Uttarakhand Village Panchayat Development Officer (VDO / VPDO) – 2018

81. In the year 1935 AD, this newspaper was published from Almora :
(A) Shakti ·
(B) Swadhin Praja
(C) Santa
(D) Almora Akhbar

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

82. The emergency provisions of Indian Constitution were borrowed from :
(A) Weimar Constitution of Germany
(B) Government of India Act, 1935
(C) Constitution of Soviet Union
(D) Constitution of U.S.A.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

83. Where is ‘Shyamala’ lake situated ?
(A) Nainital
(B) Uttarkashi
(C) Champawat
(D). Tehri Garhwal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

84. Which Part of Himalaya is famous for ‘Kareva’ ?
(A) Kumaun Himalaya
(B) Kashmir Himalaya
(c) Nepal Himalaya
(D) Assam Himalaya

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

85. What is the rank of Uttarakhand with respect to sex-ratio in India ?
(A) 13th
(B) 17th
(C) 25th
(D) 20th

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

86. Dhuandhar Waterfall is located at :
(A) Tapi River
(B) Godavari River
(C) Krishna River
(D) Narmada River

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

87. In which article of Indian Constitution, the State Election Commission is constituted?
(A) Art. 243 (J)
(B) Art. 243 (K)
(C) Art. 243 (L)
(D) Art. 243 (M)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

88. Mohan Upreti is:
(A) Renowned Journalist
(B) Renowned Literator
(C) Famous Stage worker and Director
(D) Renowned Hockey Player

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

89. You are walking straight and then you turn left. If the sun sets now towards your right, then in which direction were you walking initially ?
(A) Towards West
(B) Towards East
(C) Towards South
(D) Towards North-West

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

90. Who among the following had strongly pleaded during Indian. Freedom Movement for decentralisation of economic and political power of Gram Panchayat?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Pandit Jawaharlal Nehru
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Mahatma Gandhi

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

91. In the Constitution of India the Schedule related to Panchayati Raj System is :
(A) 6th
(B) 10th
(C) 8th
(D) 11th

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

92. Who wrote the book “Garhwal-Ancient and Modern” ?
(A) Harikrishna Raturi
(B) Walton
(C) B.D. Pandey
(D) Patiram

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

93. Tropical Grasslands are known as :
(A) The Steppes
(B) The Prairies
(C) The Savanna
(D) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

94. How many squares are there in a given figure ?
gram vikas adhikari solved exam paper

(A) 12
(B) 13
(C) 10
(D) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

95.From the following, Mushroom Rocks are found in :
(A) River Valley
(B) Deserts
(C) Glaciers
(D) Karst

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

96. Where does Irrigation Research Institute (IRI) is situated in Uttarakhand ?
(A) Haridwar
(B) Kashipur
(C) Dehradun
(D) Roorkee

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

97. By selling an article for Rs. 75, a man loses 4%. For what amount should he sell to gain 20% ?
(A) Rs. 93.75
(B) Rs. 72.50
(C) Rs. 80.25
(D) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

98. On which river bank famous Garjiya Devi Temple is situated ?
(A) Nayar River (west)
(B) Kosi River
(C) Tons
(D) Pindar

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

99. Horse latitudes are called :
(A) Equatorial low pressure belt
(B) Sub-polar low pressure belt
(C) Subtropical high pressure belt
(D) Polar high pressure belt

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

100. In which article of Indian Constitution the qualification of members of Village Panchayat is mentioned ?
(A) Art. 243 (E)
(B) Art. 243 (F)
(C) Art. 243 (G)
(D) Art. 243 (H)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.