UPSSSC Junior Assistant (Kanistha Sahayak) exam paper 4 January 2020 – Shift 2 (English

81. Five words have been given, out of which four are alike in some manner and one is different.
Select the odd one.
Mongoose, Beaver, Porcupine, Rat, Guinea pig
(A) Beaver
(B) Guinea pig
(C) Mongoose
(D) Rat

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

82. Five words have been given, out of which four are alike in some manner and one is different.
Select the odd one.
Dollar, Cortes, Dirham, Lempira, Taka
(A) Cortes
(B) Lempira
(C) Dollar
(D) Taka

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

83. Five words have been given, out of which four are alike in some manner and one is different.
Select the odd one.
Cataract, Cellulitis, Glaucoma, Hypermetropia, Trachoma
(A) Hypermetropia
(B) Trachoma
(C) Cataract/Glaucoma
(D) Cellulitis

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

84. Five words have been given, out of which four are alike in some manner and one is different.
Select the odd one.
Ear, Leg, Heart, Kidney, Hand
(A) Leg
(B) Ear
(C) Heart
(D) Hand

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

85. In a class of 100 students for a social activity, 50 liked to go for tree planting and 70 liked to go for cleanliness drive. 10 students did not like either. How many liked both?
(A) 12
(B) 25
(C) 30
(D) 15

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

86. Select the cube that CANNOT be formed by folding the given sheet along the lines.
question number 86

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

87. A perosn is standing on Kelly’s Street with the shopping mall to his left. Where is point ‘T’ in relation to him?
question number 87
(A) In the front
(B) Behind
(C) To the left
(D) To the right

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

88. A person is at the intersection of Town road and Moon Drive. He drives towards the north of Moon Drive, takes a left on the second road and then takes a left on the first road. Then he drives towards the east on the second road, takes a right on the first road, drives towards the west on the first road and then stopes at the first intersection. Which place is closest to his new position?
question number 88
(A) Park
(B) PlayGround
(C) Police Station
(D) Primary School

Show Answer

Answer –

Hide Answer

89. Select the cube that CANNOT be formed by folding the given sheet along the lines.
question number 89

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

90. Select the option that is related to the first term in the same way as the fourth term is related to the second term.
CIRCLE:?:: SPHERE: CUBE
(A) CORNERS
(B) RADIUS
(C) RING
(D) SQUARE

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

SECTION-3
GENERAL KNOWLEDGE
40 QUESTIONS

91. When was the Associated Chambers of Commerce and Industry of Uttar Pradesh founded?
(A) 1991
(B) 1994
(C) 1999
(D) 2001

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

92. The Uttar Pradesh Government’s ‘One District-One Product scheme aims to encourage ____ in Uttar Pradesh.
(A) agricultural innovation
(B) digital wallet
(C) indigenous and specialised products
(D) computer knowledge

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

93. The Uttar Pradesh Government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with _____ to promote khadi apparel manufactured in the state under the brand of ‘UP Khadi’ in the year 2018.
(A) Walmart
(B) Reliance
(C) Patanjali
(D) Amazon

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

94. There are ____ Special Economic Zones in the state of Uttar Pradesh.
(A) 10
(B) 12
(C) 16
(D) 19

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

95. “Krishi Kumb 2018′ was held at ___ in Uttar Pradesh
(A) Prayagraj (Allahabad)
(B) Bareilly
(C) Lucknow
(D) Gorakhpur

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

96. Kanya Sumangala Yojana was was launched in Uttar Pradesh to promote ____.
(A) employment opportunities for girls
(B) digital literacy for girls
(C) sports participation opportunities for girls
(D) health and educational standard for girls

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

97. Shabari Sankalp Abhiyan was launched in Uttar Pradesh to ____.
(A) eradicate proverty
(B) eradicate malnutrition
(C) eradicate unemployment
(D) eradicate illiteracy

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

98. The “Kishori Balika Yojna” proposes to give balanced diet to the girls not going to school for _____ days in a year.
(A) 125
(B) 150
(C) 275
(D) 300

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

99. The state of Uttar Pradesh ranks ____ for availing benefits under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana (PM Kissan).
(A) first
(B) second
(C) third
(D) fourth

Show Answer

Answer –

Hide Answer

100. ____ is a dance-drama of semi historical tales and ballads traditional to the state of
Uttar Pradesh.
(A) Ghoomar
(B) Kalbelia
(C) Svanga
(D) Pulikali

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.