UP Police Constable exam paper 28 January 2019 (Answer key) – Evening Shift

UP Police Constable exam paper 28 January 2019 with Answer key (Evening shift) in English language available here. UP Police Constable exam paper with answer key held by UPPRPB (Uttar Pradesh Police Recruitment and Promotion Board) on 28 January 2019 03 PM to 05 PM (Evening shift) in Uttar Pradesh state.

Post :— Police Constable
Exam Organiser :— UPPRPB
Exam Date :— 28/01/2019 (03 PM to 05 PM)
Total Question :— 150

To view this paper in Hindi language  Click Here

UP Police Constable exam paper – 28 January 2019 (Second Shift)

Q1 Which was the last year when the Rail Budget and the Union Budget were presented 1 separately in India.
(A) 2016
(B) 2012
(C) 2008
(D) 2004

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Q2 Who was the first de facto Governor General of India fom 1773 to 1785?
(A) Warren Hastings
(B) Lord Minto
(C) George Watson
(D) William George Wallker

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Q3 The Investment Information and Credit Rating Agency (ICRA) has its headquarters in________ .
(A) Mumbai
(B) Bengaluru
(C) Gurugram
(D) Chennai

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Q4 The Indian Government has made tourism illegal in which of these islands?
(A) Praslin Island
(B) Pemba Island
(C) Tromelin Island
(D) Sentinel Island

Show Answer

Answer –

Hide Answer

Q5 The first civil airport of which Indian state was inaugurated on September 2018?
(A) Sikkim
(B) Mizoram
(C) Nagaland
(D) Manipur

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Q6 The first Defence Minister of independent India was ________ .
(A) Kailash Nath Katju
(B) VK Krishna Menon
(C) Baldev Singh
(D) Yashwantrao Chavan

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Q7 The island which has Sardar Vallabhbhai Patel’s “Statue of Unity’ is located in which river?’ (A) Narmada
(B) Sabarmati
(C) Tapi
(D) Mahi

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Q8 Pollen is produced in which part of the flower?
(A) Ovary
(B) Ovule
(C) Anthers
(D) Pistil

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Q9 Which bacteria are oval-shaped or spherical?
(A) Escherichia coli
(B) Coccus
(C) Bacillus
(D) Vibrio

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Q10 The wavelength of violet colour light is about _______ .
(A) 10 – 11 pm
(B) 1 – 10 mm
(C) 455 – 390 nm
(D) 230 – 310 pm

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Q11 Butter is an example of a ________ .
(A) suspension
(B) colloidal solution
(C) emulsion
(D) amalgam

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Q12 Which of the following salts will NOT have 10 molecules of water of crystallisation?
(A) Glauber’s salt
(B) Washing soda
(C) Borax
(D) Epsom salt

Show Answer

Answer –

Hide Answer

Q13 Who founded the Allahabad University in 1887?
(A) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan
(B) Jonathan Duncan
(C) Sir William Muir
(D) Madan Mohan Malaviya

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Q14 The first woman Chief Minister was appointed in 1963. Which Indian state government did she lead?
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) West Bengal
(D) Assam

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Q15 Who was elected as the Chief Minister of Uttar Pradesh in 2017?
(A) Govind Ballabh Pant
(B) Yogi Adityanath
(C) Akhilesh Yadav
(D) Mayawati

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Q16 Which of the following is the state bird of Uttar Pradesh?
(A) Parrot
(B) Eagle
(C) Kingfisher
(D) Crane

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Q17 What was Uttar Pradesh known as from the year 1937 – 1950?
(A) Utara
(B) United Provinces
(C) Uttar Province
(D) Ram Krishna Pradesh

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Q18 The Kailash Fair is celebrated in honour of Lord Shiva in which city of Uttar Pradesh?
(A) Agra
(B) Varanasi
(C) Kanpur
(D) Lucknow

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Q19 Which of the following is the longest canal of Uttar Pradesh?
(A) Agra Canal
(B) Sharda Canal
(C) Upper Ganga Canal
(D) Lower Ganga Canal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Q20 In which year did Uttarakhand come into existence?
(A) 2000
(B) 1991
(C) 2016
(D) 2011

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

1 comments On UP Police Constable exam paper 28 January 2019 (Answer key) – Evening Shift

Leave a reply:

Your email address will not be published.