Uttarakhand Village Panchayat Development Officer (VDO / VPDO) – 2018

61. “International Paragliding Contest” held in March-2016 at which of the following place ?
(A) Dehradun
(B) Rishikesh
(C) Almora
(D) Pithoragarh

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

62. The maximum age of joining in Atal Pension Yojna is :
(A) 30 years
(B) 40 years
(C) 45 years
(D) 50 years

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

63. Which fair is held on the temple of Bal Sundari Devi in Kashipur ?
(A) Ram Navami Mela
(B) Gauchar Mela
(C) Chaiti Mela
(D) Kumbh Mela

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

64. The average weight of 39 students is 40 kg. If the weight of their teacher is also included, the average weight is increased by 800 gms. The weight of teacher will be ?
(A) 72 kg
(B) 74 kg
(C) 75 kg
(D) 82 kg

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

65. In which book, there is description of Mughal Emperor presenting a horse and elephant to Garhwal king Shyam Shah?
(A) Tuzuk-j-Baburi
(B) Tuzuk-i-Jahangiri
(C) Ain-i-Akbari
(D) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

66. In India, Minimum Wage Act announced in :
(A) 1947 AD
(B) 1948 AD
(C) 1950 AD
(D) 1956 AD

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

67. Arjun Award winner, Haridutt Kapdi is associated with which game ?
(A) Football
(B) Boxing
(C) Basketball
(D) Volleyball

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

68. Who was founder of the Gupta Dynasty?
(A) Chandragupta
(B) Ghatotkacha
(C) Srigupta
(D) Kumaragupta

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

69. Which one of the following is not correctly matched ?
Hydroelectric Project    – District
(A) Lohari Nagpala Project – Uttarkashi
(B) Vishnuprayag Project    – Rudraprayag
(C) Maneri Bhali Project      – Uttarkashi
(D) Sapteshwar Project        – Pithoragarh

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

70.The rank of Uttarakhand in India in terms of population density as per census 2011 is :
(A) 26th
(B) 27th
(C) 28th
(D) 29th.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

71. The place famous as “Baradoli of Garhwal” is:
(A) Dadamandi.
(B) Guzudu
(C) Siyasain
(D) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

72. Saujanya went to movies nine days ago. She goes to movies only on Thursday.
What day of week today ?
(A) Wednesday
(B) Tuesday
(C) Thursday
(D) Saturday

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

73. Folk songs of Bhutia tribes are:
(A) Tuvera
(B) Bajyu
(C) Timli
(D) All of the above

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

74. In India, National Development Council established in :
(A) 1950 A.D.
(B) 1949 A.D.
(C) 1952 A.D.
(D) 1951 A.D.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

75. Nugtang Devi pooja is done in :
(A) “Rang” Community
(B) “Tharu” Community
(C) “Boksa” Community
(D) “Van Rawat” Community

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

76. Zuari is name of:
(А) А crop
(B) A river
(C) A canal
(D) A lake

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

77. The first summit to start the Individual Satyagraha in Uttarakhand is called at :
(A) Dadamandi
(B) Guzudu
(C) Jaiharikhal
(D) Khairasain

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

78. Council of Ministers of Central Government of India is responsible towards whom?
(A) President
(B) Parliament
(C) Rajya Sabha
(D) Lok Sabha

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

79. The writer of the book “Descriptive List of Martial Castes of Almora” is:
(A) Badri Dutt Pandey
(B) Govind Ballabh Pant
(C) Hargovind Pant
(D) Ganga Dutt Upreti

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

80. If FEED is coded as 47 and TREE is coded as 91, then MEET will be coded as :
(A) 110
(B) 114
(C) 118
(D) 122

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.