RSMSSB Vanrakshak exam paper 13 November 2022 – Shift 1 (Answer Key)


RSMSSB Vanrakshak exam paper 13 November 2022 - Shift 1 (Answer Key)

21. Which statement(s) is /are correct regarding Dalton’s Atomic Theory?
(I) All matters are made of very tiny particles.
(II) Atoms of different elements have different masses and chemical properties.
(III) The relative number of atoms is variable in any compound.
(A) Only (II) and (III)
(B) Only (I) and (II)
(C) Only (I) and (III)
(D) All (I), (II) and (III)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

22. Element having maximum electron affinity is –
(A) Lithium
(B) Lead
(C) Caesium
(D) Plutonium

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

23. In which part of the eye lies the pigment that decides the colour of the eyes of a person?
(A) Vitreous body
(B) Iris
(C) Cornea
(D) Choroid

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

24. Which of the following pair (Disease Deficiency) is incorrect?
(A) Pellagra – Vitamin B3
(B) Marasmus – Protein and Carbohydrate
(C) Pernicious anaemia – Vitamin B12
(D) Hypokalemia – Calcium

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

25. Spherical forms of rain drops is due to –
(A) Gravitational force
(B) Surface tension
(C) Air pressure
(D) Density of water

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

26. Which of the following is an example of colloidal solution of liquid in solid?
(A) Rubber
(B) Milk
(C) Shaving cream
(D) Cheese

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

27. Calorific value is in the order of –
(A) Fats > Carbohydrates > Proteins
(B) Carbohydrates > Fats > Proteins
(C) Proteins > Carbohydrates > Fats
(D) Fats > Proteins > Carbohydrates

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

28. The velocity of sound in moist air is more than in dry air because the moist air has
(A) less pressure than dry air.
(B) more pressure than dry air.
(C) more density than dry air.
(D) less density than dry air.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

29. Which one of the following phenomena cannot be attributed to the refraction of light?
(A) Mirage
(B) Redshift
(C) Rainbow
(D) Twinkling of stars

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

30. Which instrument is used to measure the intensity of light produced by an unknown source in terms of a standard source?
(A) Calipers
(B) Ammeter
(C) Dynamometer
(D) Photometer

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

31. Which district has launched a special health care campaign ‘Aanchal’ in June 2022?
(A) Ajmer
(B) Karauli
(C) Dungarpur
(D) Jodhpur

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

32. Who is the Industries Minister in Rajasthan at present?
(A) Vishvendra Singh
(B) Shakuntala Rawat
(C) Govind Ram
(D) Bhajan Lal Jatav Meghwal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

33. Who was awarded by R.B.I. for writing books originally in Hindi on economics/ banking/ financial issues?
(A) Rajendra Chahar and Dr. Rajeev Saini
(B) Shrishti Deshmukh and Shruti Sihag
(C) Professor Renu Jatana and Dr. Sagar Saawariya
(D) Manju Kumari and Dr. Radhika Bajaj

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

34. What is the place of Udaipur in the ranking of : 100 smart cities released in April 2022?
(A) First
(B) Third
(C) Fourth
(D) Second

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

35. In which city was the Medifest 2022 exhibition organized?
(A) Jaipur
(C) Kota
(B) Bundi
(D) Jaisalmer

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

36. At which place in Rajasthan ‘Suraksha Manthan 2022’ was organized on the aspects of border and coastal security?
(A) Sri Ganganagar
(B) Bikaner
(C) Baran
(D) Jodhpur

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

37. In which district ‘Miyan Ka Bada’ railway station has been renamed as Mahesh Nagar Halt?
(A) Jodhpur
(B) Bikaner
(C) Jaipur
(D) Barmer

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

38. Chief Minister Ashok Gehlot inaugurated the . Rajasthan High Performance Sports and Rehabilitation Centre in Jaipur at –
(A) Vidyadhar Nagar Stadium
(B) Railway Cricket Ground
(C) Sawai Mansingh Stadium
(D) Rajasthan University Stadium

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

39. Which scheme has been launched by the Rajasthan Government to provide financial, nutritional and educational support to TB patients?
(A) Chiranjeevi Health Insurance Scheme
(B) Rajasthan Nikshay Sambal Yojana
(C) Nishulk Nirogi Rajasthan Yojana
(D) Rajasthan Government Health Scheme

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

40. Which Ministry of Rajasthan launched Silicosis Portal 2022 in May 2022?
(A) Ministry of Disaster Management and Relief
(B) Ministry of Health
(C) Ministry of Environment & Climate change
(D) Ministry of Social Justice and Empowerment

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Pages: 1 2 3 4 5


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *