RSMSSB LDC exam paper N to R – 2018 English Paper (Answer Key) First Shift

RSMSSB LDC exam paper (N to R Alphabet Candidates) 2018 with Answer Key (first shift) held by RSMSSB on 09 September 2018 in Rajasthan state.

Exam Name:— RSMSSB LDC Paper 2 (Alphabet N to R Candidates)
Post Name :— LDC Grade-II (Lower Division Clerk), Junior Assistant
Exam Date :— 09/09/2018
Exam Timing :— First Shift (Morning 08 AM to 11 AM)
Exam Paper :— First Paper
Exam Organiser :— RSMSSB

[ इस प्रश्नपत्र को हिंदी में देखने के लिए यहाँ क्लिक करें ]

LDC exam paper 2018 in english (Alphabet N to R Candidates)

1. The most common cause of anaemia in our country is –
(A) Potassium deficiency
(B) Calcium deficiency
(C) Iron deficiency
(D) Magnesium deficiency

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2. How many contrasting characters did Mendel select for his experiments ?
(A) 9
(B)10
(C) 7
(D) 8

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3. Who proposed the chromosomal theory of inheritance ?
(A) Hooker
(B) Sutton
C) Lamarck
(D) Darwin

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

4. Which of the three ‘R’s are regarded as environment friendly ?
(A) Repeat, Reorder, Recreate
(B) Recycle, Reorder, Repeat
(C) Reduce, Reuse, Recycle
(D) Reduce, Recreate, Reuse

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

5. For control of which disease is antigen (D, P T) administered to children?
(A) Diphtheria, Pertussis, Typhoid
(B) Dengue, Polio, Typhoid
(C) Diphtheria, Pertussis, Tetanus
(D) Diphtheria, Polio, Tetanus

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

6. Pyramid of energy
(A) is always upright.
(B) is inverted only for sea ecosystem.
(C) is always inverted.
(D) can be both inverted or upright.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. Who was awarded with the Nobel Prize in 1975 for the discovery of ‘Central Dogma Reverse’ ?
(A) Khorana
(B) Baltimore
(C) Monad
(D) Dalton

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

8. The flow of energy in an ecosystem follows the laws of
(A) Probability
(B) Photochemistry
(C)Kinetics
(D) Thermodynamics

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

9. The nitrogenous base found in place of Thiamine in RNA molecule
(A) Cytosine
(B) Adenine
(C) Uracil
(D) Guanine

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

10. Which of the following is the largest ecosystem in the world ?
(A) Ocean ecosystem
(B) Forest ecosystem
(C) Desert ecosystem
(D) Grassland ecosystem

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

11. In which form, does water occur in gaseous state in the atmosphere ?
(A) Water vapour
(B) All of these
(C) Snow particles
(D) Water drop

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

12. In which year was the Indian Patents Act passed ?
(A) 1980
(B) 1990
(C) 1960
(D) 1970

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

13. Central dogma in molecular biology was proposed by _____
(A) Frederich Griffith
(B) Francis Crick
(C) Gregor Mendel
(D) Thomas Hunt Morgan

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. Which of the following is used as an anticoagulant in blood transfusion?
(A) Sodium carbonate
(B) Sodium nitrate
(C) Sodium citrate
(D) Sodium acetate

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

15. Activity of heterogeneous catalysis depends upon :
(A) method of preparation only
(B) total surface area, number of active sites and method of preparation
(C) total surface area only
(D) the number of active sites per unit amount of catalyst only

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

16. The elements which are good catalysts and have the ability to change their oxidation number are
(A) Alkalis metals
(B) All of these
(C) Transition elem
(D) Noble gases

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

17. Correct electronic configuration of chromium (Cr) is –
(A) 3d34s2
(B) 3d44s
(C) 3d44s2
(D) 3d54sl

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

18. Which is an example of physical change ?
(A) Water boiling
(B) Paper burning
(C) Metal rusting
(D) Silver tạrnishing

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

19. In the reaction KMnO4 + H2C2O4 +….. → MnO2 + CO2 +………., equivalent – weight of KMnO4 is 52.66, then molecular weight of KMnO4 is
(A) 31.6
(B) 263.30
(C) 158.04
(D) 52.66

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

20. In which compound, the oxidation, oxidation number of oxygen is positive ?
(A) H2O
(B) OF2
(C) H2O2
(D) Na2O2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.