HSSC Group D exam paper 17 November 2018 (Answer Key) – Shift 1

61. Colour of the wheel, which we see in our National Flag is
(A) Dark blue
(B) Black
(C) Light blue
(D) Navy blue

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

62. Jogis (saints) use ________ instrument to sing songs.
(A) Shehnai
(B) Been
(C) Sarangi
(D) Dholak

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

63. 5000 years old Indus valley civilization, found in the present day ______District.
(A) Ranchi
(B) Hisar
(C) Kurukshetra
(D) Angeerasa

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

64. An object 4 cm in size, is placed at 20 cm in front of a concave mirror of focal length 10 cm. At what distance from the mirror should a screen be placed in order to obtain a sharp image ?
(A) 20 cm from the mirror
(B) 10 cm from the mirror
(C) 20/3 cm from the mirror
(D) 10/3 cm from the mirror

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

65. Omega-3 fatty acids are present in
(A) Fish
(B) Walnuts
(C) Pulses
(D) Both (A) and (B)

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

66. The “hub of making durries” in Haryana is
(A) Rohtak
(B) Manipur
(C) Panipat
(D) Gurgaon

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

67. Find the word which is different from the other 3 options given below.
(A) Mathematics
(B) Arithmetic
(C) Algebra
(D) Geometry

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

68. ISRO’s first woman scientist who recently spent over 403 days in Antarctica is
(A) Tessy Thomas
(B) Mangala Mani
(C) Nandini Harinath
(D) Anuradha T.K.

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Choose the correct meaning of the idioms given:
69. To bury the hatchet
(A) To bury the dead
(B) To obtain money
(C) To make peace
(D) To keep a secret

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

70. A burning question
(A) An annoying question
(B) A hotly debated question
(C) A difficult problem
(D) A puzzling question

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Fill in the blanks with suitable form of verbs :
71. The growing number of visitors ____ the footpaths.
(A) were damaging
(B) are damaging
(C) damages
(D) damaging

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

72. When I was a child _______ the Violin.
(A) I played
(B) I play
(C) I am playing
(D) I was playing

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Fill in the blanks with suitable articles wherever necessary :
73. Ram was appointed ______ Clerk.
(A) not needed
(B) the
(C) an
(D) a

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

74. India is one of _____very big countries in the world.
(A) not needed
(B) a
(C) the
(D) an

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Fill in the blanks with correct options.
75. An employment advertisement should ________ the number of vacancies.
(A) specify
(B) contain
(D) provide
(C) declare

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

76. The scheme allows students from many countries to communicate _______
(A) with one another
(B) themselves
(C) to themselves
(D) each other

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Correct the following sentences :
77. I can’t imagine why you were believing all those rumours.
(A) I can’t imagine why you have believed all those rumours.
(B) I can’t imagine why do you believe all those rumours.
(C) I can’t imagine why wasn’t you believing all those rumours.
(D) I can’t imagine why you believed all those rumours.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

78. Each of the sports women were given a certificate.
(A) Sports women each were given a certificate.
(B) Each of the sports women have been given a certificate.
(C) Each of the sports women was given a certificate
(D) Every sports women were given a certificate.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Question number 79 to 90 are from Hindi language, view – Hindi Paper.

Leave a reply:

Your email address will not be published.