UKSSSC Junior Assistant, Stenographer/ Personal assistant 2019 – 1 December 2019 (Official Answer Key) English Paper

UKSSSC Junior Assistant, Stenographer/ Personal assistant 2019 – 1 December 2019 (Official Answer Key) English Paper: UKSSSC Junior Assistant, Stenographer/ Personal assistant post exam paper held on 1 December 2019 available with official answer key issued by UKSSSC (Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission).

Exam Post: UKSSSC Junior Assistant, Stenographer/ Personal assistant
Postcode: 133, 134
Exam Organiser : UKSSSC (Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission)
Exam Date: 01 December 2019
Exam Time: Morning 11 AM to 01:30 PM
Note: The answers are as per the official answer key released by UKSSSC on 2 December 2019.
[Official Answer keyDownload]

To view this paper in Hindi language  Click Here

UKSSSC Junior Assistant, Stenographer/ Personal assistant 2019 – English Paper

Question number 1 to 14 are from Hindi Grammar, visit Hindi exam paper

15. Which script has been written in two places of Uttarkashi’ Shakti Trishula ?
(A) Devnagri Script
(B) Shankh Script
(C) Kharoshthi Script
(D) Pali Script

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. Aurangzeb died in the year :
(A) 1700 A.D.
(B) 1703 A.D.
(C) 1707 A.D.
(D) 1705 A.D.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. Who discovered the pictures of the Uttarakhand style in the beginning of the 20th century ? (A) Barrister Mukundilal
(B) D.T. Roberts
(C) J.R. Grig
(D) KL. Mehta

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

18. Which of the country collaborated in establishing Durgapur Steel Plant ?
(A) Germany
(B) Great Britain
(C) The Soviet Union
(D) United States of America

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

19. In which year sustainable Development Conference was held in Johannesburg ?
(A) 2002 A.D.
(B) 1997 A.D.
(C) 2003 A.D.
(D) 2004 A.D.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. In the year 1986 A.D., Vriksha Mitra Puraskar was given to :
(A) Indramani Badoni
(B) Chandi Prasad Bhatt
(C) Gaura Devi
(D) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

21. Who appoints the State Election Commissioner ?
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) President
(D) Prime Minister

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

22. At the time of approval by the Planning Commission in 1972 A.D., the estimated power generation capacity of Tehri Dam was
(A) 600 Mega Watt
(B) 660 Mega Watts
C) 550 Mega Watt
(D) 650 Mega Watt

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

23. A lift has capacity of 12 adults or 20 children. How many adults can go in the lift with 15 children?
(A) 5
(B) 3
(C) 4
(D) 6

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

24. When did East India Company arrive in Uttarakhand ?
(A) 1820 A.D.
(B) 1819 A.D.
(C) 1815 A.D.
(D) 1814 A.D.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

25. India’s first ‘Swarna Rajdhani’ train got started on :
(A) 29 January, 2016 A.D.
(B) 29 November, 2017 A.D.
(C) 29 January, 2017 A.D.
(D) 30 December, 2016 A.D.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

26. Who was the first among the rulers of Garhwal to adopt the title of Shah’?
(A) Man Shah
(B) Shyam Shah
(C) Mahipati Shah
(D) Balbhadra Shah

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

27. In India, Archaeological department was established by:
(A) Lord Dalhousie
(B) Lord Curzon
(C) Lord Hastings
(D) Lord Northbrook

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

28. The name of the tax apart from ‘Rajkar’ paid to the Sayanas and Thokdars in Kumaon :
(A) Salami
(B) Dastoor
(C) Pungari
(D) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

29. The winner team of Indian Premier League-XI (2018) is :
(A) Rajasthan Royals
(B) Delhi Daredevils
(C) Sunrisers Hyderabad
(D) Chennai Superkings

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

30. Which of the following fort is also known as ‘Fort Moira’?
(A) Rajbunga Fort
(B) Khagmara Fort
(C) Lalmandi Fort
(D) Malla Mahal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

31. From the following, which is not a super computer ?
(A) CRAY-3
(B) Cyber 205
(C) FLOCK 15
(D) PARAM

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

32. In Uttarakhand ‘Aipan’ is associated with :
(A) Floor Painting
(B) Wall Painting
(C) Mehandi Art
(D) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

33. World most busy sea route is :
(A) South Atlantic Route
(B) North Atlantic route
(C) South Pacific Route
(D) North Pacific Route

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

34. Which ministry launches ‘Mission Satayanishtha’?
(A) Ministry of External Affairs
(B) Ministry of Human Resources Development
(C) Ministry of Home Affairs
(D) Ministry of Railway

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

35. If 12% people in a village are suffering from diabetes and 13% from blood pressure, which of the following diagram, best represents the sick people of the village ?
question number 35

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.