RRC (Ajmer) 02-11-2014 Exam Paper

21. If GARDEN is coded as 325764 and WATER as 92165, how can we code the word WARDEN in the same way?
A. 925764
B. 295764
C. 952764
D. 957264

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

22. Who came to be known as the ‘Grand old Man of India’?
A. Justice Ranade
B. Mahatma Gandhi
C. Rabindra Nath Tagore
D. Dada Bhai Naoroji

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

23. Where did Swami Vivekananda attend the World’s Parliament of Religion in 1893?
A. Chicago
B. New York
C. Washington
D. Alaska

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

24. Quit India Movement started in the year ………
A. 1920
B. 1922
C. 1941
D. 1942

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

25. Who was the first Viceroy of India?
A. Lord Dalhousie
B. Lord Canning
C. Warren Hastings
D. Robert Clive

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

26. Railway Passenger Coaches are manufactured at-
A. Varanasi
B. Chittaranjan
C. Perambur
D. Kolkata

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

27. Chief Justice of India is administered the Oath of Office by-
A. President
B. Prime Minister
C. Law Minister
D. Vice Minister

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

28. National Bird of India is-
A. Indian Crow
B. Parrot
C. Indian Peacock
D. Tiger

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

29. What least number of five digits is exactly divisible by 41?
A. 10045
B. 10004
C. 10041
D. 10025

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

30. 4+4.44+44.4+4.04+444 =?
A. 472.88
B. 495.22
C. 500.88
D. 577.2

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

31. In what ratio must a grocer mix two varieties of rice costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 per kg?
A. 3:7
B. 5:7
C. 7:3
D. 7:5

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

32. The area of the base of rectangular tank is 6500 cm2 and the volume of water contained in it is 2.6 cubic meters. The depth of water in the tank is-
A. 3.5 m
B. 4 m
C. 5 m
D. 6 m

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

33. Find the odd man out :
10, 14, 16, 18, 21, 24, 26
A. 26
B. 24
C. 21
D. 18

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

34. Find the odd man out:
385,462,572,396,427,671,264
A. 385
B. 427
C. 671
D. 264

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

35. Which is the national sport of India?
A. Kabaddi
B. Badminton
C. Hockey
D. Cricket

Show Answer

Answer – *
Hockey was considered to be the national game of India, but this has been recently denied by the Government of India, clarifying on a Right to Information Act (RTI) filed that India has not declared any sport as the national game.

Hide Answer

36. In which city is Amer Fort situated?
A. Udaipur
B. Jaipur
C. Agra
D. Gwalior

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

37. Who was known as ‘Desh Bandhu’?
A. Chandra Shekhar
B. C.R. Dass
C. A.D Hume
D. Annie Besant

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

38. In which city Fatehpur Sikri is situated?
A. Jaipur
B. Jodhpur
C. Udaipur
D. Agra

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

39. The breadth of the railway broad gauge is approximately-
A. 2.00 m
B. 1.83 m
C. 1.67 m
D. 1.33 m

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

40. How many stanzas are these in our national Anthem?
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.