RRC (Ajmer) 02-11-2014 Exam Paper

61. International Series of Cricket named ‘Ashes’ is between-
A. India and Pakistan
B. India and England
C. India and Australia
D. England and Australia

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

62. A famous Cricket Tournament known as IPL, which has full name as-
A. Indian Premier League
B. Indian Primary League
C. Indian Promotional League
D. Indian Production League

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

63. ‘Chakra’ (Navy blue wheel) in the Indian National Flag has how many spokes?
A.18
B. 22
C. 20
D. 24

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

64. Famous Companies Infosys. TCS, Cognizant are known mainly for their association in the field of-
A. Information Technology
B. Banking Sector
C. Manufacturing
D. Automobile

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

65. A personal saving account cannot be opened in-
A. A Cooperative Bank
B. A Scheduled Bank
C. Reserve Bank of India
D. A Nationalized Bank

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

66. UPA, NDA are the terms related to-
A. Association of Industries
B. Alliance of Political Parties
C. Association of Labour Unions
D. Bodies o Law Council

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

67. Other than Mr. Amitabh Bachchan, which famous Personality has anchored a TV Show called ‘Kaun Banega Crorepati’-
A. Mr. Amir Khan
B. Mr. Salman Khan
C. Mr. Shah Rukh Khan
D. Mr. Akshay Kumar

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

68. Ajanta- Ellora caves are in-
A. Tamil Nadu
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Rajasthan

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

69. WHO is an International Organization. Its full form is-
A. World Health Organization
B. Wide Health Organization
C. World Health Office
D. Washington Human Organization

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

70. FIFA is an International Sports body, which is associated with-
A. Hockey
B. Rugby
C. Boxing
D. Football

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

71. 25 ÷ 0.0005 = ?
A. 50
B. 500
C. 5000
D. 50000

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

72. Which of the following fraction is the smallest?
A. 9/13
B. 17/26
C. 28/39
D. 33/52

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Directions — (Q. 73 to 75) Find the option to have similar relation on either side.

73. ABCD : WXYZ :: EFGH : ?
A. STOU
B. STUE
C. TSUV
D. STUV

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

74. UNCLE : AUNT :: FATHER 😕
A. AFFECTION
B. SON
C. DAUGHTER
D. MOHER

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

75. AGRA : UTTAR PRADESH :: MUMBAI : ?
A. KOLKATA
B. INDIA
C. GUJARAT
D. MAHARASHTRA

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

76. 3,12,48,192,?
A. 202
B. 301
C. 768
D. 689

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

77. The Headquarters of North Western Railway is in-
A. Jaipur
B. Hajipur
C. Allahabad
D. Hubli

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

78. Which one of the following is the smallest country in the world?
A. Monaco
B. Vatican City
C. Nauru
D. San Marino

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

79. Who was the First woman president of Indian National Congress?
A. Sarojini Naidu
B. Sucheta Kripalani
C. Raj Kumari Amrit Kaur
D. Annie Besant

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

80. The local meaning of Mohenjodaro is-
A. Mound of the Living
B. Mound of the Great
C. Mound of the Dead
D. Mound of the Survivor

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.