UPSSSC Junior Assistant (Kanistha Sahayak) exam paper 4 January 2020 – Shift 1 (English

UPSSSC Junior Assistant (Kanistha Sahayak) exam paper 4 January 2020 – Paper 1 (Answer Key) in the English Language: UPSSSC Junior Assistant (Kanistha Sahayak) exam paper 04/01/2020 – Paper 1 (Morning Shift) with Answer Key. UPSSSC Junior Assistant (Kanistha Sahayak) exam paper held on 04/01/2020 (Paper 1) morning shift in Uttar Pradesh with Answer Key available here.

Exam Paper: UPSSSC Junior Assistant (Kanistha Sahayak) exam 2020
Exam Organiser: UPSSSC (Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission)
Exam Date & Time: 04/01/2020 (10 AM to 11:30 AM)
Total Question: 130

To view this paper in Hindi language  Click Here

UPSSSC Junior Assistant (Kanistha Sahayak) exam paper 2020 – Shift 1

Question number 1 to 60 are from Hindi Grammar, visit Hindi Paper 

SECTION-2
GENERAL APTITUDE TEST
30 QUESTIONS

 61. In a certain language, WOMEN is written as OWMNE. How will NOTES be written as in that code language?
(A) TONES
(B) SETNO
(C) ONTSE
(D) ONETS

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

62. In a certain code language, SKEW is written as POCY. Which word will be written as JYQV as in that code language?
(A) JUST
(B) MUST
(C) LUST
(D) HUSK

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

63. In a certain code language, MOBILITY is coded as 46293927. How will EXAMINATION be coded as in that code language?
(A) 27159415955
(B) 67038401834
(C) 56149512965
(D) 12250623034

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

64. In a certain code language, GRASP is written as INOPQ and BROWN is written as RNSTU. How will SPARROW be written as in that code language?
(A) RSQGGSU
(B) QQONMOT
(C) PPONNSU
(D) PQONNST

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

65. In a certain code language, ‘1 2 3′ means ‘hot filtered coffee’, 3 56′ means ‘very hot day’ and ’58 9′ means day and night’. How will very’ be coded as in that code language?
(A) 6
(B) 7
(C) 1
(D) 2

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

66. Select the word that can be formed using the letters of the given word only as many times as the letters have been used in the word.
AUDEFGRSA
(A) PSEUDO-GRADE
(B) SAFEGUARD
(C) STAGNATION
(D) GRANDSON

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

67. If the word NUPKIPM is unscrambled, then the name of a fruit/vegetable is formed. What is the last letter of the word so formed?
(A) K
(B) U
(C) N
(D) M

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

68. Each of the letters below has been assigned a unique number. Select the combination of numbers such that the corresponding letters when arranged accordingly will form a meaningful word.
CELSMU
3 4 5 6 7 8
(A) 7, 4, 5, 3, 8,6
(B) 6, 8, 7, 4, 5, 3
(C) 6, 8, 5, 7, 4,3
(D) 7, 8, 6, 3, 5,4

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

69. Form a meaningful word with the first, fourth, seventh and eleventh letters of the word ‘SUPERFLUOUS’. What is the first letter of that word?
(A) U
(B) L
(C) P
(D) R

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

70. Select the second, fifth, tenth and twelfth letters of the word ‘METROPOLITAN’
to form meaningful word(s). If only one word can be formed, then select the third letter of that word as the answer. If more than one word can be formed, then select M as the answer. If no such word can be formed, then select X as the answer.
(A) O
(B) P
(C) M
(D) X

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

71. Select the number that can replace the (?) in the following series.
22, 33, 66, 88,2
(A) 84
(B) 97
(C) 115
(D) 165

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

72. Select the number that can replace the (?) in the following series.
2, 20, 74, 110, ?
(A) 152
(B) 182
(C) 190
(D) 210

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

73. Select the number that can replace the (?) in the following series.
2, 7, 14, 23, ?, 47
(A) 21
(B) 38
(C) 34
(D) 28

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

74. Select the letter-cluster that can replace the (?) in the following series.
KPA, LQB, MRC, NSD,?
(A) OTE
(B) PER
(C) LTQ
(D) MOL

