Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) Solved Exam Paper 2018

Uttarakhand Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) recruitment 2018 complete solved exam paper available here. UKSSSC (Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission) organized an exam of Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) post in year 2018. This Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) post come under Group ‘C’. Complete paper of Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) post in English language with answer key available here.

Post :— Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant)
Post Code :— 2.9, 2.12, 2.13, 2.14)
(Dairy Development Department, Departmental Accounting Directorate, Ayurvedic and Unani Services, Uttarkhand Judicial and Legal Academy)
(Post Code -57.1, 57.2) (Uttarakhand Power Corporation and Uttarakhand Water Organization)
(Post Code-95.1) (Uttarakhand Jal Vidyut Nigam)
Exam Organizer :— Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission (UKSSSC)
Exam Date :— 13 May 2018
Total Question :— 100

[ This exam paper also available in Hindi language. ]

Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) Solved Exam Paper 2018

1. Lal Limited issued 10,000, 10% preference shares of ₹10 each at 2% discount. Cost of issue per share is ₹0.20. Cost of preference capital is :
(A) 10%
(B) 10.683%
(C) 10.2%
(D) 10.41%

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

2. Speculation loss can be carried forward for set off upto :
(A) 4 years
(B) 8 years
(C) 2 years
(D) 10 years

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

3. In a month, payment of wages is ₹1400 when log in payment of wages is 1/8 month. If total wages of current month is ₹1200 then total wages for the previous month was:
(A) ₹2100
(B) ₹2450
(C) ₹2800
(D) None of the above

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

4. Which one of the following is an example of an intangible asset ?
(A) Building
(B) Investments
(C) Discount on issue of debentures
(D) Copyright

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

5. The cost of sales is equal to :
(A) Opening Stock – Purchases
(B) Opening Stock + Purchases
(C) Opening Stock – Purchases + Closing Stock
(D) Opening Stock + Purchases – Closing Stock

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

6. Which one of the following is not the assumption of Modigliani-Miller irrelevance theory of Dividend Policy?
(A) No personal or corporate income taxes
(B) Dividend policy has its effect on firm’s cost of equity
(C) Capital investment policy is independent of its dividend policy
(D) Stock floatation or transaction cost does not exist

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

7. In case of a debt becoming bad, the amount should be credited to :
(A) Provisions for Bad-Debts Account
(B) Bad Debts Account
(C) Sales Account
(D) Debtor’s Account

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

8. Closing inventory, is shown is balance sheet under :
(A) Fixed Assets
(B) Current Assets
(C) Current Liabilities
(D) Miscellaneous Expenses

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

9. A Capital Budgeting Technique that explicitly incorporates an estimated interest rate into its basic computations is :
(A) Payback Period Method
(B) Accounting Rate of Return Method
(C) Internal Rate of Return Method
(D) Net Present Value Method

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

10. Excess of assets over liabilities is called :
(A) Creditors
(B) Profit
(C) Capital
(D) Goodwill

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

11. Old profit sharing ratio minus new profit sharing ratio is equal to :
(A) Difference in capitals ratio
(B) Gaining ratio
(C) New profit sharing ratio
(D) Sacrificing ratio

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

12. Commuted pension received government employee is :
(A) Fully taxable
(B) Exempt upto ₹2,40,000
(C) Exempt upto ₹3 3,00,000
(D) Fully exempt

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

13. Working capital is a capital which :
(A) Makes a company work
(B) Makes the company rich
(C) Make the company poor
(D) None of the above

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

14. When the Bank Account in the cash book of a customer shows a debit balance, the customer’s account in the bank’s book must generally show :
(A) A debit balance
(B) A credit balance
(C) A net balance
(D) None of the above

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

15. The concept behind the statement Business has a long period of life.’ is :
(A) Going concern concept
(B) Business entity concept
(C) Conservatism concept
(D) Accounting period concept

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

16. Education cess is calculated on :
(A) Total income
(B) Tax on total income
(C) Taxable income
(D) Agricultural income

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

17. Stock turnover ratio is/an :
(A) Liquidity ratio
(B) Profitability ratio
(C) Activity ratio
(D) Solvency ratio

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

18. Which of the following is a non-current asset?
(A) Prepaid insurance
(B) Goodwill
(C) Cash at Bank
(D) Accrued interest

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

19. Long-term capital loss can be set-off from:
(A) Short-term capital gains
(B) Long-term capital gains
(C) Capital gains
(D) Any income

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

20. Indicacurplusulance Income and Expenditure Account generally indicates :
(A) Surplus / Deficit
(B) Cash Balance
(C) Capital Fund
(D) Net Profit / Loss

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

1 comments On Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) Solved Exam Paper 2018

Leave a reply:

Your email address will not be published.