Haryana HSSC Clerk Exam Paper – 22 September 2019 – Morning Shift (English)

Haryana HSSC Clerk Exam Paper – 22 September 2019 – Morning Shift (English): Haryana HSSC Clerk Exam Paper held on 22 September 2019 (Morning Shift) (English Paper) available with Answer key. HSSC Clerk exam 22/09/2019 morning first shift English exam paper.

Post: Clerk
Exam Organiser: HSSC (Haryana Staff Selection Commission)
Exam Date: 22/09/2019
Exam Time: 10 Am to 12 Pm (Morning Shift)
Total Question: 90

To view this paper in Hindi language  Click Here

Haryana HSSC Clerk Exam Paper – 22 September 2019 (Morning Shift) – Shift 1 (English Paper)

1. Minimize the expression :
F (a, b) = ab + a b’ + a’b.
(A) a’+b
(B) a + b’
(C) a’+b’
(D) a + b

Show Answer

Answer –

Hide Answer

2. The sum of all numbers between 100 and 1000 which is divisible by 13, is
(A) 37647
(B) 37746
(C) 37674
(D) 37764

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3. The Gram Nyayalaya established under Gram Nyayalaya Act in
(A) 2007
(B) 2006
(C) 2005
(D) 2008

Show Answer

Answer –

Hide Answer

4. The district Rewari is situated in the Southern part of Haryana, how many kilometers it away from the National Capital ?
(A) 80 km
(B) 40 km
(C) 20 km
(D) 60 km

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. Which leader of Constituent Assembly considered the Constitutional Remedies Right as the “Heart and Soul of the Indian Constitution” ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) None of these

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. A is 3 years older to B and 3 years younger to C, while B and D are twins. How many years C is older to D?
(A) 6
(B) 3
(C) 2
(D) 12

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. Complete the analogy:
Bird : Fish :: Aeroplane : ?
(A) Boat
(B) Ship
(C) Submarine
(D) Crocodile

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. Which of the following is the project name for the India’s first manned mission to space by December 2021 ?
(A) Gaganyaan Project
(B) Mangalayaan Project
(C) Chandrayaan Project
(D) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. Gandhi Peace Prize – 2018 was awarded to
(A) Vivekananda Kendra, Kanyakumari for rural development, education and development of natural resources
(B) Akshaya Patra Foundation for providing mid-day meals for children across India
(C) Japan’s Yohei Sasakawa for his contribution in Leprosy eradication
(D) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

10. A typical voice signal has a bandwidth of
(A) 3 KHz
(B) 3 GHz
(C) 4 KHz
(D) 4 GHz

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. The Haryana Municipal Corporation is located in
(A) Sirsa
(B) Ambala
(C) Bhiwani
(D) Panipat

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

12. The Pratapgarh Farms are located in
(A) Jhajjar
(B) Karnal
(C) Hisar
(D) Fatehabad

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

13. The planes 2x – y + 4z = 5 and 5x – 2.5y + 10z = 6 are
(A) Intersect y-axis
(B) Parallel to each other
(C) Perpendicular to each other
(D) Pass through (0,  0, 5/4)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. Complete the series :
2, 4, 16, 128, ?
(A) 2046
(B) 2045
(C) 2041
(D) 2048

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

15. If day after tomorrow is Saturday, what day was three days before yesterday?
(A) Thursday
(B) Monday
(C) Sunday
(D) Saturday

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. The elastic potential energy stored in a spring of force constant k is
(A) ½ kx2
(B) ½ kx
(C) ½ mv2
(D) ½ mv

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17. Which was the first State of India used Electronic Voting Machine (EVM) for voting Panchayat elections ?
(A) Gujarat
(B) Himachal Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Haryana

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

18. If ‘<‘ means :- , >’ means ‘+’, ‘=’ means ‘x’ and ‘$’ means ‘*’, then what would be the value of 27 > 81 $ 9<6?
(A) 36
(B) 33
(C) 6
(D) 30

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

19. Complete the analogy:
Play : Director :: Newspaper : ?
(A) Manager
(B) Editor
(C) Owner
(D) Columnist

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

20. Phelgu Tank is the tourist place located in
(A) Panipat
(B) Hisar
(C) Kaithal
(D) Bhiwani

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.