X Ray Technician – Post code 11 Solved Exam Paper 2017

Uttarakhand X Ray Technician post recruitment 2017 complete solved exam paper available here. UKSSSC (Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission) organized an exam of X Ray Technician post in year 2017. This X Ray Technician post come under Group ‘C’. Complete paper of X Ray Technician post in English language with answer key available here.

Post :— X Ray Technician
Post Code :— 11
Paper Code :— 001 (First Shift)
Exam Organizer :— Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission (UKSSSC)
Exam Date :— 28 May 2017
Total Question :— 100

[ This exam paper also available in Hindi language. ]

X Ray Technician Solved Exam Paper 2017

Question number 1 to 20 are from Hindi language, look Hindi paper.

21.Who established Panwar Dynasty’ ?
(A) Ajay Pal
(B) Kanak Pal
(C) Man Shah
(D) Fateh Shah

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

22. Which one of the following is known as Mystery Lake’ of Uttarakhand ?
(A) Sukhatal
(B) Khurpatal
(C) Roopkund
(D) Hemkund

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

23.Who was the king of Garhwal, when ‘Garhwal – Mughal’ relation was cordial ?
(A) Prithvi Pati Shah
(B) Fateh Shah
(C) Mahipal Shah
(D) Shyam Shah

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

24. Who was the first recipient of Param Vir Chakra’ from Kumaon Regiment ?
(A) Major Shaitan Singh
(B) Major Somnath Sharma
(C) General B.C. Joshi
(D) Major-General B.C. Khanduri

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

25. Which is the Garhwali movie made by Pareshwar Gaur in year 1981 ?
(A) Jagwal
(B) Magha Aa
(C) Gharjawain
(D) Kainja

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

26. Which of the following is a folk singer?
(A) Sarojini Kaintura
(B) Chandra Singh Rahi’
(C) Harshwanti Bisht
(D) Bachendri Pal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

27. Which of the following Chief Minister formed ‘Kaushik Samiti’
(A) Rajnath Singh
(B) Mulayam Singh
(C) Kalyan Singh
(D) Mayawati

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

28. Who established ‘Shamiar Natya Club’ in the city of Tehri ?
(A) Bhavani Dutt Uniyal
(B) Chakra Dhar Juyal
(C) Shiv Narayan Singh
(D) Jodh Singh Negi

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

29. Who has get the first degree of D.Lit. in Hindi, out of the following ?
(A) Shivanand Nautiyal
(B) Pitambar Dutt Barthwal
(C) Harimohan
(D) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

30. Who is the Chief Secretary of Uttarakhand Government ?
(A) Shatrughan Singh
(B) Manisha Panwar
(C) S. Ramaswamy
(D) Radha Raturi

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

31. Which was the first Hindi Newspaper published from Uttarakhand region ?
(A) Samay Vinod
(B) Yugvani
(C) Swadheen Praja
(D) Almora Akhbaar

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

32. The Devidhura fair is celebrated in which month?
(A) Shrawan
(B) Kartik
(C) Chaitra
(D) Falguna

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

33. According to 13th Forest Report, what is the percentage of forest cover area in uttarakhand? (A) 46.71
(B) 46.25
(C) 45.82
(D) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

34. Sanskriti Portal of Uttarakhand is developed for preserving for which language –
(A) Hindi
(B) Sanskrit
(C) Kumauni & Garhwali
(D) All of the above

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

35. In which of the following year was Jim Corbett Park declared as Tiger Reserve ?
(A) 1965 A.D.
(B) 1970 A.D.
(C) 1973 A.D.
(D) 1980 A.D.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

36. Which tribe practices the work of seasonal animal grazing ?
(A) Boksa
(B) Jaunsari
(C) Bhotia
(D) Tharu

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

37. In SI system, power of lens is measured in –
(A) Om (ᘯ)
(B) Ampere (A)
(C) Dioptre (D)
(D) Centimetre (Cm)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

38. Who is the Human Resource Minister of India ?
(A) Arun Jaitley
(B) Smriti Irani
(C) Prakash Javadekar
(D) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

39. The first women freedom fighter of present Uttarakhand area who went jail –
(A) Laxmi Tamta
(B) Jayanti Devi Pant
(C) Vaishno Devi Shah
(D) Tulsi Devi Rawat

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

40. Which is the smallest district of Uttarakhand in area?
(A) Rudraprayag
(B) Champawat
(C) Bageshwar
(D) Haridwar

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.