C
B. -40 C
C. 40 C
D. 00

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

85. The device used for converting mechanical energy into electrical energy is called a/an-
A. Dynamo
B. Cell
C. Transformer
D. Electric Motor

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

86. What is the value of acceleration due to gravity (g) on the surface o the Earth?
A. None of these
B. 98.8 m/s2
C. 9.8 m/s2
D. 8.9 m/s2

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

87. Which among the following is having maximum density?
A. Water
B. Copper
C. Gold
D. Platinum

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

88. ‘Barometer’ is an instrument to measure-
A. None of these
B. Atmospheric Pressure
C. Heat
D. Fever of animals

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

89. Some human diseases are genetically controlled was first established by-
A. William Bateson
B. Gregor Mendel
C. A.E. Garrod
D. Watson and Crick

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

90. Which hormone controls the development of secondary sexual characteristics of the male?
A. Testosterone
B. Progesterone
C. Estrogen
D. Glucagon

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

91. Which one disease is caused by virus?
A. Cholera
B. Influenza/Flu
C. Pneumonia
D. Malaria

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

92. ‘Charak Samhita’ is a book on-
A. None of these
B. Religion
C. Yoga
D. Medicine

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

93. Who is known as ‘Father of Biology’?
A. Newton
B. Aristotle
C. Lamarck
D. Charles Darwin

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

94. Which is referred as powerhouse of the cell?
A. Lysosome
B. Chlorooplasts
C. Mitochondria
D. Microbodies

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

95. Which one is not matching correctly?
A. L-dopa – Drug for Parkinson
B. Penicillin – First Antibiotic
C. Insulin – Hormone
D. Ether – Analgesic

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

96. The most abundant element in the Earth crust is-
A. Oxygen
B. Carbon
C. Copper
D. Zinc

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

97. Which one is not an example if a compound?
A. None of these
B. Ozone
C. Water
D. Sugar

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

98. Gout is caused due to high level of-
A. Fat
B. Cholesterol
C. Uric Acid
D. Glucose

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

99. Scurvy is caused due to deficiency of-
A. Calcium
B. Vitamin C
C. Iron
D. Sodium

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

100. Dudhwa National Park is situated in-
A. West Bengal
B. Uttarakhand
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.