RSMSSB Tax Assistant Exam Paper 2018 (2nd Paper) – English

61. Sanjay started a business by investing ₹ 5,000. After 7 months, Vijay Joined with a capital of ₹ 8,000. If at the end of the year, they earn a profit of ₹ 1,500, then what will be the share of Vijay in the profit ?.
(A) ₹ 500
(B) ₹ 600
(C) ₹ 750
(D) ₹ 900

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

62. A starts a business with ₹ 2,000 and B joins with him after 3 months with ₹ 8,000. After a year, they earn a profit of ₹ 20,000. The share of A is –
(A) ₹ 2,000
(B) ₹ 3,000
(C) ₹ 4,000
(D) ₹ 5,000

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

63. The given figure shows the food liking of 1080 people of a city –
RSMSSB
The percent of the people who like Bati is –
(A) 12.5%
(B) 30%
(C) 45%
(D) 60%

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

64. A certain sum will be doubled in 15 years on simple interest at the rate –
(A) 5 ½% p.a.
(B) 6% p.a.
(C) 25% p.a.
(D) 6 ⅔% p.a.

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

65. At rate of interest 5% per annum compounded annually, what will be the ratio of principal amount and total amount after n years ?
(A) (22)n : (21)n
(B) (21)n : (20)n
(C) (20)n : (21)n
(D) (22)n : (20)n

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

66. “Buy three, get one free”. What is the percentage of discount being offered here? (A) 20%
(B) 25%
(C) 28.56%
(D) 33.33%

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

67. A woman buys a watch for ₹ 300 and . sales it for ₹ 550. Her profit is
(A) ₹ 550
(B) ₹ 300
(C) ₹ 250
(D) ₹ 850

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

68. In how much time a sum of ₹ 6,400 will amount to ₹ 6,561 at the rate of 5% p.a. if the interest is compounded quarterly ?
(A) 6 months
(B) 12 months
(C) 18 months
(D) 24 months

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

69. If 12% of a certain sum is ₹ 43.5, the sum is –
(A) ₹ 362.50
(B) ₹ 262.50
(C) ₹ 435
(D) ₹ 36.25

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

70. What is the rate of simple interest at which ₹ 13,000 gives interest of ₹ 6,370 in 3 ½ years ?
(A) 5%
(B) 10%
(C) 12%
(D) 14%

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

71. In what time will a sum of money double itself at 12.5% per annum simple interest ?
(A) 4 years
(B) 6 years
(C) 8 years
(D) 10 years

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

72. Ajay starts a business with ₹ 4,000 and Vijay join him after 3 months with ₹ 8,000. The ratio of their profit at the end of the year is –
(A) 1 : 2
(B) 1 : 4
(C) 2 : 3
(D) 3 : 2

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

73. If ₹ 1380 is divided among A, B and C in such a way that A receives 5 times as much as B’s share and is 3 times as much as C’s share, then C’s share is
(A) ₹ 300
(B) ₹ 600
(C) ₹ 900
(D) ₹ 180

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

74. What will be the mirror image of the figure if AB is a mirror ?
RSMSSB
(A) RSMSSB
(B) RSMSSB
(C) RSMSSB
(D) RSMSSB

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

75. Next shape will be –
RSMSSB
(A) RSMSSB
(B) RSMSSB
(C) RSMSSB
(D) RSMSSB

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

76. How many triangles are there in the following figure ?
RSMSSB
(A) 8
(B) 10
(C) 12
(D) 14

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

77. Prakash is moving toward East. He turn first left, then right, then left then right. Now in which direction he is moving ?
(A) North
(B) South
(C) East
(D) West

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

78. In a line of trees, a tree is 12th from the left end and 18th from the right end. What is the total number of trees in the line ?
(A) 28
(B) 29
(C) 30
(D) 31

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

79. In a certain code ‘AMNESTY’ is written as ‘NMAEYTS’. How will ‘BRIGADE’ written in that code ?
(A) IRBGEDA
(B) EDAGBRI
(C) ADEGBRI
(D) EDAGIRB

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

80. Find the wrong number in the sequence
52, 51, 48, 43, 34, 27, 16
(A) 27
(B) 48
(C) 43
(D) 34

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.