RSMSSB Woman Supervisor Exam Paper – 6 January 2019

RSMSSB Woman Supervisor Exam Paper – 6 January 2019 (English Paper): RSMSSB Woman Supervisor Exam Paper held on 6 January 2019 in Rajasthan state available here with Answer Key in English language.

Post :— Woman Supervisor
Exam Organiser :— RSMSSB (Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board)
Exam Date :— 06/01/2019
Total Question :— 150

To view this paper in Hindi language  Click Here

RSMSSB Woman Supervisor Exam Paper – 2019

1. Who was Maharaja of Jodhpur at the time of the revolt of 1857 ?
(A) Maharaja Takhat Singh
(B) Maharaja Ram Singh
(C) Maharaja Ajit Singh
(D) Maharaja Jaswant Singh

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. Who among the following was the founder of Niranjani sect ?
(A) Saint Niranjan Nath
(B) Saint Ramdas
(C) Saint Raincharan
(D) Saint Haridas

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. Which of following timeline could be related to Kalibangan civilization ?
(A) 2500 BC 10 1500 BC
(B) 6000 BC 10 4500 BC
(C) 1500 13 to 500 BC
(D) 2500 AD 10 1500 AD

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

4. Which ruler of Jaipur constantly served 3 Mughal emperors : Jahangir. Shah Jahan and Aurangzeb ?
(A) Sawai Jai Singh
(B) Raja Man Singh
(C) Mirza Raja Jai Singh
(D) Sawai Madho Singh

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

5. Through which newspaper did Vijay Singh Pathik popularise Bijolian Peasant Movement in India ?
(A) Pratap
(B) Dainik Navjyoti
(C) Lok Vani
(D) Prabhat

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

6. Who invited Gandhiji to lead the peasants of Champaran ?
(A) Rajendra Prasad
(B) Rajkumar Shukla
(C) Brij Kishore Prasad Singh
(D) Bindeshwari Prasad

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

7. Which country was known as the ‘Sick Man of Europe ?
(A) Austria
(B) Prussia
(C) Turkey
(D) Poland

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

8. Who was the founder of “The Indian Association’?
(A) Surendra Nath Banerjie
(B) M. G. Ranade
(C) Dadabhai Noroji
(D) Gopal Krishan Gokhle

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

9. Madras was restored to the English by the French through the treaty of :
(A) Aix-La-Chapelle, 1749
(B) Pondicherry. 1754
(C) sahai, 1782
(D) Mangalore, 1794

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

10. In which one of the following Mughal building was ‘Pietra Dura’ used for the first
time ?
(A) Buland Darwaja
(B) Humayun’s Mausoleum
(C) Itmad Ud-daulah’s Mausoleum
(D) Panch Mahal

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

11. Who among the following was related to The Murder of Mr. Rand at Poona ?
(A) Bhagat Singh
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Chapekar Brothers
(D) V. D. Savarkar

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

12. In San Francisco conference, UN Charter was signed by _______ members.
(A) 51
(B) 42
(C) 35
(D) 193

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

13. In which Article of United Nations Charter, membership is mentioned ?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

14. The Congress session of 1889 at Bombay was also attended by women, who amongst
the following did not attend it?
(A) Pandita Rama Bai
(B) Sarla Devi Chaudhurani
(C) Swarn Kumari Ghosal.
(D) Ramabai Ranade

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

15. Who among the following participated in the world Parliament of Religion organised in Chicago in 1893 ?
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Swami Vivekanand
(C) Dayanand Saraswati
(D) Ram Krishna Paramhansa

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

16. The cenotaphs of Mewar Ruler Rana Amar Singh and Karan Singh are located at
(A) Mandore (Jodhpur)
(B) Ahar (Udaipur)
(C) Nathdwara (Udaipur)
(D) None of the above

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

17. Which of the following was authored by Virbhaan?
(A) Vansh Bhaskar
(B) Abhayuday
(C) Suraj Prakash
(D) Raj Roopak

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

18. Which place is associated with famous Thewa Art’?
(A) Bikaner
(B) Jaipur
(C) Barmer
(D) Pratapgarh

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

19. Who was the founder of the ‘Bishnoi’ sect?
(A) Dhannaji
(B) Jambhoji
(C) Krishnadas Payhari
(D) Ramcharanji

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

20. Sir V. T. Krishnamachari was the Diwan of which State?
(A) Mewar
(B) Jodhpur
(C) Jaipur
(D) Jaisalmer

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.