CDS General Knowledge Exam Paper – 01 November 2015

Combined Defense Services (CDS) General Knowledge solved exam paper conducted by UPSC on 01 November 2015 available here. UPSC organizes CDS Exam twice in a year. This is a second CDS exam paper of year 2015. CDS exam will consist of three papers – English, General Knowledge and Elementary Mathematics.

Exam Paper :— (CDS) General Knowledge
Exam Organizer :— Union Public Service Commission (UPSC)
Exam Date :— 01 November 2015

(See other paper of this exam – English Paper)
[ This exam paper also available in Hindi language. ]

CDS (General Knowledge) solved exam paper (2nd) 2015

1. Penicillin inhibits synthesis of bacterial-
A. cell wall
B. protein
C. RNA
D. DNA

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. Which of the following state capitals of North-East india is/are connected by indian Railways ?
1. imphal
2. agartala
3. kohima
4. aizawl
Select the correct answer using the code given below-
A. 1, 2 and 3
B. 2 and 4
C. 1, 3 and 4
D. 2 only

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. Most antibiotics target bacterial parasites interfering with various factors of growth or metabolism such as-
1. Synthesis of cell wall
2. Bacterial protein synthesis
3. Synthesis of nuclear membrane
4. Mitochondrial function
Select the correct answer using the code given below-
A. 1, 2 and 3
B. 1 and 4
C. 2 and 3 only
D. 1 and 2 only

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :
LIst-I (Region)      List-II (State)
(a). Baghelkhand  1. West Bengal
(b). Kuttanad         2. Madhya Pradesh
(c). Saurashtra      3. Kerala
(d). Rarh                4. Gujarat
Codes :
.     a b c d
(A) 2 3 4 1
(B) 2 4 3 1
(C) 1 3 4 1
(D) 1 4 3 2

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. Which of the following statements with regard to portland cement are correct ?
1. Silica imparts strength to cement.
2. Alumina makes the cement quick setting.
3. Excess of lime increases the strength of cement.
4. Calcium sulphate decreases the initial setting time of cement.
Select the correct answer using the code given below-
A. 2 and 4 only
B. 1 and 3
C. 1, 2 and 4
D. 1 and 2 only

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
LIst-I (City)     List-II (Earthquake zone)
(a). Kolkata    1. Zone II
(b). Guwahati 2. Zone IV
(c). Delhi        3. Zone III
(d). Chennai  4. Zone II
Codes :
.     a b c d
(A) 3 2 1 4
(B) 3 1 2 4
(C) 4 1 2 3
(D) 4 2 1 3

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

7. Red phosphorus is used in the manufacture of safety matches. This is due to the fact that-
A. it shows phosphorescence
B. at ordinary temperature, it is less reactive than other varieties of phosphorus
C. it cannot be converted to white phosphorus on heating
D. it does not react with halogen on heating

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :
List -I (Lake)         –    List -II (Type)
(a) Ashtamudi kayal  1. Residual (sweet water)
(b) Himayat sagar     2. Legoon
(c) Dal lake               3. Glacial
(d) Tsomgo lake       4. Artificial (sweet water)
Codes:
.    a b c d
A. 2 4 1 3
B. 2 1 4 3
C. 3 1 4 2
D. 3 4 1 2

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List-I (Exponent)
(a) john dalton
(b) joseph proust
(c) antoine lavoisier
(d) joseph louis gay-lussac
List-II (Law)
1. Law of definite proportion by volume
2. Law of multiple proportion
3. Law of definite proportion by weight
4. Law of conservation of mass
Codes :
.    a b c d
A. 2 3 4 1
B. 2 4 3 1
C. 1 4 3 2
D. 1 3 4 2

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

10. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
LIst-I (Farming area) List-II (state)
(a). Doab                  1. assam
(b). Char                   2. karnataka
(c). Maidan               3. punjab
(d). Tarai                   4. Uttar pradesh
Codes :
.     a b c d
(A) 3 2 1 4
(B) 3 1 2 4
(C) 4 1 2 3
(D) 4 2 1 3

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. Which of the following is not gaseous air pollutant ?
A. oxides of sulphur
B. oxides of nitrogen
C. hydrocarbon
D. smoke

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
LIst-I (Steel mill)   List-II (State)
(a). Kalinganagar 1. West bengal
(b). Vijayanagar   2. Tamilnadu
(c). Salem            3. Odisha
(d). Durgapur       4. Karnataka
Codes :
.     a b c d
(A) 1 4 2 3
(B) 1 2 4 3
(C) 3 4 2 1
(D) 3 2 4 1

