HSSC Gram Sachiv exam 09 January 2021 Shift 1 (Answer Key)

HSSC Gram Sachiv exam 09 January 2021 Shift 1 Morning Shift (Answer Key) – English : HSSC Gram Sachiv exam 09 January 2021 Shift 1 (Morning Shift) with Answer Key. Haryana Gram Sachiv exam paper held by HSSC (Haryana Staff Selection Commission) in Haryana state on 09/01/2021 (Morning Shift) – Shift 1 paper in english language available with answer key.

Exam Paper :- HSSC Gram Sachiv exam 2020-2021
Exam Post :- Gram Sachiv (ग्राम सचिव)
Exam Organiser :- HSSC (Haryana Staff Selection Commission)
Exam Date :- 09/01/2021 – Shift 1 (Morning Shift)
Check 09 Jan 2nd Shift Paper – Click Here
Check 10 Jan 1st Shift Paper – Click Here
Check 10 Jan 2nd Shift Paper – Click Here

To view this paper in Hindi language  Click Here

HSSC Gram Sachiv exam 2021 Shift 1 (Morning Shift)

1. “The State comes into existence originating in the bare needs of life and continuing in existence for the sake of good life.” This was said by
(A) Kautilya
(B) Plato
(C) Aristotle
(D) Socrates

Show Answer

Answer –

Hide Answer

2. The average of first five multiples of 3 is
(A) 12
(B) 3
(C) 15
(D) 9

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. Who introduced the new system of revenue collection and agriculture tax in Haryana named as ‘Dahshala System’?
(A) Raja Todarmal
(B) Birbal
(C) Raghobal
(D) Bhujbal

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4. Which two West Asian countries established formal relations with Israel in 2020?
(A) UAE, Sudan
(B) UAE, Kuwait
(C) UAE, Saudi Arabia
(D) UAE, Bahrain

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

5. The portion of a disk that contains the master boot record
(A) Cache
(B) File allocation table
(C) File system
(D) Bool sector

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

6. Hand is located in which district Basai wetland is locale of Haryana ?
(A) Gurugram
(C) Faridabad in abad
(B) Jhajjar
(D) Kurukshetra

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. Which is the Legislative Capital of Sri Lanka?
(A) Sri Jayawardenepura Kotte
(B) Kandy
(C) Nugegoda
(D) Jaffna

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

8. Which of the following lakes in Haryana was built in 1947 when two small hillocks were joined ?
(A) Badkhal Lake
(B) Karna Lake
(C) Damdama Lake
(D) Hathni Kund Lake

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. Every Gram Panchayat, Panchayat Samiti and Zila Parishad of Haryana shall continue for a period of ___ from the date of appointment for its first meeting.
(A) six years
(B) five years
(C) seven years
(D) ten years

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. 252 can be expressed as a product of primes as
(A) 3x3x3x3x7
(B) 2x2x3x3x7
(C) 2x3x3x3x7
(D) 2x2x2x3x7

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. Haryana is divided into how many Legislative Assembly constituencies ?
(A) 90
(B) 85
(C) 93
(D) 80

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

12. Calculate the effective nuclear charge felt by a 3d electron of chromium atom (z = 24).
(A) 3.55
(B) 3.90
(C) 4.60
(D) 4.20

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series will complete it?
_ONPM _NPMO_PMON _
(A) ONPM
(B) PNOM
(C) MONP
(D) NMPO

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

14. How many districts does the State of Haryana have ?
(A) 24
(B) 23
(C) 22
(D) 21

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

15. Which dynasty was ruling Haryana when the Ghaznavids invaded India from the North-West?
(A) Tughlag
(B) Pushyabhuti
(C) Guptas
(D) Tomara

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. The fraction of the total current carried by each ion is called
(A) Coulomb number
(B) Raoult’s number
(C) Transport number
(D) None of these

Show Answer

Answer –

Hide Answer

17. The Indira Gandhi Super Thermal Power Project is located in ___ district of Haryana
(A) Jhajjar
(B) Kakroi
(C) Knedar
(D) Yamuna Nagar

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

18. Who is the 17th speaker of the Lok Sabha ?
(A) Om Birla
(B) Meira Kumar
(C) Sumitra Mahajan
(D) None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

19. Star monument of Haryana is the Samadhi of
(A) Govindh Singh
(B) Narayana Swami
(C) Shivaji
(D) Tarachandji Maharaj

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

20. What is the unit of force in CGS system ?
(A) Pound
(B) Newton
(C) Joule
(D) Dyne

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.