UKSSSC Junior Assistant, Data Entry Operator, Computer Operator Exam Paper 2018

61. The battle of Bhagani near Panwata was fought between Garh king Fatehshah and _.
(A) Medani Prakash
(B) Rudra Prakash
(C) Guru Govind Singh
(D) Guru Hargovind

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

62. Which king has adopted the title of ‘Saklottarpathnath’ ?
(A) Harsh Vardhan
(B) Prabhakar Vardhan
(C) Krishnadeva Rai
(D) Rajya Vardhan

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

63. Debating club was established at Almora in :
(A) 1870 A.D.
(B) 1871 A.D.
(C) 1875 A.D.
(D) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

64. Which king gave patronage to Chaitu and Manku Painters in his court ?
(A) Fateh Shah
(B) Pritam Shah
(C) Sudarshan Shah
(D) Kirti Shah

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

65. Who among the following is not the recipient of ‘Padma Shree’ award ?
(A) Puspesh Pant
(B) Shekhar Pathak
(C) Anil Prakash Joshi
(D) K.P. Nautiyal

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

66. The Foreign Exchange Management Ac (FEMA) was implemented in which year ?
(A) In 1996 A.D.
(B) In 1997 A.D.
(C) In 1998 A.D.
(D) In 1999 A.D.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

67. Power production from Tehri Dam Project started :
(A) In 2008 A.D.
(B) In 2007 A.D.
(C) In 2006 A.D.
(D) In 2005 A.D.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

68. The essential condition for sustainable growth is :
(A) Protection of natural resources
(B) Pollution free growth
(C) Better quality of life
(D) All of the above

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

69. The credit of publishing the newspaper Prajabandhu’ goes to :
(A) Jaydutt Vella
(B) Kriparam Mishra
(C) Ramprashad Bahuguna
(D) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

70. The price of a goods is determine by :
(A) Demand
(B) Supply
(C) Both (A) and (B)
(D) Government

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

71. Which of the following is an example of nonvolatile memory ?
(A) ROM
(B) RAM
(C) LSI
(D) VLSI

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

72. In which year Kumaun Motor Owners Union was founded ?
(A) In 1938 A.D.
(B) In 1939 A.D.
(C) In 1940 A.D.
(D) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

73. Any dispute regarding the violation of Fundamental Rights can be presented :
(A) In the Supreme Court only
(B) In the High Court only
(C) Either in the Supreme Court or in the High Court
(D) First in the Supreme Court then in the High Court

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

74. The first computer mouse was invented by:
(A) Christopher Sholes
(B) Douglas Engelbart
(C) C.B. Mirick
(D) Russel A Krisch

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

75. Khaskura’ language is associated with :
(A) Gorkhali
(B) Tibbati
(C) Garhwali
(D) Kumauni

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

76. During whose reign, Mangols attacked on India ?
(A) Iltutmish
(B) Razia
(C) Balban
(D) Jalaluddin

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

77. In which year, the Headquarter of Survey of India was shifted from Bengal to Dehradun ?
(A) 1940 A.D.
(B) 1941 A.D.
(C) 1942 A.D.
(D) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

78. Statement – Is maximum part of school examination should be done objective type ? Argument I – No, objective type exams does not judge the expression ability of student. Argument II – Yes, it is the best method to test ability and knowledge.
(A) Argument I is strong
(B) Argument II is strong
(C) Argument I & II both are strong
(D) None of the above

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

79. Where is the Varahi Devi temple situated in Uttarakhand ?
(A) Didihat
(B) Devidhura
(C) Dunagiri
(D) Pithoragarh

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

80. In the middle of which National Park Patlidoon is located ?
(A) Govind National Park
(B) Jim Corbett National Park
(C) Nanda Devi National Park
(D) Gangotri National Park

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.