RSMSSB Librarian Grade-III Exam Paper 13 November 2016 (English)


RSMSSB Librarian Grade-III Exam Paper 13 November 2016 (English) Official Answer Key: RSMSSB Librarian Grade-III Exam Paper held on 13 November 2016 with Official Answer Key available here in the English language. RSMSSB Librarian Grade-3 exam paper held on 13/11/2016 in Rajasthan.

To view this paper in Hindi language  Click Here
Exam: RSMSSB Librarian Grade-III exam 2016
Exam Organiser: RSMSSB (RSSB – Rajasthan Staff Selection Board)
Exam Post: Librarian Grade-III
Post & Code: 24
Exam Date: 13/11/2016
Exam Time: 3 Hours
Total Question: 150
Maximum Marks: 300

RSMSSB Librarian Grade-III exam paper 2016

1) “Information is more powerful than physical technology and it forms the invisible links that bind a society together” who quote this statement?
1) Dr. S.R. Ranganathan
2) W.C.B. Sayers
3) William E. Halal
4) A. Nilmeghan

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

2) Ranganathan presented a Model Library Act at the First All India Educational Conference held at Banaras in Year ……………………?
1) 1931
2) 1930
3) 1933
4) 1937

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

3) Choose the correct order of Govt. Harishchandra Public Library, Govt. Sumer Public Library,
Saraswati Library and Maharaj Public Library of Rajasthan according to Cities where they are situated.
1) Jodhapur > Jhalawar>Udaipur>Jaipur
2) Jhalawar>Udaipur>Jodhapur>Jaipur
3) Jhalawar>Jodhapur>Udaipur>Jaipur
4) Jhalawar>Jodhapur>Jaipur>Udaipur

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

4) In which Five Year Plan of Country, UGC has done the provision of providing reprography services to save time of research Scientist engaged in doing their research in academic libraries 1) V (Fifth) Five Year Plan
2) IV (Fourth) Five Year Plan
3) II (Second) Five Year Plan
4) VI (Sixth) Five Year Plan

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

5. Which Commission recommended that Librarian is not less than a Professor in any case in the University and Should be treated equivalent to the Professor in his Rank, Scale, Post, Service etc.,
1) Saddler Commission (1917)
2) Hunter Commission (1882)
3) Secondary Education Commission (1953)
4) University Grants Commission (1953)

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

6. INB stand for ?
1) Indian Nigerian Biography
2) Indian National Biography
3) Indian National Bibliography
4) Indian Northern Bibliography

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

7. In 1900 the Garden Library Jaipur was established by
1) Mirza Raja Ram Singh
2) Rai Bahadur Ishan
3) Sawai Jai Singh
4) Sawai Pratap Singh

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

8. Please specify the Name of Librarian / Person who was the famous for providing door to door free Book service described as Dasti Pustak Seva and for which the book were acquired from his personal resources?
1) Sir Mirza Ismail
2) Rai Bahadur Ishan
3) Master Moti Lal Singhavi
4) Ajit Singh

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

9) According to Fifth Law of Library Science “Library is a growing…………?
1) Organism
2 ) Organisation
3) Institution
4) Centre

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

10) Indian Library Association (ILA) issue the “ILA Bulletin” will be known as the “Journal of Indian Library Association”- Specify frequency?
1) Bi-monthly
2) Quarterly
3) Monthly
4) Annually

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

11) “Granthana” is an official Publication of ……?
1) National Mission on Libraries (NML)
2) National Institute of Science Communication And Information Resources (NISCAIR), New Delhi
3) National Knowledge Commission (NKC)
4) Raja Rammohan Roy Library Foundation (RRRLF), Kolkata

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

12) Rajasthan Public Library Act passed by Govi. of Rajasthan in year?
1) 2000
2) 2003
3 ) 2006
4) 2012

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

13) Library Cess is concerned with ?
1) Public Library
2) Academic Libraries
3) Special Libraries
4) e-library

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

14) Library Committee is the part of ?
1) Library Human Resource
3) Library Personnel
2) Library Finance
4) Library Governance

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

15) How many Government Divisional Public Libraries are available in Rajasthan in present time?
1) 07
2) 06
3) 08
4) 05

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

16) Government Public Libraries in Rajasthan are run under the department of …….?
1) Social Welfare
2) Higher Education
3) Language and Library
4) Secondary Education

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

17. In 1972, UNESCO organised the test for Computerised Information Retrieval Scheme in the field of Humanities and Social Science?
1) Library and Information Retrieval System for Social and Human Science
2) Data Retrieval System for Social and Human Science (D.A.R.E)
3) Documentation Retrieval System for Social and Human Science
4) Information Retrieval System for Social and Human Science

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

18. UNESCO Public library manifesto last revised in year ………?
1) 1978
2) 2006
3) 2009
4) 1994

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

19) International Federation of Library Association (IFLA) founded in year ….?
1) 30 September 1927
2) 27 September 1927
3) 29 September 1927
4) 28 September 1927

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

20) “A mode of operation whereby the functions are shared in commons by a number of libraries” is called?
1) Resource Management
2) Resource Sharing
3) Resource Accounting
4) Resource Crisis

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *