RPSC Junior Legal Officer (JLO) Exam 5 November 2023 – Paper 3 (English Language)


RPSC Junior Legal Officer (JLO) Exam 5 November 2023 - Paper 3 (English Language)

RPSC Junior Legal Officer (JLO) Exam 5 November 2023 – Paper 3 (Official Answer Key) (English Language) : RPSC Junior Legal Officer (JLO) exam Subject – Evidence Act, Limitation Act, Etc (Paper-III) held on 5 November 2023 with Answer Key available here in english language, this exam successfully conducted at various exam centers of Rajasthan state. 

Exam Name :  RPSC Junior Legal Officer (JLO) exam 2023
Subject : Evidence Act, Limitation Act, Etc (Paper-III)
Exam for Post :
Junior Legal Officer (Law & Legal Affairs Department)
Exam Organiser : RPSC (Rajasthan Public Service Commission)
Exam Date : 05/11/2023


Total Question : 150

RPSC Junior Legal Officer exam paper 2023 –  Paper 3 (Answer Key)

1. Match the following:
A. Professional Communication i. Section 118
B. Official Communication ii. Section 119
C. Child witness iii. Section 124
D. Deaf and Dumb witness iv. Section 126
Codes:
A B C D
(1) iv iii i ii
(2) iii iv i ii
(3) ii iii iv i
(4) i ii iii iv
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

2. Match List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below:
List.-I List – II
A. Presumption as to Electronic Records and Digital Signature 1. Section 85-A
B. Presumption as to Electronic Agreements 2. Section 85-B
C. Presumption as to Digital Signature Certificate 3. Section 88-A
D. Presumption as to Electronic Messages 4. Section 85-C
Codes:
A B C D
(1) 3 2 4 1
(2) 4 3 2 1
(3) 2 1 4 3
(4) 1 2 3 4
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

3. Which section of the Evidence Act lays down that birth during a married state is conclusive evidence of legitimacy?
(1) Section 114
(2) Section 112
(3) Section 111
(4) Section 110
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

4. In civil cases, the fact that the character of any person concerned is such as to render probable or improbable any conduct imputed to him is
(1) None of these
(2) Irrelevant except in so far as such character appears from facts otherwise relevant
(3) Irrelevant
(4) Relevant
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

5. In criminal proceedings, the fact that the person accused is of a good character is
(1) None of these
(2) Neither relevant nor irrelevant
(3) Not relevant
(4) Relevant
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

6. ‘A’ prosecutes ‘B’ for theft, and wishes the court to believe that ‘B’ admitted the theft to ‘C’. ‘B’ wishes the court to believe that at the time in question, hospitalized. Which statement is incorrect? he was of the
(1) ‘A’ has to prove that the goods seized from ‘B’ belongs to ‘A’.


(2) ‘A’ has to prove that ‘B’ was not hospitalized on the day of the theft. (3), ‘A’ has to prove that ‘B’ has admitted the theft before ‘C’.
(4) ‘A’ has to prove that ‘B’ has stolen his goods.
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

7. List of facts of which judicial notice has to be taken under section 57 of the Evidence Act
(1) is exclusive
(2) is not exhaustive
(3) is conclusive
(4) is exhaustive
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

8. Which section of the Evidence Act is based on the principle that ‘Evidence is weighed not counted’?
(1) Section 167
(2) Section 165
(3) Section 134
(4) Section 133
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

9. Which facts need not be proved? Facts of which the court will take judicial notice.
1. Admitted facts.
2. Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(1) None of these
(2) 1 and 2
(3) 2
(4) 1
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

10. Which of the following fact need to be proved?
(1) None of these
(2) Customs
(3) Public Festivals notified in Official Gazette
(4) All All laws enforce in the territory of India.
(5) Question not attempted

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *