RRC (Mumbai) 02-11-2014 Exam Paper

81. The annulment of Partition of Bengal was done by-
A. Lord Dalhousie
B. Lord Mountbatten
C. Lord Hardings
D. Lord Chelmsford

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

82. Who appoints member of a State Public Service Commission?
A. President
B. Governor
C. Prime Minister
D. Chief Minister

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

83. Under whose leadership was the Non-Cooperation Movement started?
A. M.A. Jinnah
B. Mahatma Gandhi
C. Motilal Nehru
D. Subhash Chandra Bose

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

84. The progress in increase of fish production was called-
A. Yellow Revolution
B. White Revolution
C. Brown Revolution
D. Blue Revolution

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

85. The average price of three items of furnitures is Rs 15,000. If their prices are in the ratio of 3:5:7, the price of the cheapest item is-
A. Rs. 9,000
B. Rs. 15,000
C. Rs. 18,000
D. Rs. 21,000

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

86. The correct sequence in descending order of the four sugarcane producing states in India is-
A. Maharatra, U.P, Tamil Nadu and Unified Andhra Pradesh
B. U.P, Maharashtra, Tamil Nadu and Unified Andhra Pradesh
C. Maharashtra, U.P, Unified Andhra Pradesh and Tamil Nadu
D. None of these

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

87. Which among the following states has declared, camel as its state animal?
A. Gujarat
B. Haryana
C. Rajasthan
D. Punjab

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

88. If 120 is 20% of a number, then 120% of that number will be-
A. 20
B. 120
C. 360
D. 720

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

89. A car is running at a speed of 108 kmph. What distance will is cover in 15 seconds?
A. 45 meters
B. 55 meters
C. 450 meters
D. 600 meters

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

90. The Radcliffe line is a boundary between-
A. India and China
B. India and Myanmar
C. India and Afghanistan
D. India and Pakistan

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

91. The ruins of the glory of Vijaynagar Kingdom is found at-
A. Belur
B. Hampi
C. Srirangpatnam
D. Tanjore

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

92. In which year Bombay was renamed as Mumbai?
A. 1998
B. 2000
C. 1995
D. 2003

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

93. Find the odd one out-
A. Ginger
B. Garlic
C. Chilly
D. Potato

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

94. Kilowatt is a unit to measure-
A. Work
B. Power
C. Current
D. None of these

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

95. When was the present constitution adopted by the Constituent Assembly?
A. 26th November 1949
B. 26th January 1950
C. 1st April 1951
D. 15th August 1947

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

96. Name of son-in-law of ICC chief N. Srinivsan, whose name came in match fixing scandal is-
A. Bindu Singh
B. T. Subrimanyam
C. Gurunath Mayappan
D. None of these

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

97. In an examination, a student’s average marks were 63. If he had obtained 20 more marks in Geography and 2 more marks in History, then his average marks would have been 65. How many papers were there in the examination?
A. 10
B. 11
C. 12
D. 9

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

98. The members of Rajya Sabha are elected by-
A. The People of India
B. Elected members of the legislative assembly
C. Lok Sabha
D. Elected members of the legislative council

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

99. The Harappans were-
A. Rural
B. Urban
C. Nomadic
D. Tribal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

100. Babar came to India originally from-
A. Khiva
B. Fergana
C. Khorasan
D. Seistan

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.