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

75. Four numbers have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number that is different from the rest.
720, 120, 24, 8, 2, 1, 1
(A) 24
(B) 8
(C) 2
(D) 120

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

76. Read the given statement and conclusions carefully and decide which of the conclusions logically follow(s) from the statement.
Statement:
The National Skill Development Committee conducted an assessment among their trainers and found the performance below mandatory level.
Conclusions:
I. The committee should immediately organise remedial courses and training to improve standards.
II. The committee should terminate poor performers and hire new trainers.
(A) Only conclusion I follows.
(B) Only conclusion II follows.
(C) Both conclusions I and II follow.
(D) Either conclusion I or II follows.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

77. Read the given paragraph carefully and decide which of the conclusions given in the options logically follows from the paragraph. Alarming level of pesticide and insecticide residue is found in fruits and vegetables sold in the market, causing public unrest. The reason is farmers being forced to use affordable chemical pesticides in large amount to protect the harvest. The pests, after sometime, get immune to chemicals and hence farmers are forced to use more harmful chemicals to exterminate them. The government, is however, planning to ban the use of some harmful chemicals as they cause health issue, thus breaking this vicious circle.
(A) Herbicides should be used by farmers to prevent such health hazards and portect the crop at same time.
(B) The farmers have been relying too much on the chemiclas, long enough for the pests to evolve and develop resistance towards them.
(C) The goverment is going to ban all chemical insecticides and pesticides and their use in any form.
(D) The farmers are planning to protest against the banning of chemical pesticides.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

78. Read the given statement and conclusions carefully and decide which of the conclusions logically follow(s) from the statement.
Statement:
A police officer receives a complaint that an MP of his district is taking bribes in order to facilitate some work,
Conclusions:
I. The police officer should try to investigate the matter and catch the MP red-handed.
II. The police officer should wait for some more complaints and then catch the MP red-handed.
(A) Only conclusion I follows.
(B) Only conclusion II follows.
(C) Both conclusions I and II follow.
(D) Neither conclusion I nor II follows.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

79. Read the given paragraph carefully and answer the following question.
Soil erosion is a naturally occurring process that affects all land forms. It refers to the
wearing away of a field’s topsoil by natural physical forces of water and wind. Topsoil,
which is high in organic matter, fertility and soil life, majorly contributes to the growth of crops. Soil erosion reduces cropland productivity and causes the pollution of watercourses, weltlands and lakes.
Which of the following options does NOT show steps taken to prevent soil erosion?
(A) Use of proper drainage canals.
(B) Using of contour sloughing.
(C) Soil erosion is a result of mankind’s unwise actions such as overgrazing or unsuitable cultivating practices.
(D) Planting provides a protective cover on land, and this allows most of the rain water to soak into the groung

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

80. Read the given paragraph carefully and decide which of the conclusions given in the options logivally follows from the paragraph.
In a TV show, a famous nutritionist said that among different items offered for breakfast, muesli has more nutritional value than regular cereals. He also said that Oatmeal is healtheir than bread. But a recent commercial of a cereal company says that cereals like cornflakes are richer in nutrition than plain muesli. The consumers are posting severe criticism on social media and on the company website about the misinformation in the advertisement
(A) The nutritionist has deliberately made that comment to generate negative sentiments against the cereal company.
(B) The nutritionist has high credibility and people believe his/her words against that of the famous cereal company.
(C) The cereal company had done the advertisement based on an outdated research and the misinformation was unintentional
(D) Social media sites are increasingly becoming popular among customers as complaint portals.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2 comments On UPSSSC Junior Assistant (Kanistha Sahayak) exam paper 4 January 2020 – Shift 1 (English

  • Question no. 81, you have provided the option (B)PINK ,but why not option (A)ORANGE, as only orange is the name of fruit as well as colour but none of the other option is the name of any fruit.

Leave a reply:

Your email address will not be published.