UPSSSC Junior Assistant (Kanistha Sahayak) exam paper 4 January 2020 – Shift 2 (English

101. ‘Hardaul Katha’ are folk songs typical to ______ which spreads over Uttar Pradesh and Madhya Pradesh
(A) Mirzapur
(B) Bundelkhand
(C) Awadh
(D) Braj

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

102. _____ is a popular monsoon entertainment in Uttar Pradesh and Bihar.
(A) Jhoola
(B) Viraha
(C) Svanga
(D) Rasiya

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

103. India ranks _____ in the world production of pulses as on 2017-18.
(A) first
(B) second
(C) third
(D) fourth

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

104. The _____ Revolution has made India the world’s largest producer of milk.
(A) Green
(B) White
(C) Red
(D) Blue

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

105. In 2019 which tea company launched the most expensive tea yet priced in India?
(A) Tata Tea
(B) Teabox
(C) Society Tea
(D) Duncan’s Tea

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

106. Who among the following became the Prime Minister of the United Kingdom in July 2019?
(A) Jeremy Hunt
(B) Ari Shapiro
(C) Boris Johnson
(D) Theresa May

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

107. Who among the following won the ‘Tour De France 2019?
(A) Geraint Thomas
(B) Chris Froome
(C) Steven Kruijswjk
(D) Egan Bernal

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

108. Which nation hosted the 2019 World Aquatics Championship?
(A) China
(B) South Korea
(C) Japan
(D) Russia

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

109. Which of the following is the most populated city in India as on 2019?
(A) Kolkata
(B) Mumbai
(C) Bangalore
(D) Lucknow

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

110. In to how many components is GST divided?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

111. The Registration of Birth and Death Act came into force in the year ____.
(A) 1964
(B) 1969
(C) 1972
(D) 1981

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

112. The Taxation Laws Amendment Act, 2017 replaced Clean Energy Cess with ______.
(A) Clean Air Cess
(B) Environment Cess
(C) GST Compensation Cess
(D) Sustainability Compensation Cess

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

113. Which state in India has the highest urban population as on 2019?
(A) Tamil Nadu
(B) Gujarat
(C) West Bengal
(D) Maharashtra

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

114. Which was the first state of India to introduce the Panchayati Raj?
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Tamil Nadu

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

115. ‘Economic Reservation in India was passed by Amendment _____ of the Constitution.
(A) 101
(B) 102
(C) 103
(D) 104

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

116. When was the Constitution amended for the first time?
(A) 1947
(B) 1951
(C) 1953
(D) 1957

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

117. Who among the following was the first woman Sarpanch of a Gram Panchayat?
(A) Shahnaaz Khan
(B) Sushma Bhadu
(C) Chhavi Rajawat
(D) Arti Devi

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

118. India’s first digitalized Panchayat ward was ______.
(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Rajasthan

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

119. Which is the highest peak in the Western Ghats?
(A) Anamudi
(B) Meesapulimala
(C) Masinagudi
(D) Vagamon

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

120. Which is the longest mountain range in the lesser Himalayas?
(A) Dhauladhar range
(B) Mahabharat range
(C) Pir Panjal range
(D) Shivalik range

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.