CDS English Exam Paper – 01 November 2015


CDS English Exam Paper - 01 November 2015

Combined Defense Services (CDS) English solved exam paper conducted by UPSC on 01 November 2015 available here. UPSC organizes CDS Exam twice in a year. This is a second CDS exam paper of year 2015. CDS exam will consist of three papers – English, General Knowledge and Elementary Mathematics.

Exam Paper :— (CDS) English
Exam Organizer :— Union Public Service Commission (UPSC)
Exam Date :— 01 November 2015

(See other paper of this exam – General Knowledge Paper)

CDS (English) solved exam paper (2nd) 2015

Comprehension

Directions-(Q. 1-20) In this section there are Four short passages. After each passage, you will find some questions based on the passage. First, read a passage and answer the questions based on it. You are required to select your answer based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Passage-I

Much rhapsodical nonsense has been written about the “Mona Lisa” and her enigmatic smile, and there have been endless speculations as to her character and the meaning of her expression. It is all beside the mark. The truth is that the ‘Mona Lisa’ is a study of modeling. Leonardo da vinci had discovered that the expression of smiling is much more a matter of modeling of the cheek and of the forms below the eye than of the change in the line of the lips. It interested him to produce a smile wholly by these delicate changes of surface; hence the mysterious expression.
1. The word rhapsodical as used in the passage means-
A. plain
B. unreadable
C. enthusiastic
D. uniformed

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2. ‘Mona Lisa’ is the name of-
A. a beautiful woman who made history in ancient Rome
B. a famous painting
C. the artist’s mistress
D. an art technique

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

3. The truth about the ‘Mona Lisa’ is that it is a study in-
A. feminine psychology
B. facial expression
C. feminine form
D. modeling

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

4. The painter was able to produce that strange smile on Mona Lisa’s face by-
A. delicate changes on the surface of cheeks below the eyes
B. using bright colours
C. using a painting knife
D. looking constantly at a smiling model while painting

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. The author of the above passage has examined ‘Mona Lisa’ from-
A. an idealistic angle
B. an imaginary point of view
C. a purely artistic angle
D. a scientific and realistic standpoint

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Passage-II

It is possible to give wedding presents, birthday and Christmas presents, without any thought of affection at all they can be ordered by postcard; but the unbirthday present demands the nicest care. It is therefore the best of all, and it is the only kind to which the golden rule of present giving imperatively applies the golden rule which insists that you must never give to another person anything that you would not rather keep : nothing that does not cost you a pang to part from. It would be better if this rule governs the choice also of those other three varieties of gifts, but they can be less exacting.

6. The author says that wedding, birthday and christmas presents-
A. are always indicators of the giver’s affection
B. may not always be given with any thought of affection
C. are given only to flatter the recipient
D. are given only to fulfil an obligation

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

7. ‘They can be ordered by postcard’ means that-
A. the present may only be a postcard
B. the present mould be an expensive one
C. the choice does not involve much care
D. the present would not be worth giving

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. The ‘unbirthday’ present is the best of all because-
A. it cannot be ordered by postcard
B. it means giving expensive presents
C. its choice needs the utmost care
D. other occasions are better than birthdays for giving presents

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

9. A ‘golden rule’ is a rule which-
A. brings profit
B. is very important
C. it very difficult
D. is very easy

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

10. The writer is of the view that one should give a present that-
A. one would like to posses oneself
B. one would like to get rid of
C. cannot be ordered by mail
D. is highly expensive and attractive

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Passage-III

People project their mental processes into their handwriting. They subconsciously shape and organise their letters, world and lines in ways that directly reflect their personalities. This explains why no two handwriting’s are-or even can be-alike; the medium is just too personal. Everyday observation confirms the link between handwriting and personality, at least in an elementary way. Precise people construct their words with care, slowly and exactly; dynamic people dash them off. Flamboyant people boldly cover half a page with a few words and a signature, whose size fittingly reflects their expansive sense of self. Most of us have made such observations. But it takes a practiced eye to discern the scores of variations and interpret the subtle interplay of forces at work in any given handwriting. In fact in Europe, handwriting analysis known as graphology, now enjoys scientific acceptance and common use.

