CDS English Exam Paper – 15 February 2015


CDS English Exam Paper - 15 February 2015

61. We cannot trust a man who plays false and loose with others.
A. false or loose
B. fast or loose
C. fast and loose
D. no improvement

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

62. He is still in vigorous health although he is on the right side of sixty.
A. wrong
B. left
C. negative
D. no improvement

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

63. Any English are known for their practical instincts.
A. some
B. many
C. the
D. no improvement

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

64. Fifty miles are a long distance to walk.
A. is
B. become
C. be
D. no improvement

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

65. Economics today were not what it was a century ago.
A. are
B. was
C. is
D. no improvement

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

66. Hearing the news of the accident, he broke.
A. broke down
B. broke up
C. broke out
D. no improvement

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

67. The speaker asked the audience to bear upon him for a few minutes more.
A. on
B. with
C. for
D. no improvement

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

68. Those men as are false to their friends should be avoided.
A. the men
B. men
C. such men
D. no improvement

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

69. Many people find it difficult to make both hands meet.
A. both accounts
B. both hands to mouth
C. both ends meet
D. no improvement

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

70. Young children are not physically capable to carry these loads.
A. have a carry these loads
B. of carrying these loads
C. carry these loads
D. no improvement

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

71. I enjoyed the ballet by a troupe of Russian dancers.
A. troop
B. trouper
C. trooper
D. no improvement

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

72. The secretary threatened to resign his post.
A. from his post
B. to his post
C. for his post
D. no improvement

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

73. By the time he arrived, everybody had gone home.
A. when he arrived
B. at which he arrived
C. by which he arrive
D. no improvement

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Synonyms

Directions – each item in this section consists of a word in capital letters followed by four words as (A), (B), (C) and (D). select the word which is most nearly the same in meaning as the original word and mark the correct response as (A), (B), (C) or (D) as the case may be, in your answer sheet.

74. DEPLORE
A. lose heart
B. entreat
C. regret
D. malign

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

75. MOTIVATION
A. inducement
B. emotion
C. ambition
D. incitement

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

76. RESIDUE
A. remainder
B. nothing
C. recede
D. little

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

77. PERPETUAL
A. perfect
B. confused
C. never ending
D. seasonal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

78. ASSENT
A. climb
B. confirm
C. answer
D. agree

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

79. DEFIANCE
A. insult
B. denial
C. degradation
D. resistance

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

80. EMANCIPATE
A. liberate
B. release
C. acquit
D. unchain

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

81. HOSTILITY
A. hospitality
B. jealousy
C. enmity
D. envy

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Antonyms

Directions – each item in this section consists of a word in capital letters followed by hour words or phrases as (A), (B), (C) and (D). select the word of phrase which is nearly opposite to the meaning of the original word and mark the correct response as (A), (B), © or (D) as the case may be, in your answer sheet.

82. FORBID
A. forgive
B. allow
C. refuse
D. deprive

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

83. AMBIGUOUS
A. definite
B. constant
C. shapeless
D. determined

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

84. COUNTERFEIT
A. destructive
B. genuine
C. affirm
D. harmonize

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

85. FUSION
A. melting
B. fixture
C. amendment
D. separation

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

86. ESCALATE
A. bring down
B. isolate
C. slope down
D. reject

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

87. TERMINATE
A. imitate
B. interrupt
C. initiate
D. examine

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

88. GRAVITATE
A. meditate
B. become serious
C. deteriorate
D. retreat

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Word Substitution

Directions – for the expression which has been underlined in each of the following sentences, choose the response (A), (B), (C) or (D) which most nearly expresses its meaning.

89. Moralists are usually persons who abstain from alcoholic drinks.
A. teetotallers
B. ascetics
C. pedants
D. celibates

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

90. The chairman is quick to find fault and is hard to please.
A. frivolous
B. facetious
C. fastidious
D. ferocious

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Pages: 1 2 3 4


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *