MP Sports officer Exam Paper 18/08/2018 (with Answer key)

MPPSC Sports officer recruitment exam paper 2018 with answer key available here. This MPPSC Sports officer exam 2018 is held by Madhya Pradesh Public Service Commission (MPPSC) on 18 august 2018. All questions and their answer are based on final answer key provided by MPPSC.

Post : Sports officer
Exam Organiser : MPPSC
Exam Date : 18/08/2018
Total Questions : 200

To view this paper in Hindi language  Click Here

MP Sports officer Exam Paper – 2018

1. Type of research that involves the manipulation of treatments in an attempt to establish cause and effect relationships is known
A. Qualitative Research
B. Experimental Research
C. Descriptive Research
D. Epidemiological Research

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

2. Type of research that involves in depth study and evaluation of available information in an attempt to explain complex phenomena is known as –
A. Philosophic Research
B. Historical Research
C. Descriptive Research
D. Analytical Research

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

3 : List of resources that provides a brief description of the nature and scope of each article or book is-
A. Indexed bibliography
B. Annotated bibliography
C. Critical bibliography
D. Abstract bibliography

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

4. Using ideas, concepts, writings or drawings of others as your own is known as –
A. Falsification
B. Dual publication
C. Plagiarisum
D. Copy right

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

5. Test based on data assumptions of normal distribution, equal variance and independence of observation is known as –
A. Non-parametric statistical Test
B. Parametric statistical Test
C. Distribution – Free statistical Test
D. Probability Statistical Test

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

6. If O is observation and X is treatment , then the following experimental design is
O1 X2 O2 X2 O3
A. One – group Pretest Post-test Design
B. Repeated Measure Design
C. Static Group Comparison Design
D. Pre-Test Post-Test Randomized Design

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

7. To examine effects of more than one independent variable at a time in a single experiment, the research worker use
A. Rotation group Design
B. Pretest – Posttest Randomized Design
C. Factorial Design
D. Repeated Measure Design

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

8. A technique of literature review that contains a definitive methodology and quantifies the results of various studies to standard metric that allows the use of statistical techniques as a means of analysis is known as
A. Meta Analysis
B. Deductive Analysis
C. Super Analysis
D. Critical Analysis

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

9. Type of paper and pencil survey used in descriptive survey and used in descriptive research in which information is obtained by asking participant to respond to questions rather than by observing their behavior is known as
A. Interview
B. Survey
C. Questionnaire
D. Categorical response

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

10. Research in which samples of participants from different age group are selected in order to assess the effects of maturation is known as
A. Meta- Analysis
B. Cross – Sectional Study
C. Normative Analysis
D. Case – Study

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

11. Sit-ups , pull-ups, baskets or goals made, no. of hits or strikes bear a numerical value about them are an examples of …….
A. Discrete variables
B. Continuous variables
C. Moderate variables
D. Intervening variables

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

12. Philosophical research is also known as
A. Empirical Research
B. Conceptual Research
C. Analytical Research
D. Qualitative Research

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

13. Variable over which a researcher has control is
A. Independent
B. Dependent
C. Moderate
D. Continuous

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

14. What is the meaning of op.cit in footnotes?
A. And other
B. Previously cited
C. Paragraph
D. Same Person

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

15. Synopsis is also called as –
A. Research Proposal
B. Methodology
C. Summary
D. Abstract

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

16. Which type of Research solves an immediate particular problem?
A. Basic Research
B. Action Research
C. Applied Research
D. Histrocial Research

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

17. Related group design is also known as –
A. Equated or Parallal group design
B. Factorial Group design
C. Repeated Measure design
D. Random Group design

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

18. The basic standard score that converts raw scores to units of standard deviation in which the mean is zero and standard deviation is 1.0 is known as-
A. T-Score
B. Hull-Score
C. Z-Score
D. Sigma Score

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

19. Condition beyond the control of the Researcher is known as.
A. Limitation
B. Delimitation
C. Research ethics
D. Significance of problem

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

20. A positive or negative enviromental stimulus that motivates behaviour is known as –
A. Learning
B. Reinforcement
C. Incentive
D. Punishment

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.