11. If you are a showy and colourful person, your handwriting is likely to be-
A. neat and slow
B. dashing and careless
C. bold and large
D. legible, but small

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

12. Graphology is-
A. the study of graphy
B. the analysis of handwriting
C. a special branch of phonetics
D. a graphical description of handwriting

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

13. Handwriting analysis is-
A. not useful to us
B. an elementary study
C. an imprecise science
D. a means of studying personality

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

14. According to the author, people are-
A. not conscious of what they write
B. aggressive in the nature of their writing
C. not conscious of the way they write
D. not used to personal writing

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

15. The fact that handwriting is related to personality-
A. has been noticed by most people
B. is appreciated by dynamic people
C. is restricted to persons who write carefully
D. is known only to graphologists

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Passage-IV

The simplest method of welding two pieces of metal together is known as pressure welding. The ends of metal are heated to a white heat-for iron, the welding temperature should be about 1300° C- in a flame. At this temperature the metal becomes plastic. The ends are then pressed or hammered together, and the joint is smoothed off. Care must be taken to ensure that the surfaces are thoroughly clean first, for dirt will weaken the weld. Moreover, the heating of iron or steel to a high temperature cause oxidation, and a film of oxide is formed on the heated surfaces. For this reason, a flux is applied to the heated metal. At welding heat, the flux melts, and the oxide particles are dissolved in it together with any other impurities which may be present. The metal surfaces are pressed together, and the flux is squeezed out from the centre of the weld. A number of different types of weld may be used, but for fairly thick bars of employed. It is rather stronger than the ordinary butt weld.

16. The simplest way of welding two pieces of metal together is-
A. heating the metal
B. holding it in a flame
C. coating the metal with plastic
D. hammering heated pieces

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

17. Unless the surfaces are cleaned first-
A. the metal will not take white heat
B. the resulting weld will be weak
C. the joint will be rough
D. the metal will be less plastic

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. When iron is heated to about 1300 degree centigrade-
A. flames turn from white to blue
B. chemical reaction starts
C. oxide film is found on its surface
D. it turns into steel

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. The flux is used to-
A. make the metal plastic
B. cool the heated metal
C. cover up any dirt
D. dissolve oxide and other impurities

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

20. For fairly thick bars of metals-
A. a vee shaped weld should be used
B. ordinary butt weld should be used
C. a number of different types of weld may be used
D. a pressure weld may be used

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Spotting Errors

Directions-(Q. 21-35) Each item in this section has a sentence with three underlined parts labelled (A), (B) and (C). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the answer sheet against the corresponding letter i.e., (A) or (B) or (C). If you find no error, your response should be indicated as (D).

21. A. of all those involved
B. with the accident
C. one was serioudly injured.
D. no error

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

22. A. radar equipments
B. that is to used
C. for ships must be installed carefully.
D. no error

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

23. A. new types of electrical circuits
B. has been developed
C. by our engineers.
D. no error

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

24. A. recently i visited kashmir
B. and found the sceneries
C. to be marvellous.
D. no error

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

25. A. it is of primary importance
B. in swimming to learn
C. to breathe properly.
D. no error

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

26. A. when the party was over
B. he looked around for the girl
C. who had come with him.
D. no error

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

27. A. after we were driving for miles
B. on the winding road
C. i was suddenly sick.
D. no error

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

28. A. The forecast was for fair
B. and warm weather
C. and the day dawned dark and chill.
D. no error

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

29. A. To write, to speak or to act
B. seems
C. very easy.
D. no error

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

30. A. i have not had tea
B. since
C. two days.
D. no error

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Pages: 1 2 3 4


One response to “CDS English Exam Paper – 01 November 2015”

  1. Lazaro Tomas zapita

    Excellent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *