MP Sports officer Exam Paper 18/08/2018 (with Answer key)

41. The longest training cycle is –
A. Macro cycle
B. Micro cycle
C. Giga Cycle
D. Crab cycle

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

42. Which of the following is not a principle of training ?
A. Principle of continuity
B. Principle of progressive load
C. Principle of plan and systematic training
D. Principle of heirarchy

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

43. Static strength is also known as –
A. Isometric strength
B. Isotonic strength
C. Isokinetic strength
D. Isosometic strength

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

44. Relative strength is calculated by –
A. Minimum strength / Body weight
B. Optimum strength / height
C. Minimum strength x maximum strength
D. Maximum strength / Body weight

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

45. The two major components of Training load are –
A. Load and performance
B. Intensity and volume
C. Volume and load
D. Density and Performance

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

46. Ballastic method is used to develop –
A. Coordinative ability
B. Endurance
C. Flexibility
D. Reaction time

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

47. The cash prize in Eklavya award is –
A. 10,000
B. 20,000
C. 30,000
D. 40,000

Show Answer

Answer -A (Question Deleted)

Hide Answer

48. The cash prize associated with Rajiv Gandhi Khel Ratna Award is –
A. 10,00,000
B. 9,00,000
C. 8,00,000
D. 7,50,000

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

49. Build up competition is also known as :-
A. Main competition
B. Training competition
C. Amature competition
D. Price money competition

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

50. For improving acceleration ability the load parameters are:-
A. Intensity – 70 to 80% , Duration – 5 to 8 sec
B. Intensity – 75 to 85% , Duration – 7 to 10 sec
C. Intensity – 80 to 85% , Duration – 3 to 5 sec
D. Intensity – Maximum , Duration – 4 to 6 sec

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

51. The ability to do movement involving large number of muscles, at a slow pace for prolonged period is known as-
A. General Endurance
B. Basic Endurance
C. Specific Endurance
D. Long time Endurance

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

52. For improving lactic acid tolerance the training load should be
A. Intensity about 60% , Duration 10 sec. to 30 sec., Repetitions – 5 to 6 .
B. Intensity – Maximum, Duration 10 to 30 sec, Repetitions – 20 to 25 .
C. Intensity – About 90% , Duration 20 sec to 2 min., Repetitions – 3 to 4 .
D. Intensity – Maximum, Duration 2 min. to 3 min., Repetitions – 5 to 6 .

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

53. Carbohydrate loading is effective for
A. Anarobic events up to 30sec.
B. Anarobic events up to 1 to 2 min.
C. Endurance performance 5 to 10 min.
D. Endurance performance more than 30 min.

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

54. Increased muscle glycogen achieved due to carbohydrate loading is retained by the body for a maximum period of-
A. 24 hrs
B. 24 to 36 hours
C. 1 – 2 days
D. 2 – 4 days

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

55. 70 – 80 % resistance in the intensity zone of strength training is considered –
A. Light
B. Medium
C. Sub – maximum
D. Maximum

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

56. Intensity of training load is indicated by the symbol –
A. %
B. @
C. *
D. &

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

57. The ability to overcome resistance with high speed is
A. Maximum strength
B. Explosive strength
C. Endurance strength
D. Strength strength

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

58. During contraction when the length of muscle increases it is called
A. Eccentric contraction
B. Concentric contration
C. Auxo – tonic contraction
D. Static – Muscle contraction

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

59. The ability to maintain maximum speed for maximum possible duration or distance is
A. Speed duration
B. Locomotor Ability
C. Movement Speed
D. Acceleration Ability

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

60. If reliability coefficient of a skill test is between 0.75 to 0.79 , then the reliability of the test is
A. Very good
B. Good
C. Acceptable
D. Poor

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.