HSSC Group D exam paper 17 November 2018 (Answer Key) – Shift 1

41. Find the missing number (?) in the sequence
5, 11, 23, ?, 95, 191.
(A) 47
(B) 48
(C) 49
(D) 50

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

42. Aquifer mapping done to assess
(A) Groundwater situation
(B) State legal situation
(C) Position of women in the State
(D) Animal census

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

43. In ΔABC, AB = 6√3 cm, AC = 12 cm and BC = 6 cm, then ∟B is
(A) 120°
(B) 60°
(C) 90°
(D) 45°

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

44. The sum of digits of two digit number is 9. Also, nine times this number is twice the number obtained by reversing the order of the digits of the number. Then the number is
(A) 18
(B) 81
(C) 36
(D) None of these

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

45. The distance between the points (a, b) and (-a, -b) are
(A) 0
(B) 1
(C) 2√a2+b2
(D) None of these

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

46. The main presence of Aravali Hills is found in the District of
(A) Faridabad
(B) Rohtak
(C) Gurgaon
(D) Hisar

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

47. RBI was set up on the basis of the recommendation of
(A) Indian Central Bank Enquiry Committee
(B) Royal Commission
(C) Simon Commission
(D) Nehru Report

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

48. The total area of Haryana is
(A) 44212 sq. kms
(B) 45212 sq. kms
(C) 46212 sq. kms
(D) 47212 sq. kms

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

49. If the equations x – 2y = 3 and 2x + by = 6 represent the same line, then the value of
B is
(A) 4
(B) -4
(C) -2
(D) None of these

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

50. Balmukund Gupta is a _________ literator of Haryana
(A) Sanskrit
(B) English
(C) Urdu
(D) Hindi

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

51. Find the missing letters (?) from the options for DW, ?, LO, PK, TG, XC.
(A) FU
(B) EV
(C) HS
(D) IR

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

52. Which of the following statements is wrong about Deccan Plateau ?
(A) This is bordered by the Western Ghats in the west, Eastern Ghats in the east and the Satpura, Maikal range and Mahadeo hills in the north
(B) Its western hills locally known by different names such as Sahyadri in Maharashtra, Nilgiri hills in Karnataka and Anaimalai hills in Tamil Nadu and Cardamom hills in Kerala
(C) Anamudi, the highest peak of Peninsular plateau is located on the Anaimalai hills
(D) The Eastern and the Western Ghats meet each other at the Sabarimala hills

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

53. “Vaishnava Jana To”, Gandhiji’s one of favourite devotional songs which he adopted into the routine of his public prayer events, is written by
(A) Rabindranath Tagore
(B) M. K. Gandhi
(C) Kabir Das
(D) Narasinh Mehta

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

54. If P(E) = 0.05, what is the probability of ‘not E’ ?
(A) 0.05
(B) 0.95
(C) 0
(D) Not defined

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

55. Three cubes each of side 2.5 cm are joined end to end, the surface area of resulting solid is
(A) 93.5 cm2
(B) 87.5 cm2
(C) 90 cm2
(D) 85 cm2

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

56. ________ is famous for Lac Bangles.
(A) Kurukshetra
(B) Ambala
(C) Mahendragarh
(D) Rohtak

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

57. The war of Kurukshetra was narrated to Dhritarashtra by
(A) Shankaracharya
(B) Madhvacharya
(C) Sanjay
(D) Vallabhacharya

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

58. If 2 is a zero of polynomial f(x) = ax2 – 3(a – 1) x – 1, then value of a is
(A) 5/2
(B) -2/5
(C) -5/2
(D) None of these

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

59. The term Mesophytes implies that
(A) Aquatic plants growing in fresh and marine waters
(B) These are plants growing in soils with optimum soil water conditions prevailing for major part of the year
(C) Plants growing in extreme weather conditions
(D) Under water growing plants

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

60. Who among the following leaders moved “Objective Resolution” in the Constitutional Assembly?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Vallabh Bhai Patel

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.