RRC (Mumbai) 02-11-2014 Exam Paper

61. Retina in the eyes acts as a-
A. Lens in the camera
B. Shutter in the camera
C. Film in the camera
D. None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

62. A train covers a distance of 10 km in 12 mins. If it’s speed is decreased by 5 kmph, the time taken by it to cover the same distance will be-
A. 10 min
B. 11 min
C. 13 min
D. 13 min 20 sec.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

63. Which of the following is not a session of Lok Sabha?
A. Budget Session
B. Summer session
C. Winter session
D. Monsoon session

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

64. Which Indian State became the first state in India with 100% sanitation coverage in February 2014?
A. Himanchal Pradesh
B. Tripura
C. Sikkim
D. Nagaland

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

65. Which of the following numbers is divisible by 24?
A. 35718
B. 63810
C. 537804
D. 3125736

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

66. What is the official language of Madhya Pradesh?
A. Bhill
B. Hindi
C. Malwai
D. None of these

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

67. Sisva Village of Borsad taluk of Gujarat has become famous for?
A. First Gokulgram of Gujarat
B. Village with 100% literacy
C. A Village where all members of Panchayat Board including Sarpanch are young female
D. The village occupies top position in milk production

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

68. Which atomic power station in India is built completely indigenously?
A. Kalpakkam
B. Narora
C. Rawat Bhata
D. Tara Pore

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

69. Which one of the following states of India is the least densely populated?
A. Arunachal Pradesh
B. Sikkim
C. Jharkhand
D. Chhattisgarh

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

70. Teachers Day is celebrated on which date?
A. September 5
B. January 30
C. November 14
D. October 2

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

71. The Congress declared its goal of “Purna Swaraj” in the year-
A.1919
B. 1920
C. 1929
D. 1933

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

72. International Literacy Day is observed on-
A. 8th September
B. 18th March
C. 28th March
D. 18th September

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

73. ‘A’ can finish a work in 18 days and ‘B’ can same work in half the time taken by ‘A’. Then, working together, what part of the same work they can finish in a day
A. 1/9
B. 1/6
C. 2/5
D. 2/7

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

74. M.P is the ……….. largest state in India in terms of population.
A. fifth
B. fourth
C. third
D. sixth
Answer- D

75. If D is the Brother of B, how is B related to C? To answer this Question, which of the statement is/are necessary?
i. The son of D is grandson of C
ii. B is the sister of D.
A. Only i
B. Only ii
C. Either i or ii
D. i and ii

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

76. Who among the following was elected as Secretary General of the UNO for the second term?
A. Hillary R Clinton
B. Jacob Mathew
C. Ellen Johnson Sierrela
D. Ban Ki Moon

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

77. Who is the poet of ‘jai jai Garvi Gujarat’?
A. Dayaram
B. Narmad
C. Narsingh Mehta
D. Dolpatram

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

78. Exess of public expenditure over public revenue leads to-
A. Deficit Financing
B. Capital Formation
C. Tax Reduction
D. Surplus Creation

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

79. Hitesh is 40 years old and Rohit is 60 years old. How many years ago was the ratio of their ages 3:5?
A. 10
B. 5
C. 20
D. 25

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

80. Who decides about the disputes regarding the election of the President of India?
A. Parliament
B. An authority constituted by the parliament
C. Supreme Court
D. Election Commission

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.