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. Which one of the following statements is not correct ?
A. water starts boiling when its vapour pressure becomes equal to atmospheric pressure.
B. water is known as universal solvent.
C. permanent hardness of water is due to presence of MgCl2, CaCl2, MgSO4 and CaSO4
D. density of ice is greater than that of water.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

14. Which one of the following is the pattern of circulation around a low-pressure area in the northern hemisphere ?
A. counter-clockwise and away from the centre.
B. clockwise and away from the centre.
C. counter-clockwise and towards the centre.
D. clockwise and towards the centre.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

15. Which one of the following is not true the diamond ?
A. each carbon atom in linked to four other carbon atoms.
B. three-dimensional network structure of carbon atoms.
C. it is used as an abrasive for sharpening hard tools.
D. it can be used as a lubricant.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. Which one of the following statements about the atmosphere is correct ?
A. the atmosphere has definite upper limits but gradually thins unit it becomes imperceptible.
B. the atmosphere has no definite upper limits but gradually thickens unit it becomes imperceptible.
C. the atmosphere has no definite upper limits but gradually thickens unit it becomes imperceptible.
D. the atmosphere has no definite upper limits but gradually thins unit it becomes imperceptible.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

17. The atomic theory of matter was first proposed by-
A. john dalton
B. rutherford
C. j j. thomson
D. niels bohr

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

18.which one among the following statements about diastrophism is correct ?
A. the forces may be so slow and gradual that they pass unnoticed for a long period of time.
B. the forces may be both slow and sudden that they pass for a short period of time.
C. the forces may be sudden and so fast that they pass unnoticed for a long period of time.
D. the forces may be slow but for a short period of time.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

19. A body is falling freely under the action of gravity alone in vacuum. Which one of the following remains constant during the fall ?
A. potential energy
B. kinetic energy
C. total linear momentum
D. total mechanical energy

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

20. X-rays are-
A. deflected by an electric field but not by a magnetic field
B. deflected by a magnetic field but not by an electric field
C. deflected by both a magnetic field and an electric field
D. not deflected by an electric field or a magnetic field

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

21. Which one of the following minerals contains mostly silica ?
A. mica
B. quartz
C. olivine
D. pyroxene

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

22. The focal length of the lens of a normal human eye is about-
A. 25 cm
B. 1 cm
C. 2.5 mm
D. 2.5 cm

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

23. Which one of the following statements is correct ?
A. cold fronts move at slower rate than warm fronts and therefore cannot overtake the warm fronts.
B. cold fronts normally move faster than warm fronts and therefore frequently overtaken the warm fronts.
C. cold fronts move at slower rate, and eventually they are overtaken by the warm fronts.
D. cold fronts move faster than warm fronts but they cannot overtake the warm fronts.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

24. Which one of the following physical quantities is the same for molecules of all gases at a given temperature ?
A. speed
B. mass
C. kinetic energy
D. momentum

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

25. Newton’s laws of motion do not hold good for objects-
A. at rest
B. moving slowly
C. moving with high velocity
D. moving with velocity comparable to velocity of light

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

26. Which of the following elements are found in highest and lowest quantities respectively in the crust of the earth ?
A. oxygen and silicon
B. calcium and sodium
C. sodium and magnesium
D. oxygenn and magnesium

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

27. Which one of the following statements is not correct ?
A. weight of a body is different on different planets.
B. mass off a body on the earth, on the moon and in empty space is the same.
C. weightlessness of a body occurs when the gravitational forces acting on it are counterbalanced.
D. weight and mass of a body are equal at sea level on the surface of the earth.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

28. A brick is thrown vertically from an aircraft flying two kilometres above the earth. The brick will fall with a-
A. constant speed
B. constant velcoity
C. constant acceleration
D. constant speed for some time then with constant acceleration as it nears the earth

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

29. This item consists of two statements, statements I and statement II.
Statement I : the Kuroshio is a warm north- flowing ocean current on the west side of the north pacific ocean.
Statements II : presence of a number of volcanoes at the bottom of the sea of japan is responsible for the Kuroshio becoming warm. Examine these two statements carefully and select the answer to the item using the code given below.
Codes :
A. both the statements are individually true and statements II is the correct explanation of statements I
B. both the statements are individually true but statements II is not the correct explanation of statements I
C. Statement I is true but statements II is false
D. Statement I is false but Statement II is true

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

30. The outside rearview mirror of modern automobiles is marked with warning “Images in mirror are closer than the objects”. Such mirrors are-
A. plane mirrors
B. concave mirrors with very large focal lengths
C. concave mirrors with very small focal lengths
D. convex mirrors

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.