UPPSC RO/ARO Official Answer Key 20 September 2020 – PAPER 1 (ENG)

UPPSC RO/ARO Official Answer Key 20 September 2020 – PAPER 1 (General Studies) : UPPSC RO/ARO exam paper held on 20 September 2020 PAPER 1 (General Studies) available with Answer Key in English language. UPPCS RO/ARO 2020 Prelims exam (RO/ARO Re-Exam 2016) was conducted on 20/09/2020 by Uttar Pradesh Public Service Commission (UPPSC) in the Uttar Pradesh(UP) state.

Exam Paper : UPPSC RO/ARO exam 2020
Paper : PAPER 1 (General Studies)
Post : RO (Review Officer “Samiksha Adhikari”) / ARO (Assistant Review Officer)
Exam Organizer : UPPSC (Uttar Pradesh Public Service Commission)
Exam Date : 20/09/2020
Total Question : 140
Note: Answers are as per official answer key released by UPPSC. (Download PDF answer key)

To view this paper in Hindi language  Click Here
To view Paper 2 (General Hindi)  Click Here

UPPSC RO/ARO exam paper 2020

PAPER 1 (General Studies)

1. Acting Judges are appointed in
(a) Supreme Court
(b) District Court
(c) High Court
(d) Both (a) and (b)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2. Which of the following is NOT correctly matched as per Constitution of India ?
(a) The Panchayats – Part – IX .
(b) The Municipalities – Part – IX A
(c) The Cooperative – Part – IX B Societies
(d) Tribunals – Part – X

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. Which of the following is NOT correctly matched ?
Fundamental – Article Right
(a) Abolition of Untouchability – Art. 17
(b) Protection against arrest and detention – Art. 23
(c) Freedom of Religion – Art. 25
(d) Protection of Interest of Minorities – Art. 29

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

4. The difference of the Government Minimum Support Price (MSP) and market price, which is paid directly to the farmers under W.T.O. is called
(a) Blue box subsidies
(b) Green box subsidies
(c) Yellow box subsidies
(d) Pink box subsidies

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. In recently announced central budget 2020-21, in which among the following budget allocation has been decreased in comparison to budget 2019-20 ?
(a) MGNREGA
(b) Ayushman
(c) Mid-day Meal Scheme
(d) National Ganga Cleaning Scheme

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

6. Consider the following measures that R.B.I. uses to control inflation in the economy.
1. Increase Bank Rate
2. Increase Cash Reserve Ratio
3. Increase statutory liquidity Ratio
4. Purchase of government securities
Select the correct answer from the codes given below.
Codes:
(a) Only 1 and 2
(b) Only 1, 2 and 3
(c) Only 2, 3 and 4
(d) Only 1, 3 and 4

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

7. Which is the first month of Indian National Calendar ?
(a) Phalgun
(b) Magh
(c) Paush
(d) Chaitra

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

8. “Navarathri” is celebrated as Saraswathi Pooja in the following state
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Telangana

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. With reference to the Indian Culture Portal, which of the following statements is/are correct?
I. It has been developed by a team from I. I. T. Roorkee.
II. It is the Government’s first authorized portal where knowledge and cultural resources of various organisation of ministry of culture are available in public domain on a single platform.
Select the correct answer from the codes given below.
Codes :
(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I and II
(d) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. In the vertical structure of the atmosphere, which one is the lowest layer ?
(a) Stratosphere
(b) Mesosphere
(c) Troposphere
(d) Thermosphere

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. Which one of the following acids is used in the car-batteries?
(a) Acetic Acid
(b) Hydrochloric Acid
(c) Sulphuric Acid
(d) Nitric Acid

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

12. Potato chips are packed in plastic bags in the atmosphere of
(a) Nitrogen Atmosphere
(b) Hydrogen Atmosphere
(c) Oxygen Atmosphere
(d) Iodine Atmosphere

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

13. Which one of the following process is NOT useful for purification of solid impurities?
(a) Distillation
(b) Sublimation
(c) Crystallization
(d) All of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

14. Which one of the following colours of white light is least deviated by the glass prism ?
(a) Green colour
(b) Red colour
(c) Violet colour
(d) Orange colour

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

15. Asafoetida is obtained from
(a) Exudation from the stem
(b) Extraction from roots
(c) Extraction from fruits
(d) Extraction from leaves

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. Three chambered heart is found in
(a) Mammals
(b) Birds
(c) Amphibians
(d) Pisces

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. Who was the Commander in Chief of the Rajput Army, besides Maharana Pratap in the Battle of Haldighati ?
(a) Ibrahim Gardi
(b) Hakim Sur
(c) Tardi Beg
(d) Mahmood Lodi

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. With reference to “the causes of the success of British and failure of the French in India” which of the following statement is/are correct?
1. Getting huge wealth and manpower from conquest of Bengal by British.
2. Naval superiority of the British. Select the correct answer from the codes given below.
Codes :
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. Which one of the following is NOT correctly matched ?
Acts – Year
(a) Prevention of Sedition Meetings Act – 1908
(b) Explosive Substances Act – 1908
(c) Indian Criminal Law Amendment Act – 1908
(d) Newspaper (Incentive to Offence) Act – 1908

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I List – II
A. Rampa Rebellion 1. 1859-60
B. Pabna Peasant Revolt 2. 1879-80
C. Bengal Indigo Revolt 3. 1860-63
D. Jaintia Rebellion 4. 1873-76
Codes :
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 2 4 1 3
(c) 1 2 3 4
(d) 4 2 1 3

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.