RSMSSB Tax Assistant Exam Paper 2018 (2nd Paper) – English

21. Successive discount of 30%, 20% and 10% is equivalent to :
(A) 50.4%
(B) 49.6%
(C) 50%
(D) 60%

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

22. In an examination 40% students failed in Mathematics, 30% failed in English and 10% failed in both. The percentage of students who passed in both subjects is –
(A) 20%
(B) 40%
(C) 60%
(D) 15%

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

23. If the marked price of a mobile is ₹ 500 and it is sold at ₹ 340 then, the percentage discount is –
(A) 22%
(B) 28%
(C) 32%
(D) 36%

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

24. Ravi bought a shirt and saved ₹ 20, when a discount of 25% was given. What was the price of the shirt before the discount?
(A) ₹ 75
(B) ₹ 80
(C) ₹ 90
(D) ₹ 95

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

25. Two numbers are respectively 20% and 32% less than a third number. What percent is the second number of the first number ?
(A) 12%
(B) 112%
(C) 85%
(D) 117 11/17%

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

26. After allowing a discount of 20% on the marked price of an article a shopkeeper makes a profit of 25%. What is the cost price of an article if the marked price is ₹ 250 ?
(A) ₹ 100
(B) ₹ 160
(C) ₹ 200
(D) ₹ 225

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

27. George can do a certain work in 28 days. If George is 40% less efficient than Thomas, then in how many days Thomas alone can do the same work ?
(A) 20 days
(B) 24 days
(C) 26 days
(D) 32 days

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

28. A is twice as fast as B and B is thrice as fast as C is. The journey covered by C in 54 minutes will be covered by B in –
(A) 9 min
(B) 18 min
(C) 27 min
(D) 38 min

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

29. A 250m long train crosses a pillar in 12 sec. Find the speed of train –
(A) 68 km/hour
(B) 72 km/hour
(C) 75 km/hour
(D) 78 km/hour

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

30. ‘A’ goes 10 km distance with average speed of 6 km/hour while rest 20 km with an average speed of 15 km/hour. What is the average speed of ‘A’ during the whole journey ?
(A) 8 km/hr.
(B) 10 km/hr.
(C) 12 km/hr.
(D) 13 km/hr.

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

31. Ram can cover a certain distance in 1 hour 24 minutes by covering two third of the distance at 4 kmph and rest at 5 kmph. Find the total distance.
(A) 5 km
(B) 6 km
(C) 4 km
(D) 8 km

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

32. In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed was reduced by 200 km/hr and time of flight increased by 30 minutes. The original duration of the flight was –
(A) 1:00 hour
(B) 1:30 hours
(C) 2:00 hours
(D) 2:30 hours

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

33. Pankaj is walking at a speed of 5 km/hr. After every km he takes rest for 10 minutes. How much time will he take to cover a distance of 25 km ?
(A) 4 hours
(B) 5 hours
(C) 8 hours
(D) 9 hours

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

34. A car leaves Agra at 6 am and reaches Lucknow at 11 am. Another car leaves Lucknow at 8 am and reaches Agra at 3 pm. At what time do the two cars meet?
(A) 9:15 am
(B) 9:30 am
(C) 9:45 am
(D) 10:00 am

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

35. A train 125 m long crosses a tree in 10 seconds. The speed of the train is –
(A) 12.5 km/hr
(B) 25 km/hr
(C) 35 km/hr
(D) 45 km/hr

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

36. A car travels 67 km in 1.5 hours and 97 km in next 2.5 hours. The average speed of the car is –
(A) 41 km/hr
(B) 82 km/hr.
(C) 85.75 km/hr
(D) 97 km/hr

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

37. If a man can row at the rate of 3.5 km/hr in still water and his rate against the current is 2.5 km/hr, then the man’s rate along the current is –
(A) 4 km/hr
(B) 4.5 km/hr
(C) 5 km/hr
(D) 5.5 km/hr

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

38. Find the missing term in the following series :
5 ¼, 4 ¾, 5 ½, 4 ½, 5 ¾, ?
(A) 4 ¼
(B) 6 ½
(C) 4 4/3
(D) 6 ¼

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

39. The prime factors of 7429 are –
(A) 7, 13, 19
(B) 9, 13, 17
(C) 17, 19, 23
(D) 13, 17, 19

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

40. In how many years does a sum of money become four times at the simple interest rate of 20% per annum ?
(A) 20
(B) 8
(C) 12
(D) 15

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.