RRC (Mumbai) 02-11-2014 Exam Paper

41. Depreciation, applicable to an equipment per annum is 20%. The value of the equipment, 3 years from now will be …………… % of it’s present value.
A. 45
B. 48.8
C. 51.2
D. 60

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

42. International Kite Festival is celebrated in Gujarat on-
A. 14th January at Jamnagar
B. 14th January at Ahmedabad
C. 16th January at Anand
D. None of these

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

43. Pointing to a photograph Mohan said, “He is the son of the only daughter of the father of my brother”. How is Mohan related to the man in photograph?
A. Nephew
B. Maternal Uncle
C. Brother
D. Father

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

44. Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?
A. Geet Sethi
B. Wilson Jones
C. Ashok Sandilya
D. Pankaj Adwani

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

45. Air Moves from-
A. The region of low pressure to high pressure
B. The region of high pressure to low pressure
C. Air does not depend upon the pressure
D. Air does not move

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

46. The Swaraj Party was founded by-
A. Lala Lajpat Rai
B. B.G Tilak
C. G.K. Gokhale
D. Deshbandhu C.R. Das

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

47. The largest irrigation canal in India is-
A. Yamuna Canal
B. Sirhind Canal
C. Sutlaj Canal
D. Upper Ganges Canal

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

48. Who is known as ‘Father of Indian unrest’?
A. Dadabhai Naoroji
B. G.K Gokhale
C. Mahatma Gandhi
D. Bal Gandadhar Tilak

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

49. ‘A’ does a work in 10 days and ‘B’ does the same work in 15 days. In how many days will they together do the same work?
A. 6
B. 5
C. 8
D. 9

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

50. 4598 is 95% of ?
A. 4840
B. 4800
C. 4850
D. 4880

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

51. Kohima is the capital of-
A. Nagaland
B. Manipur
C. Mizoram
D. Meghalaya

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

52. Which among the following cities is called the ‘Oxford of the East’?
A. Mumbai
B. Nagpur
C. Pune
D. Nasik

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

53. To which of the following dynasties did Razia Sultan belong?
A. Khilji
B. Lodi
C. Slave
D. Tughlaq

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

54. ‘Jyotirgram Yojana’ for providing 24 hours electricity, is a successful scheme of which state?
A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Maharashtra
D. Gujarat

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

55. Maruti Suzuki India Limited has stopped production of which old model of car from January 2014?
A. Maruti 1000
B. Maruti 800
C. Swift Dzire
D. Wagon R

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

56. A Pineapple costs Rs. 7 each and a watermelon costs Rs. 5 each. Mohan spends Rs. 38 on these fruits. The number of pineapple purchased by mohan is-
A. 2
B. 3
C. 4
D. 6

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

57. Which is not a Kharif Crop?
A. Jowar
B. Maize
C. Groundnut
D. Wheat

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

58. According to Rangrajan Panel on Poverty estimation, which state has highest number of people below poverty line?
A. Jharkhand
B. Chhattisgarh
C. Mizoram
D. West Bengal

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

59. In 2014 IPL, Yuvraj Singh got highest price from which team?
A. Kings XI Punjab
B. Pune Warriors
C. Royal Challengers Bangalore
D. Chennai Super King

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

60. The gas usually filled in the electric bulb is-
A. Nitrogen
B. Hydrogen
C. Carbon dioxide
D. Oxygen

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.