Forest Ranger (Pre) Exam 2012 (General Studies) – Group C

Uttarakhand Forest Ranger recruitment complete (Pre) exam paper of 2012 is available here in English and Hindi language including Answer Key. Forest Ranger post exam paper is organized by UKPSC under Under Uttarakhand PCS.

Post :— Forest Ranger
Exam Board :— UKPSC (Uttarakhand Public Service Commission)
Total Question  :— 150
This exam paper in Hindi language — available here.

Forest Ranger (Pre) Exam Paper – 2012

PART-I
GENERAL STUDIES

1.‘Yav’ frequently mentioned in Rigveda stands for
(a) Rice
(b) Beans
(c) Barley
(d) Wheat

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2. Which one of the scheduled tribes did not originally live in Uttarakhand ?
(a) Boxa
(b) Bhotia
(c) Meena
(d) Tharu

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3.The city which is called financial capital of India is
(a) Bangalore
(b) Delhi
(c) Hyderabad
(d) Mumbai

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

4. The value added tax adopted by many States replaced
(a) Custom Duty
(b) Excise Duty
(C) Sales Tax
(d) Service Tax

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

5. Zero Hour in the Indian Parliament starts at
(a) First hour of the sitting
(b) Last hour of the sitting
(c) Exactly 12:00 noon
(d) No fixed time

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

6. Who among the following can be removed from the office without impeachment ?
(a) President of India
(b) Chief Justice of India
(c) Governor of a State
(d) Chief Election Commissioner

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

7. One of the following is not an example of Direct Tax :
(a) Income Tax
(b) Wealth Tax
(c) Capital Gain Tax
(d) Value Added Tax

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

8. Match the Table – I with Table – II and select the correct option :
Table -I                        Table – II
A. 4h Five Year Plan     1. 1997 – 2002
B. 7th Five Year Plan    2. 1956 – 1961
C. 9th Five Year Plan   3. 1969 – 1974
D. 2nd Five Year Plan  4. 1985 – 1990
Code:
.     A  B  C  D
(a) 4  3  1  2
(b) 3  4  1  2
(c) 3  4  2  1
(d) 4  2  1  3

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

9. ‘Aam Aadmi Bima Yojana’ provides social security to
(a) All labourers in rural areas
(b) All landless households, living below poverty line in rural areas
(c) All labourers in urban areas
(d) All labourers in both rural and urban areas

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. Who amongst the following was an astronomer ?
(a) Aryabhatta
(b) Ashwaghosh
(c) Dandin
(d) Dignagacharya

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

11. India’s second permanent station at Antarctica is called
(a) Dakshin Gangotri
(b) Maitree
(C) Chakra
(d) Swetha

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

12. One among the following is capital of Meghalaya State :
(a) Shillong
(b) Imphal
(c) Dispur
(d) Aizawl

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

13. World Environment Day is celebrated on
(a) June 15
(b) July 10
(C) June 5
(d) December 8

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

14. The city that hosted 2012 Olympic Games is
(a) Delhi
(b) New York
(C) London
(d) Paris

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

15. World Population Day is celebrated on
(a) May 31
(b) October 4
(c) December 10
(d) July 11

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. Match the following:
List -I                           List – II
A. Swami Agnivesh      1. Advocate
B. Prashant Bhushan  2. Judge
C. Kiran Bedi                3. Social Worker
D. Santosh Hegde       4. Former Police Officer
Code:
.    A B C D
(a) 1  2  3  4
(b) 1  3  2  4
(c) 3  4  1  2
(d) 3  1  4  2

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

17. The biggest Indoor Stadium in India is
(a) Netaji Stadium, Kolkata
(b) Indira Gandhi Indoor Stadium, New Delhi
(C) Bharti Stadium, Cuttack
(d) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. Whose birthday is celebrated as ‘Sadhbhavna Divas’ ?
(a) Indira Gandhi
(b) Rajiv Gandhi
(c) Mahatma Gandhi
(d) Sanjay Gandhi

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

19. Match the following:
List –I                                       List – II
A. National Youth Day              1. January 12
B. National Science Day           2. February 28
C. National Vaccination Day   3. March 16
D. National Maritime Day       4. April 5
Code:
.    A  B  C  D
(a) 3  4  1  2
(b) 4  3  1  2
(c) 1  2  3  4
(d) 1  2  4  3

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

20. The actual name of Anna Hazare is
(a) Krishna Babu Hazare
(b) Krishna Bapat Hazare
(c) Kisan Baburao Hazare
(d) Krishna Bhai Hazare

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.