MP Sports officer Exam Paper 18/08/2018 (with Answer key)

101. Thyroid gland is situated at –
A. At the top of each Kidney
B. Below the stomach
C. Pelvic cavity
D. Throat

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

102. In which part of body Sartorius muscle is situated?
A. Thigh
B. Upper arm
C. Lower arm
D. Lower leg

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

103. The heart muscle is called –
A. Pericardium
B. Endocardium
C. Myocardium
D. Epithelium

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

104. Which is the most rare blood group?
A. A Rh+
B. AB Rh+
C. AB Rh-
D. B Rh-

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

105. Energy containing organic chemicals formed as a result of the incomplete breakdown of fat is called –
A. Ketosis
B. Ketones
C. Lactic acid
D. Liposis

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

106. Highly nutritious pulses, especially rich in carotene and some vitamin – B are
A. Niacin
B. Lentils
C. Pica
D. Saponins

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

107. Researches have shown that exercise training causes decrease in
(i)HDL
(ii)LDL
(iii) Total Blood cholesterol
(iv) Triglycerides
A. (i), (iii) & (iv)
B. (i) & (iv)
C. (ii) & (iv)
D. (ii), (iii) & (iv)

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

108. which of the following hormone is secreated by the Posterior lobe of Pituitary gland ?
A. Growth Hormone
B. Thyriod – Stimulating Hormone
C. Antidiuratic Hormone
D. Prolactin

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

109. A trained person exhibit elevated hormone response during exercise for.
A. Testosterone
B. Insulin
C. Prolactin
D. Cortisol

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

110. A trained person exhibits depressed values for which of the following hormone during exercise?
A. Aldosterone
B. ACTH
C. Testosterone
D. Angiotensin

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

111. Amphetamines are
A. Stimulant
B. Lipoprotein
C. Anabolic steroid
D. Buffering Agent

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

112. Immediate responses to altitude training does not include
A. Hyperventilation
B. Body fluids become more alkaline
C. Increase in sub maximal heart rate
D. Maximum heart rate is lowered

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

113. Food in the presence of O2 is broken down to CO2 and H2O with liberation of chemical energy by a metabolic process known as
A. Respiration
B. Anaerobic glycolysis
C. Aerobic glycolysis
D. Metabolism

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

114. Net production of ATP from a stearic Acid (18 – cardon chain fatty acids ) is
A. 147
B. 140
C. 135
D. 144

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

115. The study of the physical laws that govern blood flow is known as
A. Blood dynamics
B. Haemo dynamics
C. Heart dynamics
D. Cardiac ability

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

116. The percent saturation of Hb with O2 (%SO2) is calculated by
A. SPTORT
B. SPTORT
C. SPTORT
D. SPTORT

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

117. Skeletal muscle fasciculus are covered with
A. Endomysium
B. Epimysium
C. Perimysium
D. Endo – epimysium

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

118. Where is Glenoid cavity found in human body ?
A. Ulna
B. Scapula
C. Sternum
D. Acetabulam

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

119. Largest part of human Brain is
A. Cerebrum
B. Pituitary Gland
C. Visual lobe
D. Motor Unit

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

120. In which City the pull of gravity affects the most in the sports performance?
A. Beijing
B. Moscow
C. Mexico
D. Paris

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.