Haryana HSSC Clerk Exam Paper – 22 September 2019 (Answer Key) – Evening Shift (English Paper)

Haryana HSSC Clerk Exam Paper – 22 September 2019 (Answer Key) – Evening Shift (English Paper): Haryana HSSC Clerk Exam Paper 22 September 2019 (Evening Shift) with Answer Key. HSSC Clerk Exam Paper held in Haryana state on 22/09/2019 in the Evening shift english paper with the answer key available here.

Post: Clerk
Exam Organiser: HSSC (Haryana Staff Selection Commission)
Exam Date: 22/09/2019
Exam Time: 03 Pm to 05 Pm (Evening Shift)
Total Question: 90

To view this paper in Hindi language  Click Here

Haryana HSSC Clerk Exam Paper – 22 September 2019 (Evening Shift) – Shift 2 (English Paper)

1. First General Election of India held in
(A) 1951-52
(B) 1952-53
(C) 1950-51
(D) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. Complete the series.
-1,0, 1, 8, 27, ?
(A) 64
(B) 60
(C) 24
(D) 44

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

3. Which one of the following constituencies given below is the largest constituency in India in terms of electorate as per recent data of Election Commission of India ?
(A) Ladakh
(B) Chandni Chowk
(C) Malkajgiri
(D) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4. If 22x – 6.2x + 8 = 0 then x =
(A) -1, -2
(B) 0,1
(C) 1,2
(D) None of these

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

5. Which of the following were the Presidency cities of British India ?
(A) Delhi, Bombay, Madras
(B) Bengal, Delhi, Bombay
(C) Bombay, Bengal, Madras
(D) Madras, Bengal, Delhi

Show Answer

Answer – CB

Hide Answer

6. Complete the series.
8, 9, 7, 8, 6, 7, ?
(A) 12
(B) 5
(C) 6
(D) 9

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

7. Where the ornament purli made of gold worn by Haryana women ?
(A) Finger
(B) Neck
(C) Nose
(D) Ears

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. 0.5, 0.55, 0.65, 0.8, ?
(A) 0.95
(B) 1
(C) 0.9
(D) 0.82

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

9. Class C network IP addresses range from
(A) 192.0.0.0 to 223.255.255.0
(B) 128.255.0.0 to 192.255.0.255
(C) 1.0.0.0 to 127.0.0.0
(D) 128.0.0.0 to 191.255.0.0

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

10. It is the largest freshwater lake in the north eastern India. Touted as the only floating lake in the world due to phumdis floating over it. As per above statements which one of the following lakes could be this?
(A) Dal lake
(B) Loktak lake
(C) Wular lake
(D) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. In Haryana a branch of Benetton group which produces shoes, cloths, bags etc. is located at
(A) Bhiwani
(B) Panipat
(C) Faridabad
(D) Gurugram

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

12. If EXAMINATION is coded as 125, what is the code number for HARDWORK?
(A) 98
(B) 68
(C) 521
(D) 250

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

13. What is the name of the India’s First Research Station located at the International Arctic Research Base, Norway ?
(A) Sahyadri
(B) Sheshadri
(C) Himadri
(D) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

14. AG:I0 :: EK : ?
(A) SY
(B) PV
(C) LR
(D) MS

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

15. The potential energy of a 100 kg block 10 m along a 30° inclined plane is
(A) Zero
(B) 980 J
(C) 245 J
(D) 490 J

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. Morni and Tipra are the ranges separated by
(A) River Yamuna
(B) River Markanda
(C) River Ghaggar
(D) River Saraswath

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. The King Harshavardhana wrote a famous play
(A) Bharatanjali
(B) Narayaneeyam
(C) Nagananda
(D) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. In Haryana which city known as steel city ?
(A) Ambala
(B) Rewari
(C) Hisar
(D) Rohtak

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. pH range of boric acid and borax buffer mixture is
(A) 5.9 – 8.0
(B) 6.8 -9.2
(C) 2.2 – 3.8
(D) 4.0 – 6.2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

20. If HCF and LCM of two numbers are 9 and 360 respectively and if one number is 45 then the other is
(A) 7
(B) 72
(C) 36
(D) None of these

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.