UPSSSC Assistant Teacher Exam Paper – 6 January 2019 (English)

101. Nathu La Pass is situated in which State of India?
(1) Arunachal Pradesh
(2) Assam
(3) Sikkim
(4) Meghalaya

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

102. In India, poverty is estimated on the basis of
(1) household consumption expenditure
(2) per capita income
(3) per capita expenditure
(4) None of the above

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

103. Who among the following was the first President of the Constituent Assembly of India?
(1) Dr. Sachchidananda Sinha
(2) Dr. Rajendra Prasad
(3) Dr. B. R. Ambedkar
(4) Prof. H. C. Mookerjee

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

104. Kakori Conspiracy Case took place in
(1) 1920
(2) 1925
(3) 1930
(4) 1935

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

105. The first National Park cotablished in India is
(1) Jim Corbett National Park
(2) Dudhwa National Park
(3) Periyar National Park
(4) Manas National Park

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

106. Which one of the following statements about teaching is not correct?
(1) Teaching is an interactive process.
(2) Teaching is a tripolar process.
(3) Teaching is an effect-directed process.
(4) Teaching is a process confined only to the classrooms.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

107. The main reason to initiate mid-day meal programme for primary schools is
(1) to expand society
(2) to increase employment
(3) to increase enrollment
(4) teachers’ development

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

108. Who propounded the stimulus-response theory?
(1) Pavlov
(2) Thorndike
(3) Skinner
(4) Kohler

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

109. Disability to read and write is
(1) autism
(2) dyslexia
(3) dyspraxia
(4) apraxia

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

110. An innovation is an idea perceived new by the individual.” Who said this
(1) H. G. Burnett
(2) E. M. Rogers
(3) M. B. Miles
(4) Allen

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

111. Which Committee in the history of Indian education discussed wastage and stagnation’ first of all?
(1) Hartog Committee
(2) Yashpal Committee
(3) Mehta Committee
(4) Zakir Hussain Committee

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

112. Absolute zero exists in
(1) nominal scale
(2) interval scale
(3) ordinal scale
(4) ratio scale

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

113. What is the main component of introduction skill?
(1) Previous knowledge
(2) Lecturing
(3) Blackboard writing
(4) Hotnework

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

114. When was National Curriculum Framework introduced by NCERT?
(1) 1986
(2) 1992
(3) 2005
(4) 2009

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

115. Educational administration provides appropriate education to appropriate student by appropriate teacher by which they can able to become the best by using available maximum resources.” This definition is given by
(1) S. N. Mukherjee
(2) Cambell
(3) Welfare Grahya
(4) Dr. Atmanand Mishra

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

116. ‘Rehabilitation Council of India established for which purpose? is
(1) Distance education
(2) Environmental education
(3) Education of person with disability (PWD)
(4) None of the above

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

117. The law of developmental direction includes
(1) cephalocaudal law
(2) proximodistal law
(3) Both (1) and (2)
(4) Neither (1) nor (2)

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

118. According to Margaret Mead, the most important factor for individual differences is
(1) biological
(2) Psychological
(3) homologous
(4) cultural

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

119. The propounder of “Braille Script is
(1) Charles Braille
(2) Louis Braille
(3) Barbier Braille
(4) None of them

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

120. Who proposed the theory of classical conditioning?
(1) Skinner
(2) Spinovich
(3) Pavlov
(4) Binet

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.