RRC (Ajmer) 02-11-2014 Exam Paper

41. Quit India Movement was adopted by Indian National Congress at-
A. Bombay
B. Ahmedabad
C. Pune
D. Calcutta

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

42. Who gave Vallabh Bhai Patel the title of ‘Sardar’ ?
A. C. Rajagopalchari
B. Mahatma Gandhi
C. J.L Nehru
D. M.A Jinnah

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

43. The Ain-i-Akbari was written by-
A. Firishta
B. Ibn Batuta
C. Abul Fazl
D. Birbal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

44. Railways were introduced in India when the Governor-General was-
A. Curzon
B. Dalhousie
C. Hardinge
D. Ripon

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

45. The chief architect of Prathana Samajh was-
A. B.G Tilak
B. R.G. Bhandarkar
C. M.G. Ranade
D. Keshav Chandra Sen

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

46. Indian Currency Notes above one rupee denominations are issued by-
A. Reserve Bank of India
B. Ministry of Finance
C. State Bank of India
D. Government of India

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

47. Which of the following is a Direct Tax?
A. Excise Duty
B. Sales Tax
C. Income Tax
D. Production Tax

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

48. The Oath of Office is administered to the President by-
A. The Speaker of Lok Sabha
B. The Chief Justice of India
C. The Vice-President of India
D. The Prime Minister

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

49. The Head of the Council of Ministers in a State is-
A. The Governor
B. Chief Minister
C. Chief Secretary
D. Prime Minister

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

50. Andy Murray, Nadal, Paes are known for their association to-
A. Badminton
B. Cricket
C. Tennis
D. Golf

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

51. Which is the first month of our National Calendar?
A. Bhadra
B. Phalguna
C. Chaitra
D. Kartika

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

52. Dilwara Temple is in which State of India?
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Delhi

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

53. Sariska Sanctuary is in which State of India?
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

54. When did Prime Minister Narendra Modi Launch the Clean India Campaign?
A 3rd October, 2014
B. 5th October 2014
C. 2nd October 2014
D. 10th October 2014

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

55. In the evergreen movie ‘Sholey’, the villain of the movie was-
A. Pran
B. Danny
C. Kader Khan
D. Amjad Khan

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

56. Rath Yatra is a major festival in the temple at-
A. Dwarka
B. Ayodhya
C. Puri
D. Varanasi

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

57. How many zeros will be there is 17 crore?
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

58. What is the full form of ‘KYC’ as used in banking world?
A. Keep your Credibility
B. Know your Credibility
C. Know your Clients
D. Know your Customer

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

59. Where is the Gir National Park located?
A. Maharashtra
B. Madhya Pradesh
C. Uttarakhand
D. Gujarat

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

60. Which is the odd man out of the following-
A. Rajnikanth
B. Mohan Lal
C. Amitabh Bachchan
D. Sachin Tendulkar

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.