Uttarakhand Lecturer Screening Exam Solved Paper – 2015


Uttarakhand Lecturer Screening Exam Solved Paper - 2015

Uttarakhand state Lecturer Screening Exam Paper (Solved) available here which was held by the UKPSC. This Lecturer (PGT) post Screening exam was held in year 2015 for recruitment of lecturer in Government Inter College (GIC).

Post :— Government Inter College Lecturer (Pravakta)
Exam Date :— 05 April 2015
Exam Organizer :— UKPSC (Uttarakhand Public Service Commission)
Total Question :— 150

[ This paper also available in Hindi language here. ]

UKPSC Lecturer Previous Year Solved Exam Paper – 2015

Part-1
GENERAL STUDIES

1. The U. N. General Assembly adopted the Universal Declaration of Human Rights on :-
(a) 15th August, 1947
(b) 16th November, 1948
(C) 10th December, 1948
(d) 26th January, 1950

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2. Administrative Tribunals in India are established by :-
(a) Parliament
(b) President
(c) Supreme Court
(d) Prime Minister

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

3. The Consumer Protection Act. 1986 came into force on :-
(a) 24th December, 1986
(b) 15th April, 1987
(c) 9th April, 1987
(d) 15th August, 1987

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4. Which one of the following rights has been added to Consumer Protection Act, 1986 in 2002?
(a) The right to consumer education
(b) The right to seek redressal against unfair trade
(c) Protection from spurious goods
(d) The right to be heard at appropriate forum

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

5. Intellectual property essentially includes ownership rights on products of the mind, intellectual work and can be grouped in copyright and industrial property sections. The copyright section does not include :-
(a) Artistic and literary works
(b) Information and database
(c) Computer software
(d) Trademark

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

6. Arsenic poisoning from drinking water leads to :-
(a) Keratosis
(b) Dysentery
(c) Typhoid
(d) Pneumonia

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. Carbon-dioxide is used for :-
(a) Preparation of soap
(b) Preparation of disinfectant
(c) Preparation of cold drinks
(d) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. Prof. M.S. Swaminathan has produced a mutant variety of wheat, which is called :-
(a) Pusa Lerma
(b) Pusa 96
(c) Sharbati Sonora
(d) Pusa Parvati

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

9. The most probable reason of production of energy within the Sun, has been considered to be :-
(a) Nuclear Fusion
(b) Nuclear Fission
(c) Chemical Reactions
(d) Collision of particles

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

10. Which of the following players won the Wimbledon singles final match of 2014?
(a) Roger Federer
(b) Andy Murray
(c) Novak Djokovic
(d) Rafael Nadal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. Which one of the following contributes to Greenhouse Effect?
(a) Nitrogen
(b) Argon
(c) Oxygen
(d) Water Vapour

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

12. What is the source of Radon – 222, which is responsible for deaths by causing lung cancer? (a) Polonium – 218
(b) Uranium – 238
(c) Radium – 226
(d) Plutonium – 238

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

13. The Ozone layer thickness is measured in :-
(a) Decibel (dB)
(b) Dobson Unit (DU)
(c) Becquerel (Bq)
(d) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. Which of the following proteins is present in milk?
(a) Casein
(b) Globulin
(c) Albumin
(d) Hemoglobin

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

15. Which of the following is source of Trypsin enzyme ?
(a) Saliva
(b) Pancreatic Juice
(c) Gastric Juice
(d) All of above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. Father of Green Revolution’ in India is :-
(a) Dr. M.S. Swaminathan
(b) Dr. B.B. Lal
(c) Dr. Norman E. Borlaug
(d) Sri Rangaswamy Iyengar

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17. Which of the following sectors in Indian economy has the highest contribution in National Income?
(a) Primary Sector
(b) Secondary Sector
(c) Tertiary Sector
(d) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. Where is the Headquarters of World Bank’?
(a) Manila
(b) Washington D.C.
(c) New York
(d) Geneva

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

19. Determinant factors of agricultural productivity are :-
(a) Land
(b) Labour
(c) Capital
(d) All the above

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

20. Dr. Sanjaya Rajaram, an India born scientist, who has won the World Food Prize for the year 2014, is a citizen of :-
(a) Australia
(b) United Kingdom
(c) India
(d) Mexico

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Pages: 1 2 3 4 5 6


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *