Uttarakhand Village Panchayat Development Officer (VDO / VPDO) – 2018

41. In which district Sunderdhunga glacier is situated ?
(A) Bageshwar
(B) Tehri Garhwal
(C) Uttarkashi
(D) Dehradun

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

42. The famous popular leader of Myanmar Aung San Suu Kyi belongs to the political party :
(A) National Democracy for League
(B) National League for Democracy
(C) Communist Party
(D) National Labour Party

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

43. The famous literary figure Shailesh Matiyani was born in which district of Uttarakhand ?
(A) Nainital
(B) Pithoragarh
(C) Chamoli
(D) Almora

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

44. How many satellites were launched by ISRO’s PSLV-C-38 in a single flight ?
(A) 31
(B) 38
(C) 104
(D) 108

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

45. Which of the following is not included in the 52 ‘Garh’ of Garhwal ? .
(A) Badhan Garh
(B) Chandpur Garh
(C) Devalgarh
(D) Ghuni Garh

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

46. 0, 6, 24, 60, ?.
(A) 100
(B) 200
(C) 120
(D) 360

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

47. The Garhwali king who gave shelter to Mughal prince of Delhi ‘Suléman Shikoh’ ?
(A) Sudarshan Shah
(B) Prithvi Pati Shah
(C) Pradyumna Shah
(D) Kirti Shah

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

48. ‘Jallikattu’ is the traditional sport of which state ?
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Karnataka

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

49. In the following, the wrong pair is:
Person                                 – Related to
(A) Chandraprabha Aitwal – Mountaineering
(B) Unmukt Chand              – Cricket
(C) Ekta Bisht                       – Cricket
(D) Bachendri Pal                – Shooting

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

50. For 1857 A.D. revolt who said that – “The so called First National war of Independence is neither first, nor National, nor a war of Independence” ?
(A) L.E.R. Rees
(B) John Lawrence
(C) R.C. Majumdar
(D) S.N. Sen

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

51. In which year, the Raj Bhawan of Ajaypal” located in Srinagar (Garhwal) was damaged due to earthquake ?
(A) In 1805 A.D.
(B) In 1808 A.D.
(C) In 1803 A.D.
(D) In 1815 A.D.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

52. In which of the following year there was a heavy landslide in Nainital ?
(A) In 1880 A.D.
(B) In 1890 A.D.
(C). In 1870 A.D.
(D) In 1875 A.D.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

53. When was National Institution for Transforming India (NITI) Aayog constituted in India ?
(A) 1st January, 2015 A.D.
(B) 7th February, 2015 A.D.
(C) 13th March, 2015 A.D.
(D) 18th April, 2015 A.D.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

54. Kumaun Parishad was formed in which year ?
(A) In 1900 A.D.
(B) In 1903 A.D.
(C) In 1916 A.D.
(D) In 1905 A.D.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

55. Ramesh was born on 21st October. He is younger to Shyam by 9 days, Mahatma Gandhi’s birthday falls on Tuesday this year. The day on which Shyam will celebrate his birthday will be:
(A) Wednesday
(B) Friday
(C) Sunday
(D) Thursday

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

56. The information of Latin Aditya’s attack on Kedar Mandal is in :
(A) Rajtarangini
(B) Harshacharita
(C) Sabhasar
(D) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

57. SEZ policy in India is motivated by the experience of :
(A) Japan
(B) China
(C) U.S.A..
(D) Germany

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

58. In which year, Forest Research Institute, Dehradun has completed 100 years of its establishment ?
(A) In 2007 A.D.
(B) In 2006 A.D.
(C) In 2016 A.D.
(D) In 2014 A.D.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

59. Jahnavi river is related to which one of the following main river ?
(A) Kali
(B) Ramganga
(C) Alaknanda
(D) Bhagirathi

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

60. Which type of seals of Indus-Valley Civilization establish strong relations
with Mesopotamia ?
(A) Cylindrical
(B) Rectangular
(C) Triangular
(D) Circular

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.